Nokia X6 - rapp pekskärm och fri musik

[Direkt från Nokia World-konferensen i Stuttgart] Vi har kastat oss över och provat ett exemplar av Nokias nya pekskärms-telefon X6. X6 har en snabb pekskärm, som använder samma teknik (kapacitiv) som Iphone och de nya Android-telefonerna Magic och Hero. Den kommer att säljas med ett års obegränsade musiknedladdningar.

Publicerad Uppdaterad

X6 kommer alltså bara att säljas inklusive ett års obegränsad nedladdning av musik (från Nokia Music Store) till telefonens 32 GB stora minne. Prislappen ska hamna på runt 4500 kronor. Efter att man haft fri musiknedladdning i ett år så kan man fortsätta spela låtarna man laddat ner till mobilen, men om man vill ladda ner ytterligare musik får man betala det vanliga priset på cirka en tia per låt.

Nokia har tagit till sig av klagomålen på att den förra modellen 5800 hade för dålig respons i pekskärmen. X6 har kapacitiv skärm, precis som Iphone och de nya Android-mobilerna, och skillnaden märker jag snabbt när jag börjar klicka mig fram. Man behöver liksom inte trycka till på skärmen längre. Framför allt märks skillnaden när man ska dra med fingret över skärmen, till exempel för att bläddra bland de 20 favoritkontakterna på startskärmen.

En annan sak som jag hajar till över när jag provar X6 är att den känns så tunn, vilket får till effekt att den faktiskt inte alls känns klumpig. Knapparna är få, det finns röd lur, grön lur och en menyknapp för att ta sig till huvudmenyn. För att växla mellan funktioner klickar man (precis som på 5800) ett längre tryck på menyknappen så poppar det upp små ikoner med öppna program och funktioner.

I övrigt är det pekskärmen som gäller för all inmatning av text och siffror, och här underlättar det förstås att X6 har fått en snabbare skärm än Nokias tidigare pekskärmstelefoner.

Designen på X6 är också väldigt annorlunda jämfört med 5800 och N96. Borta är de avrundade mjuka formerna. X6 är betydligt mer kantig. I butikerna kommer den att i två färgversioner: en med blå detaljer och en med röda detaljer.

Bland de lite roligare nyheterna märks funktionen Playlist DJ. Den känns också passande med tanke på hur mycket musik man kan ladda ner till X6 utan att betala något extra. (Det finns 6 miljoner låtar i Nokias musikbutik idag, och X6 har 32 GB minne.)

Playlist DJ skapar spellistor beroende på vilken typ av musik du vill ha i en viss spellista - snabb, långsam, kärleksfull eller glad. Visst, det är en typ av funktion som inte är ny - hos Sony Ericsson har funktionen funnits ett tag, och kallas SensMe. Men den känns bra, och Nokias aätt att utforma funktionen känns användbart.

Med Playlist DJ drar man i fyra staplar - en för glädjenivå, en för kärleksnivå, en för agressivitets-nivå och en för vilken hastighet man vill att låtarna ska ha. Alla låtar som man laddat ner till sin X6-telefon indexeras efter de här kategorierna, och sedan visas de låtar som passar.

När jag drar ner glädjestapeln en bit föreslås till exempel att jag ska lyssna på Cardigans låt Losers, och drar jag ner glädjestapeln ännu mer är det tydligen bara U2:s låt Vertigo som kan matcha mitt nedstämda humör.

Förutom att man kan ladda ner "obegränsat" med musik (antingen direkt i telefonen eller via datorn) så visas Ovi Store upp i X6 här, och sedan vi på Mobil testade Nokias musikbutik senast har en hel del ytterligare program och spel dykt upp, inte minst spelutbudet känns som det börjat ta fart till Nokias pekskärmsmobiler, och lanseringen av X6 borde inte vara ogynnsamt för den utvecklingen heller.

Skärmen är ganska avlång, vilket förstås är gynnsamt om man vill titta på film i telefonen. För övrigt kändes ljudnivån relativt kraftig (med tanke på att luren är rätt liten och tunn), men hörlurar är väl som vanligt att föredra om man vill avnjuita film och musik bra.

Om man själv vill spela in blir upplösningen vga (640x480) med 30 bilder per sekund. Jag provade dock bara att ta stillbilder. Det sitter en 5-megapixelkamera i telefonen; linsskydd saknas men kameralinsen sitter lite nedsänkt och skyddas på så vis. Det sitter också dubbla fotolampor bredvid kameralinsen.

Över huvud taget känns X6 som en fräsch uppgradering av Nokias nuvarande musikmobil med pekskärm (Nokia 5800). Bättre skärm och tunnare format gör X6 till en av de mer intressanta nykomlingarna i floden av pekskärms-telefoner som mobiltillverkarna öser ur sig just nu.

Typ:3g-telefon med turbo-3G och fyrbands gsm samt edge

Storlek: 111 x 51 x 13,8 millimeter

Skärm: 3,2 tums kapacitiv tft-pekskärm med 16:9-format, 360 x 640 pixlar och 16 miljoner färger.

Internt minne: 32 Gbyte, inget uttag för minneskort

Taltid: 5 timmar

Stand-by: 400 timmar

Musiktid: 35 timmar

Musikformat: MP3, SpMidi, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, MTP

Kamera: 5 megapixlar med dubbla led-fotolampor

Operativsystem: Symbian Series 60, 5 th edition

Övrigt: A-gps, w-lan, 3,5 millimeters hörlursuttag och pushmail

I butik: Fjärde kvartalet