Mobilskolan: Tips för semesterbilderna
Kanske blir det mobilkameran som tar sommarens bästa bilder. Mobilskolan tipsar om hur du får ut de mesta av mobilbilderna.av Tomas Nilsson
Att ta bra bilder med mobilen är inte helt enkelt. Mobilen har helt enkelt en mindre verktygslåda till sitt förfogande än renodlade kameror eftersom utrymme och budget är så begränsade. Andra kameror har stora linser som släpper in mycket ljus och innehåller mängder av finmekanik och servomotorer som ger exakt rätt fokus, bländare och zoom. Mobilen får nöja sig med att styra över slutartiden och förstärkningen, förutom de riktigt vassa kameramobilerna som också ger dig autofokus. Ljuset är den största utmaningen. Mobilkamerorna vill ha mycket ljus och får de inte det blir resultatet brusigt, suddigt och allmänt trist. Utomhus en solig dag kan bilderna bli riktigt bra med de nyare megapixelkamerorna, så passa på att fylla minneskortet vid grillfesten och på badstranden. Mycket kul utspelar sig också inomhus, men här är tyvärr inte mobilkameran mycket att räkna med. Lysdioderna i mobilernas blixtar lyser inte upp lika bra som de gasurladdningsrör som andra kameror använder. Ljuset räcker för avstånd på runt en meter, men helst inte längre sträckor än så.
Mobilkameran trivs som sagt bäst utomhus och det smidiga formatet öppnar för många spännande möjligheter. Att ta bilder ur lite udda vinklar ökar garanterat chanserna att resultatet blir intressant. Fler och fler mobiler blir också utrustade med ett makroläge - en funktion som ofta fungerar riktigt bra och ger skärpa på motiv som befinner sig 10 - 15 cm från linsen. Perfekt för naturbilder - exempelvis de vassa tänderna på den nyfångade gäddan eller en närbild på myrorna som förstörde picknicken. Missa inte heller inställningsmöjligheterna i mobilkameran. De enklaste mobilerna kör sitt eget race, men har du en lite mer avancerad mobil kan du ofta justera vitbalans och exponeringskompensation. En rätt inställd vitbalans gör att vitt verkligen blir vitt och inte ljusblått eller gulaktigt - kolla upp denna inställning om du inte gillar färgerna i dina bilder. Exponeringskompensationen kan också den göra underverk för bilderna. Istället för att kameran gissar vad som skall vara mörkt och ljust i din bild så kan du ställa in det själv och få bra kontrast på ditt motiv även om det finns någon stor ljus eller mörk yta i sökaren som lurar automatiken. Sist men inte minst är det bra att lära sig vilka styrkor och svagheter som linsen i just din mobilkamera har. Testa att fotografera något rutigt, till exempel en kaklad vägg. De raka linjerna avslöjar om linsen förvränger bilden eller, något som är mycket vanligt, att skärpan blir bättre i mitten av bilden än i kanterna. När du känner till hur linsen fungerar kan du komponera dina bilder så att den utnyttjas optimalt, till exempel placera huvudmotivet där skärpan är som bäst och undvika flaggstänger och annat som man förväntar sig skall vara rakt i de delar av bilden som linsen förvränger.
Moblogga
Mobloggen är ett perfekt sätt att visa upp dina mobil-bilder. Mobloggen är en dagbok på nätet som du illustrerar med bilder från mobilkameran. Många nya mobiler är utrustade med speciell blogg-programvara, t.ex. Lifeblog i Nokia N80 eller Blogger i Sony Ericsson K800i. Du kan blogga från alla mobiler som klarar mms eller att skicka e-post med bilagor. Det finns många olika moblogg-tjänster att välja mellan. Vissa operatörer erbjuder dig att blogga via deras portaler, men de fristående tjänsterna fungerar oftast bättre - t.ex. är du inte låst vid att skriva via mms. Det gör att du kan använda e-post när det är ett billigare alternativ eller koppla upp dig över ett trådlöst nätverk om din mobil stödjer det. En riktigt bra guide till mobloggandet hittar du i Mobil nr 1 2006 där tjänsten Textamerica blev bäst i test. Textamerica kostar ca 735 kr för ett års medlemskap, men det finns flera bra gratisalternativ. Ett sådant är svenska mobilblogg.nu dit du kan skicka in dina bilder med mms eller e-post. En bra storlek bloggbilder är VGA (640 x 480 pixel). Om du vill använda Lifeblog i din Nokia-mobil rekommenderar Nokia själva tjänsten TypePad, men Lifeblog använder en öppen standard så det kommer med stor sannolikhet fler tjänster som stödjer formatet.
Läs mer om mobloggar på:
www.textamerica.com www.textamerica.com>... />www.mobilblogg.nu www.mobilblogg.nu> />www.blogger.com www.blogger.com>
/>www.nokia.com/lifeblog/ www.nokia.com/lifebl... />www.typepad.com www.typepad.com>
/>
Skicka riktiga vykort
Om du har en megapixelmobil kan du ta bilder som också håller för tryck i normal vykortsstorlek. Det finns flera olika tjänster som låter dig skicka in bilder som trycks och levereras till mottagarens icke-elektroniska brevlåda. Bäst kvalitet för vykort ger en skarp bild på två megapixel eller mer och då är det ganska stora datamängder som skall skickas - från 400 kilobyte och uppåt. I regel kan du inte skicka större mms än 300 kilobyte, så andra metoder för att skicka dina bilder till utskrift är att föredra. Postens vykortstjänst finns förinstallerad i Nokia-mobilerna 6101, 6111, 6280, N70 och N90. Du kan också ladda ned en programvara för andra Series 60-mobiler (tyvärr bara första och andra utgåvan; Posten har ännu inte släppt någon version som fungerar på mobiler med Symbian version 9) och för UIQ. Den hittar du på wap.posten.se. De tre första vykorten du skickar kostar ingenting utöver dataöverföringen - därefter är priset 20 kr inklusive porto till hela världen.
En annan tjänst där du kan skicka riktiga vykort är www.mobilvykort.se www.mobilvykort.se> Priset är högre, 25 kr per vykort, och avgiften debiteras din mobilräkning. Du slipper däremot att registrera dig för att kunna använda tjänsten. Nackdelen med mobilvykort.se är att du skickar in dina bilder via mms och maxstorleken för mms räcker inte för bästa kvalitet i tryck. Även fotolabbet Extrafilm erbjuder mobilvykort. Här har man riktat in sig på grupputskick och för att kunna skriva ett vykort måste du först logga in på www.extrafilm.se www.extrafilm.se>... och registrera en mottagargrupp för dina vykort. När registreringen är klar får du ett sms med e-postadressen för din grupp i form av ett visitkort. När du sedan skickar en bild till e-postadressen hamnar den hos Extrafilm som distribuerar vykortet till mottagarna i din grupp. Extrafilm hanterar problemet med mobilkamerornas låga upplösning och maxstorleken för mms genom att trycka bilden i en ganska liten ruta på själva vykortet. Du betalar alltid för minst tre kort, som måste ha samma motiv men kan gå till olika adresser, och priset är 49 kr. Ytterligare kort kostar 13,95 kr styck. Du kan också nå Extrafilms vykortstjänst via Vodafone Live om du är Telenor-kund.
Bilder för MMS
Ser din bild bra ut i mobilens display så är den också en bra mms-bild - det är en bra tumregel. De flesta läser sina mms just i mobilen och då räcker det om dina bilder har en kvalitet som utnyttjar pixelantalet på de flesta mobilskärmar. Flest pixel har nyare Nokia-mobiler med skärmar som klarar upplösningen 352 x 416. Den enkla CIF-upplösningen, som de äldsta mobilkamerorna klarar, räcker långt och vill du vara säker på att utnyttja skärmen maximalt i alla mobiler kan du välja VGA. Om du skickar mms till en e-postadress eller till en moblogg rekommenderas VGA.
Kom igång med e-post
Att använda e-post istället för mms när du skickar bilder kan spara pengar. Normal storlek för en VGA-bild är runt 64 kilobyte - en datamängd som kostar ungefär 1 kr att skicka om du betalar 15 kr per megabyte för GPRS-trafiken. Att göra inställningar i mobilen för e-post kan ta en liten stund, men det är inte speciellt svårt om du har alla uppgifter till hands. Gratis e-postkonton kan du registrera på till exempel www.home.se www.home.se>... eller www.hotpop.com www.hotpop.com>.... För att installera ett e-postkonto, eller POP3-konto som det också kallas, behöver du känna till e-postadressen, inloggningsnamn, lösenord, server för utgående post (SMTP) och server att hämta posten ifrån (POP). Skulle det inte fungera att skicka e-post - kontrollera om du måste mata in ditt lösenord på ett särskilt ställe för den utgående servern. En annan vanlig källa till problem är att vissa internetleverantörer och mobiloperatörer blockerar standardporten, nr 25, för e-post. Kolla med din e-postkontoleverantör om du kan använda ett alternativt serverportnummer. Du tjänar oftast på att skicka bilder via e-post istället för mms när du befinner dig i Sverige, men utomlands är det inte lika säkert en bra affär - se tabellen. Tänk också på att om du e-postar till en annan mobil så måste också mottagaren betala för meddelanden när det laddas ned.
MMS och e-post utomlands
Priserna för MMS och GPRS-data varierar kraftigt mellan olika länder och olika operatörer. När du är utomlands kan du ofta använda flera olika lokala operatörer på samma plats och spara mycket på att välja rätt. Surfa in på din operatörs webb och se vilket nät som är billigast att använda på din destination. Tele2Comviq och Tre (i länder där de saknar eget nät) tillämpar rörlig taxa på MMS - det innebär att du betalar för dataöverföringen på samma sätt som för GPRS.
Priser på några vanliga resmål
Priserna i tabellen är de lägsta som operatören erbjuder i respektive land
(Lägg in tabellen från skickad fil: bilder och vykort tabell.xls)