Första intrycket

Note 7 - återkomsten

Vi har testat Samsung Galaxy Note 7 på plats i London och telefonen visar tydligt mervärde.

Publicerad Senast uppdaterad

Man kan fråga sig vad mobiltillverkarnas olika gimmickar för att sticka ut egentligen bidrar med i praktiken till oss användare. Med Samsungs böjda skärmar har jag själv vacklat lite, men med pennan i Note 7 är det tydligare att vi på riktigt får nya möjligheter att verkligen åstadkomma något. 

Efter att till stor del här i London ha följt Samsungs presentation på storbildskärm från New York har jag i alla fall fått testa telefonen i praktiken i ungefär en halvtimme. Jag har testat att översätta webbsidor med hjälp av S Pen, från portugisiska till svenska, jag har tagit bilder, jag har låst upp skärmen med hjälp av iris-skannern, jag har testat nya S Notes-appen och jag har letat efter nyheterna som Samsung kanske inte pratade så mycket om men som ändå är intressanta. 

Jag börjar i alla fall med att testa iris-skannern som med hjälp av en kamera bredvid skärmen läser av dina ögon och sedan låser upp telefonens skärmlås utan att du behöver göra något mer. Det är i alla fall tanken. Idén är dels att det är säkrare än fingeravtryck, men även att det ska vara smidigare. Att lära Note 7 mina ögon går på någon sekund. I det skumma ljuset med olika spotlights håller jag upp telefonen framför ansiktet på ungefär trettio centimeters avstånd och på två sekunder hittar telefonen rätt och signalerar att det är klart.  Riktigt lika smidigt går det inte det tiotalet gånger jag sedan försöker låsa upp telefonen. Min förhoppning är att jag bara naturligt ska titta på telefonen och sedan inte behöva bry mig, men man måste aktivt ”sikta” och följa instruktionerna för att låsa upp. Två cirklar och en bild av dina ögon visar var du ska placera ansiktet. När jag testar får jag framgång ungefär hälften av försöken medan andra hälften av gångerna antingen låter mig slå pin istället eller uppmanar mig att öppna ögonen helt, vilket jag redan gjort.

Kvalité i par med syskonen

För den som varit trogen Note och ivrigt väntat på först en Note 5 och nu en Note 7 blir ett av de främsta intrycken att Note 7 tagit det kvalitetsmässiga steget som resten av S7-familjen redan gjort. Det är ett välkommet steg när det gäller kvalitetskänsla, design, vattentålighet och så vidare som redan visat sig ge Samsung försäljningsframgångar. Helt nytt i Note är även att man finslipat designen på ikoner så att de ska bli mer nedtonade, men det är marginellt. Mer intressant i mjukvaran är genvägarna och den nya appen Samsung Note. Borta är S Note-appen och istället samlas alla Note-funktioner i en och samma app vilket är rimligt. Utöver det kan man med det som kallas Always on Display även anteckna direkt på låsskärmen. Funktionen för att göra detta aktiveras i låsläget så snart du tagit ur pennan ur sitt hål. Förbättrat mjukvarumässigt är även genvägarna. En transparent genväg öppnar den meny med upp till sex genvägar som finns specifikt för pennan. Translate, Glance och Magnify (översätt, ögonkast och förstoring) är de som är främsta nyheterna och de mest intressanta.

Översättningen går till så att du först aktiverar den med pennan från genvägen. Sedan väljer du språk och håller pennan över ordet du inte förstår. Du måste ha uppkoppling och det måste vara till och från ett av de trettiotal språk som stöds. Jag testar att översätta från portugisiska till engelska och från svenska till engelska. För det mesta verkar det funka, men ibland blir det helt fel. Det svenska ordet ”Här” blir till exempel på engelska ”Hair” och man kan bara översätta enstaka ord och inte meningar, vilket ibland gör att sammanhanget, och därmed även betydelsen, uteblir eller blir fel.

Kungen av multitasking

Något av Notes paradgren är de många funktioner som gör att multitaskingmöjligheterna blir närmast obegränsade. Glance-funktionen är ett exempel på det. Du öppnar en webbsida och lägger den i Glance med ett tryck. Då skapas en miniatyr som lägger sig i kanten på skärmen, och den kan man sedan anropa med ett penntryck. Skriver du ett mail kan du till exempel snabbt kolla upp något på miniatyren genom att klicka upp den, gå tillbaka till mejlet, klicka upp miniatyren när du behöver kolla något på nytt och så vidare. Note 7, och för all del även föregångarna, är fulla av exempel på den här typen av funktioner och det är förmodligen så att din förmåga att göra flera saker samtidigt, snarare än telefonens, som är det som sätter gränserna.

Samsung Galaxy Note 7 har som sagt tagit efter S7-familjen när det gäller design och kvalitet, men de rundade kanterna på höger och vänster sida av skärmen är betydligt mindre påtagliga än på S7 Edge, något man märker direkt. Personligen ser jag det som en fördel. Den användning man har av S Pen och de unika funktioner som Note erbjuder är betydligt tydligare än de som erbjuds med Edge, utöver att den rundade skärmen är något som många tycker är ett estetiskt attraktivt alternativ. Det gör dock inte att Note 7 saknar Edge-funktioner. Precis som på S7 Edge kan du dra in fingret från sidan av skärmen, oavsett vilken app du använder, och bland annat få genvägar till appar och personer.

Det är två motstående krafter som förenas i Note 7. Dels är det ingen tvekan om att man samlat massor av möjligheter, ja massor av funktioner i en och samma telefon, vilket Edge och S Pen med alla multitaskingfunktioner är exempel på. Samtidigt har design och material gått i riktning mot mer avskalat och enkelt. Smolket i bägaren är väl att alla funktioner inte fungerar helt klockrent med iris-skannern som exempel, men det är ingen som kan påstå att du inte får många funktioner i ett snyggt paket när du väljer Note 7. Mjukvaran kan man förhoppningsvis finslipa.