Mottagaren eller du själv betalar

Möjligt att ringa från tomt kontantkort

Genom att man låter mottagaren betala eller välja att bli fakturerad i efterhand går det numera att ringa även om man inte har pengar på kontantkortet.

Publicerad Senast uppdaterad

Med tjänsten Collect Call kan man ringa från ett kontantkort trots att saldot står på noll. Det kan man göra antingen genom att låta mottagaren avgöra om han eller hon vill betala för kostnaden för samtalet eller genom att man själv får en faktura på samtalskostnaden.

I det förstnämnda fallet ringer man upp ett särskilt nummer och knappar in det nummer som man vill ringa upp. Om mottagaren väljer att stå för samtalet kopplas det fram, i annat fall får man veta att mottagaren har avböjt att betala eller inte svarat. En förutsättning är att numret man vill ringa till går till en fast telefon.

Enligt Popnix Interactive, företaget som står bakom tjänsten, finns det inga tekniska hinder för att förmedla samtal till mobiltelefoner, men att det i nuläget skulle bli så dyrt att man har valt att avstå. Kostnaden för mottagaren blir en startavgift på 8 kronor och där efter en kostnad på 4,99 kronor per minut.

Om man istället väljer att själv bli fakturerad för samtalet kan man ringa både till fasta och mobila telefoner. Till fasta telefoner är minutkostnaden även då 4,99 kronor, startavgiften för ett samtal är 7 kronor. Den som själv betalar för ett samtal till mobiltelefon får en startavgit på  8 kronor, kombinerat med en minutavgift på 6,99 kronor. För att välja faktura-alternativet måste man vara 18 år och kontantkortet ska vara registrerat hos den egna operatören.