Alla vägar bär till Play Store

Nu kan Android blockera sideloading

Uppdaterade gränssnitt gör att utvecklare kan blockera manuella installationer.

Via manuella installationer, så kallad sideloading, har det varit möjligt att installera appar i Android som kan hämtas från platser utanför app-butiker. Det är en funktion som nu kan få käppar i hjulet via en ny funktion som Google har släppt till Play Integrity API, vilekt rapporteras av Mishaal Rahman

Nu blir det möjligt för utvecklare att själva välja om det ska vara tillåtet att installera deras appar från någon annan plats än Play Store. Nu kan nämligen manuella installationer och uppdateringar upptäckas och blockeras, och istället visas en länk som hänvisar användaren till Play Store. 

Det är en form av säkerhetsfunktion för att det ska bli svårare att exempelvis sprida malware, men funktionen medför även fördelar för utvecklare. Manuella installationer räknas nämligen inte i som en installation i Play Store vilket medför att utvecklaren går miste om statistik om antalet installationer och därmed lägre popularitetsrankning. Genom att tvinga fram installationer via Play Store kan utvecklaren även styra till vilka enheter och i vilka regioner som en app kan användas.