Mobile World Congress 2018

Mobil träffar Nokias designers

Raun Forsyth
Andrea Finke-Anlauff

Mobil har träffat de som designat dagens och gårdagens Nokiatelefoner.

Publicerad Senast uppdaterad

Raun Forsyth är designchef på HMD Global som lanserat bland annat den uppfräschade versionen av klassikern Nokia 8110, men även smartphonemodellerna Nokia 9, Nokia 7 Plus och nya Nokia 6 under mässan i Barcelona.

– Undrar ni över mitt namn så var mamma något av en hippie som ville skapa ett unikt namn och min pappa var mekaniker. Det hände något där, inleder han skämtsamt.

Jag träffar Raun tillsammans med en rad andra journalister, medarbetare på HMD Global och originaldesignern av Nokia 8110, Andrea Finke-Anlauff runt ett stort bord inne i HMD Globals område på mässan.

Raun började på HMD Global för ett drygt år sedan, men har varit med på Nokia sedan 2007, fortsatte på Microsoft och gick alltså sedan vidare med HMD Global, så man kan säga att han varit Nokia trogen.

Raun Forsyth

Under mötet med Raun och de andra HMD-medarbetarna får vi höra om hur HMD väljer ut vilka klassiker som man vill göra nya versioner av, hur man baserar formgivningen på det man kallar nordisk eller skandinavisk form, att man vill förenkla och ta bort det onödiga.

Raun som alltså började på Nokia 2007 har erfarenheter av både att inom utvecklingen av olika telefoner få testa många nya saker, experimentera, men även att när Nokia hade produkter i snart sagt alla segment och former gör telefoner på ett mer sifferbaserat sätt, som han beskriver det. Mer för att fylla en lucka i ett segment än för att skapa något helt nytt.

Under diskussionen kommer vi in på att Lumia-telefonerna gick att känna igen på långt håll att det var just en Lumia på grund av färgvalen Nokia och senare Microsoft gjorde. Nokia i form av HMD Global har profilerat sig lite i samma riktning och vill gärna lyfta fram sina kopparfärger. När många mobiltillverkare kopierar varandra kan en så enkel sak som färgvalet vara ett tydligt sätt att profilera sig och stå ut.

Raun utvecklar resonemanget.
– När vi formade HMD Global sades det att vi måste ha en svart telefon. Vi gjorde en del research på det, eller rättare sagt mycket research och folk vill inte ha svart, men däremot kanske något lite neutralt. Nokia 6 är en telefon som på ett sätt skiljer sig från våra andra mobiler eftersom den är kantig och som jag kallar det en ”stand back appeal”. Det är ett exempel på en telefon som är neutral, men som ändå avslöjar detaljer när du kommer närmare och därmed får en personlighet. På håll ser den svart ut, nära blir den snarare blå och så ser man koppardetaljerna. Den är både tålig och familjär på ett sammantaget tilltalande sätt.

Nokias lanseringar på mässan inkluderar både smartphones i ett högre prissegment och enklare smartphones så väl som den återupplivade klassikern 8110, banantelefonen.

Raun anser inte att telefonens prislapp har någon egentlig påverkan på slutresultatet eller på hur designprocessen går till. Han menar alltså att det nödvändigtvis inte blir bättre om man får en större summa pengar att röra sig med utan om att det oavsett prislapp handlar om att maximera vad man får ut av det man har.

Så väljer HMD sina klassiker

Under samtalet avslöjar Raun Forsyth att de som ett internt projekt på HMD Global designat nya versioner av nästan alla klassiska Nokia-modeller, men att det är långt ifrån alla som passar för en comeback.

– Att göra en ny version handlar både om funktioner människor faktiskt vill ha och en form av nostalgi, att fråga sig vad det var vi älskade med den och behålla det. Siluetten är till exempel viktig och 8210 när vi provade den visade sig vara särskilt svår. Det var ju en av de allra minsta telefonmodellerna, men silhuetten avslöjar inte så mycket att man direkt särskiljer den.

Med Nokia 8110 4G som den nya versionen kallas inkluderas appar, internetdelning och 4G, men inte till exempel pekskärm.
– Faktum är att det var en stor diskussion om den skulle ha just pekskärm, men vi valde bort det för att skapa en produkt som kan få större globalt genomslag, säger designchefen Raun Forsyth.

Andrea Finke-Anlauff

Faktum är att Andrea Finke-Anlauff som sitter med på mötet och alltså formgav den ursprungliga Nokia 8110 redan då hade tankar om en pekskärm.
– Vi arbetade mycket med att ta bort störande element. Det resulterade bland annat i touch-knapparna under skärmen och luckan som döljer knappsatsen när den inte används var ytterligare ett exempel. Vi ville addera trygghet och på den här tiden kostade samtal ohyggligt mycket så ett tydligt sätt att avsluta samtal och därmed debiteringen, att skjuta för luckan hade ett viktigt syfte.

Jämfört med dagens telefondesigners ser Andrea Finke-Anlauff både likheter och skillnader. Materialvalen har alltid varit och är fortfarande viktiga, men när 8110 skapades fanns många saker som inte provats.
– Kamera var en funktion jag gärna ville ha redan då, men det kom först senare när vi gjorde vår första kameramobil med Nokia 7650.