Meddelanden för miljoner

Microsoftägda Skype köper den oberoende meddelandetjänsten Groupme. Nya funktioner för gruppmeddelanden att vänta i Windows Phone på sikt.

Publicerad Senast uppdaterad

Meddelandetjänsten Groupme, som startades våren 2010 köptes för ett hemligt belopp av Skype i helgen, priset ryktas hamna smått otroliga 85 miljoner dollar (en halv miljard svenska kronor). Sedan tidigare har Groupme tagit in över 12 miljoner dollar i riskkapital. Groupme har avancerade funktioner som påminner om Apples iMessage och Blackberry Messenger, men är helt plattformsoberoende.Till de största styrkorna hör bland annat gruppmeddelandefunktionerna och frågeorienterad webb-chat.

Vad som kommer hända efter förvärvet är okänt, men Skype har preliminärt lovat att behålla Groupme under eget varumärke. Troligtvis byggs sedan flera av de populära funktionerna in i befintliga Microsoftprodukter. Ryktet gör gällande att Microsoft i den hårnande konkurrensen på meddelandemarknaden aktivt söker efter en motsvarighet till Apples och Blackberrys meddelandetjänster för kärnan i Windows Phone.

Skypes VD Tony Bates har uttalat sig efter förvärvet om att han tror starkt på gruppmeddelanden i en mobil kontext och att det kommer att förändra människors sätt att interagera. Bates ser positit på köpet och anser mjuklvaran skapar en känsla av stickyness, alltså att man vill fortsätta använda den igen, och igen.