Mobilen på semestern

Publicerad Senast uppdaterad

Poängen med mobiltelefoner är ju att de är möjliga att bära med sig vart man än ska. Därför borde mobiltelefonen också vara en favoritpryl på semestern när många av oss beger oss iväg till semesterorter i såväl Sverige som utomlands.

De nya mobiltelefonerna har dessutom inbyggd kamera och möjlighet att skicka bilder, ljud och ibland till och med video till vänner och bekanta hemma i Sverige. Roligare än gamla vanliga vykort, eller hur? Mobilen borde med andra ord vara en given leksak att packa ner i resväskan.

Men många tvekar ändå inför att ta med sig mobilen till utlandet. Risken att mötas av en saftig mobilräkning efter resan avskräcker. Och fungerar verkligen det där med bildmeddelanden och videosamtal när man är i utlandet?

Kostnader är kanske det största frågetecknet för de svenskar som funderar på om de ska ta med sig mobiltelefonen utomlands. Men det går faktiskt att ha med och använda mobilen i utlandet utan att det behöver bli dyrt. Det gäller bara att göra på rätt sätt.

Först och främst måste du tänka på att det kostar att ta emot telefonsamtal i utlandet om du har med dig din vanliga svenska mobiltelefon. Du betalar då för att samtalet kopplas vidare från Sverige till landet där du befinner dig. Minutpriset är samma som det kostar att ringa ett mobilsamtal med din operatör från Sverige till landet du rest till.

Mobilsvaret är annars en vanlig källa till obehagligha överraskningar.

- Ditt mobilsvar fungerar lika bra utomlands som hemma i Sverige. Men det gäller att tänka på att det kan kosta pengar när din mobil är avstängd. Du behöver dessutom oftast din mobilsvarskod för att lyssna av meddelanden, säger Hans G Larsson på Telia.

Eftersom vidarekoppling kostar pengar bör du faktiskt ha som huvudregel att helt stänga av ditt mobilsvar inför utlandsresan. Då slipper du en av de största orsakerna till orimliga kostnader.

När någon läser in ett meddelande på ditt mobilsvar när du har med mobilen i utlandet kostar det dig nämligen dubbel utlandstaxa. Det beror på att din mobiltelefon varit igång i ett utländskt nät. Då kopplas samtalet vidare till exempelvis mobiloperatören i Grekland där du befinner dig, och sedan tillbaka till ditt mobilsvar i Sverige om du inte svarar.

Nästa viktiga metod för att spara pengar är att före resan kontrollera vilken mobiloperatör som är billigast för samtal och meddelanden. Den informationen hittar du vanligtvis på din svenska operatörs hemsida, se länklistan i vår faktaruta. Du kan sedan manuellt ställa in i mobiltelefonen vilken operatör du vill ringa med. Om du inte gör några inställningar kopplar mobiltelefonen sig i stället till den operatör som har starkast radiosignal.

Den som verkligen vill komma billigt undan med mobiltelefonen i utlandet gör klokt i att skicka meddelanden i stället för att ringa. Sms är nämligen billigt i nästan alla länder. Men nuförtiden finns också möjligheten till mms med till exempel bilder och video från utlandet. Här är dock priset ett större frågetecken, eftersom du betalar för datatrafiken när du skicka MMS, alltså för storleken på exempelvis bilden som du skickar i meddelandet. Hos Tre får du utöver detta också betala det vanliga priset för MMS.

Här har till exempel kunder hos Vodafone en fördel, eftersom Vodafone tillämpar en för kunderna fördelaktigt låg enhetstaxa för datatrafiken så länge du som Vodafone-kund använder ett Vodafone-nät i något av de 13 länder där Vodafone finns som operatör i Europa. Och Vodafone finns bland annat i stora turistländer som Grekland, Italien, Spanien, Frakrike och Storbritannien. Då kostar exempelvis ett 50 kilobyte stort bildmeddelande 3,50 oavsett från vilken utländsk Vodafone-operatör du skickar meddelandet.

Även för sms har Vodafone en liknande enhetstaxa.

- Befinner kunden sig i ett land där det finns ett Vodafone-nät eller en partner till Vodafone, betalar kunden 2,95 oavsett från vilket land han eller hon skickar meddelandet från. Från alla andra operatörer och länder där Vodafone inte har något nät eller någon partner, betalar kunden 3,39 kronor oavsett från vilket land, förklarar Johan Holmgren på Vodafone.

Även videosamtal kan vara trevligt som en hälsning från semestern, och där har Vodafone också en enhetstaxa om 8,95 kronor per minut från alla sina europeiska nät hem till Sverige.

Tre däremot är riktigt dyra på videosamtal när du ringer från de andra Tre-näten i Europa. I England kostar det uppemot 30 kronor i minuten. Lika skinnad blir du när du ringer videosamtal med Telia från Italien eller Österrike. Videosamtal är ett kul sätt att kommunicera, särskilt när man är långt borta från den man ringer till, men operatörernas prissättning är än så länge inte alltid lika kul. När det gäller Telia är det förstås inte Telia som satt priserna, utan de utländska operatörer som Telia samarbetar med.

En annan farlighet som du kan råka ut för är datatrafik och automatisk hämtning av e-post. Vissa har sina mobiltelefoner inställda på att automatiskt hämta e-post med jämna mellanrum. Problemet är att många utländska operatörer tar ut en minimiavgift för datatrafik. Den som har ställt in sin mobil på automatisk hämtning av e-post bör alltså ändra inställningarna innan utlandsresan.

Djungeln av priser i utlandet skapar förstås viss förvirring för många mobilanvändare. Men ser man bara till att stänga av mobilsvaret och sätter sig in i vilka priser som gäller på resmålet kan mobilen bli en riktigt trevlig följeslagare utan att mobilräkningen behöver bli en ovälkommen överraskning.

Den som vill använda mobilen flitigt i utlandet, eller ska stanna utomlands under en längre tid kan göra klokt i att köpa ett kontantkort hos en lokal operatör. Då slipper du betala någonting för att ta emot samtal från Sverige. Dessutom ringer du samtal för att boka bord på exempelvis lokala krogar billigare.

Om du och den du reser med ringer många samtal till varandra är kontantkort hos en lokal operatör också ett sätt att spara pengar. Då slipper ni betala för att era samtal mellan två telefoner i exempelvis Grekland ska kopplas via Sverige - med utlandstaxa.

Vodafone är den enda operatör som hittills lyckats bringa i varje fall en viss liten ordning i prisdjungeln för utlandsresenärerna. De har samma pris dygnet runt när man ringer från utlandet, och gemensamma zonpriser uppdelade på om du ringer från en lokal Vodafone-operatör eller från en annan operatör.

- Vi vill skapa en tydlighet och färre priser för kunden att behöva komma ihåg, säger Johan Holmgren på Vodafone.