Mer än bara casting

Läcka visar Google TV Streamer, efterföljaren till Chromecast

Googles nya strömningsenhet kan komma att ta ut svängarna åt alla möjliga håll.

Publicerad Senast uppdaterad

Att Google arbetar på att ta fram vad som i många avseenden framstår som en efterföljare till Chromecast har varit känt ett tag, men det har varit dåligt med information om att den finns. 

Nu har enheten dock dykt upp hos amerikanska FCC (Federal Communications Commission) och då samtidigt med ledtrådar om vad enheten kan komma att erbjuda. 

Den beskrivs generellt som en "trådlös enhet" och att den ansluts till en TV via en HDMI-kabel, men till skillnad från Chromecast-enheter visas även anslutningar för Ethernet- och USB-kablar. Baserat på övrig information om anslutningsmöjligheter framstår Google TV Streamer allt mer som en kombination av Chromecast och TV-box. 

Utöver de mer traditionella trådlösa anslutningarna Bluetooth, Wi-Fi 2.4 GHz (802.11b/g/n och Wi-Fi 5 GHz (802.11a/n/ac), redovisar certifieringen även stöd för Thread som är en del av Matter-standarden. Det innebär i praktiken att Google TV Streamer kan göras till en aktiv del av mesh-nätverk och därmed användas för att bygga ut ett befintligt nätverk. 

Enligt en tidigare läcka har både själva boxen och fjärrkontrollen inspiration av tidigare runda design i vitt. Det gäller framförallt fjärrkontroll som är väldigt lik den som används med Chromecast, men den här nya modellen har fler knappar, eventuellt också med lite annorlunda placering än tidigare. 

Eftersom Google ännu inte har presenterat Google TV Streamer finns det ingen uppgift om när den kan lanseras, men troligtvis blir den i höst eller under fjärde kvartalet.