Under press

Mobiltillverkare till EU-kommissionen: Vill inte erbjuda uppdateringar och reservdelar mer än tre år

EU-kommissionen har som förslag att kräva att mobiltillverkare ska erbjuda reservdelar och säkerhetsuppdateringar i minst fem år. Tyskland vill gå ännu längre och tillverkarna själva, ja de vill helst inte garantera mer än ett par år.

Publicerad Senast uppdaterad

EU-kommissionen har som förslag att kräva av mobiltelefontillverkare att det ska erbjuda säkerhetsuppdateringar och reservdelar i minst fem års tid. De har också föreslagit en energimärkning och ett index för att visa hur lätt en telefon är att laga. Detta för att hjälpa konsumenter att köpa telefoner som är mer miljövänliga, och sedan i sin tur sätta tryck på tillverkare att se över sina produkter med tanke på miljön. 

Men Tyskland har meddelat att man vill gå längre än EU-kommissionen, de försöker nu övertyga kommissionen om att säkerhetsuppdateringar och reservdelar ska finnas tillgängliga i sju år, istället för de fem som föreslagits. Det är dock inte bara tillgängligheten på reservdelar som de vill ska regleras utan också tillgängligheten och priset, alltså hur snabbt man kan få en telefon lagad och till vilket pris. Det här för att ytterligare sätta press på tillverkarna att göra telefoner som har längre livslängd och få konsumenter att laga en befintlig enhet istället för att köpa en ny. 

I dagsläget har Apple runt sex års stöd för sina telefoner och Samsung ger säkerhetsuppdateringar längst i Androidlägret med fem år. De har också slutat skicka med hörlurar och laddare med sina telefoner på grund av, enligt egen utsago, miljöhänsyn. Då skulle man ju kunna tänka sig att de inte skulle vara helt emot dessa förslag, men en europeisk organisation vid namn Digitaleurope, som företräder bland annat Apple, Amazon, Bose, Google, Huawei, Lenovo, Microsoft, Samsung och Sony, vill inte veta av de här kraven. Deras förslag är istället tre års säkerhetsuppdateringar och två års garanterade reservdelar. Eftersom kameror, högtalare och mikrofoner sällan går sönder tycker Digitaleurope också att det bör räcka med att tillverkarna erbjuder nya skärmar och batterier inom den garanterade tiden. De menar också att tillverkarna redan idag gör sitt bästa för att uppnå högsta möjliga energieffektivitet så märkningen som EU-kommissionen föreslår är inte nödvändig. 

Vad tycker du, behöver tekniktillverkarna hårdare krav för att ställa om till en mer hållbar produktion och göra produkter med längre livslängd? 

Skulle du hellre laga en mobil än köpa en ny? 

Källa