-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Batterier
Microsofts plan för bättre batteritid

Det är inte större batterier som ska ge oss längre drifttid på våra enheter enligt Microsoft, utan flera.
Batteriteknologin har närmast stått still i utveckling (i alla fall kommersiella sådana) i jämförelse med annan hårdvara som tagit stora kliv framåt. Det är något de flesta vet vid det här laget, om inte annat är de flesta plågsamt medvetna om det eftersom våra prylar måste laddas mer eller mindre varje dag för att fungera.
Nu har Microsoft slagit sig ihop med ett gäng forskare för att jobba med projektet Software Defined Batteries som en lösning på det hela. Här handlar det inte om större batterier, utan om en tvådelad lösning som är lika mycket smart mjukvara som en uppsättning med olika batterier.
Genom att mjukvaran, hårt integrerad med operativsystemet, lär sig hur användarmönstret hos enhetens ägare ser ut ska olika batterier kunna sättas in för olika jobb. Sitter användaren med ett worddokument kan ett batteri användas medan andra uppgifter kan köras på andra batterier. Samtidigt har mjukvaran koll på när enheten brukar sättas på laddning och exempelvis kan mjukvaran även hålla koll på att användaren vid en viss tidpunkt varje vecka brukar hålla powerpoint-presentationer, varpå snabbladdning för ett batteri sätts in.
När en sån här teknik skulle kunna tänkas dyka upp i fysiska enheter är däremot inte klart, då det mest rör sig om forskning i det här skedet.
Spontant låter det som ett ganska krångligt tillvägagångssätt som annars skulle kunna lösas lättare med bättre och mer utbredd snabbladdning av befintliga batterier. Men får de det hela att fungera kan det vara ett sätt att hjälpa oss arma användare till en mindre laddningsberoende vardag.