-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Smartare smartphone
Motorola patenterar självläkande skärm

Motorola har beviljats ett patent på en skärm som kan reparera sig själv, en teknologi som kanske inte nödvändigtvis resulterar i en produkt, men som ändå ser mycket intressant ut.
Saker som reparerar sig själva hör väl i ärlighetens namn fortfarande science fiction-världen till i stora stycken. Och huruvida patentet som Motorola nu beviljats bara är en framtidsspaning, eller någonting man verkligen har på gång är förstås svårt att säga. Det hela går hur som helst i korthet ut på att en smartphoneskärm dels upptäcker, dels kan åtgärda både sprickor, mer eller mindre med automatik. Det ”smarta glaset” använder sig av en värmebaserad teknologi för att reparera sprickorna inifrån, något som faktiskt inte låter helt orimligt.
Markerar med fingret
Motorola är noggranna med att påpeka att teknologin inte är 100-procentig och att den kanske inte lyckas fixa alla typer av skador på en skärm. Men enklare repor, rispor och sprickor ska gå att åtgärda. På bilderna visas hur användaren – efter att ha upptäckt en repa – ringar in området som ska åtgärdas, varpå telefonen gör resten av jobbet själv. Ett flertal olika metoder för att åtgärda sprickorna med värmebaserad teknologi redovisas också i dokumentet. Det känns spontant som att det lär dröja innan det hela blir verklighet, och möjligen kan det också visa sig vara en allt för dyr teknologi att implementera i konsumentprodukter. Men den som lever får se.