-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Efter privatkopieringsdomen
Nu kan smartphones bli dyrare i Sverige

Om gårdagens dom mot Telia rörande den så kallade privatkopieringsavgiften får genomslag så kan telefoner med mycket lagringsutrymme komma att bli avsevärt dyrare i Sverige framöver.
Södertörns tingsrätt i Stockholm meddelade igår att Telia ska betala ett skadestånd på totalt 107 miljoner kronor i så kallad privatkopieringsersättning, något som ibland refereras till som ”kassettskatten”. Detta efter att organisationen Copyswede stämt Telia för att ha importerat Iphone-enheter utan att belägga dem med en avgift för just privatkopiering. Enligt tingsrättens dom ska avgiften vara tre kronor per gigabyte, något som nu förstås innebär att smartphones med stort internt lagringsutrymme kan komma att bli avsevärt dyrare i Sverige på sikt.
Maxad Iphone kan bli 1 500 kronor dyrare
Domen rör äldre telefonmodeller som sålts mellan 2009 och 2016, och vilket genomslag domen får i övrigt är ännu svårt att avgöra. Telia kan förstås också överklaga domen, och ett av många argument man skulle kunna åberopa är att smartphones används till avsevärt mycket mer än att lagra kopierade filer. Men om domen skulle få ett bredare genomslag så skulle det fastställda beloppet innebära att en Iphone XS med 512 GB lagringsutrymme skulle bli 1 536 kronor dyrare i Sverige. Branschorganisationen Elektronikbranschen menar att kassettskatten är orimlig och förlegad. ”Idag streamar människor musik och film, det handlar inte om kopiering” säger Elektronikbranschens vd Klas Elm till TT.