Nokia har öppnat Music Store

Nokias egen musikbutik i både telefon och dator är nu öppen. Lanseringen sker under ett pressmöte senare idag, men vi har redan testat den.

Publicerad Uppdaterad

Telefonerna från Nokia är redan förberedda, så har du en ny telefon finns länken redan direkt i musikspelaren. Att registrera ett konto är gratis, men att köpa låtar kostar 10 kronor. Idag när vi klickar oss runt i butik, finns även möjlighet att ladda ner en speciell låt gratis. Det är en låt av Pauline och där är priset satt till 0 kr. Låten kan laddas ner direkt via mobilnätet till telefonen, men eftersom operatörernas trafikavgifter tillkommer kostar då låten i praktiken ungefär 50 kronor till. Gratislåten jag laddade ner är på dryga 4 mb och laddas ner i wma, Windows Media-format med kopieringsskydd. Har man inte ett generöst prissatt dataabonnemang är det alltså nedladdning via datorn som gäller för att sedan föra över musiken till telefonen. Nokias musikbutik i datorn fungerar idag på Windows och visas direkt i webbläsaren. Adressen är music.nokia.se.

Man kan söka efter låtar på både artist och låttitel och klicka sig fram mellan skivor där man får se skivomslagen. De ingår även så de visas när man laddat ner en låt. När man ska köpa en låt utöver gratismaterialet man blir bjuden på kostar låtarna alltså 10 kr styck. Man kan välja att betala per låt. Man betalar med kredit- eller betalkort och om man väljer att ladda sitt konto med till exempel 1000 kr direkt får man 100 låtar plus 20 i bonus. En laddning på 250 kronor ger 2 bonuslåtar.

dumpar_xhtml.jpg

Vi provar att köpa en låt för tio kronor och den samlas då i en filhanterare i tjänsten. Man kan köpa låtar och sedan välja att ladda ner dem till telefonen när man vill. Ett tips kan alltså vara att passa på när man har w-lanuppkoppling eftersom man då slipper undan operatörens datakostnad för överföringen. Kreditkortsuppgifterna man anges sparas i kontot, så de ska man bara behöva ange en gång.

Musikbutiken lanseras alltså officiellt senare idag och då återkommer Mobil med mer information. Kanske har Nokia då även lyckats få bort barnsjukdomarna. Den låt vi köpte åtföljdes av ett kvitto med bekräftelse att köpet kostat 1000 kr.