Precis som vi nämnde i testet av Galaxy Note 4 skulle det ta allt för lång tid att gå igenom allt telefonen innehåller. Givetvis försöker vi med en dåres envishet att göra det ändå.
Vi påstår inte att det är allt du kan göra, upptäcka och hitta på med Galaxy Note 4 utan att ens ha besökt Google Play, för då hade listan blivit minst dubbelt så lång. Samtidigt är det en hel del prylar som antingen är svåra att visa genom skärmdumpar eller som systemet helt enkelt inte tillåter att vi tar en bild av (den dassiga Onlive-bilden är ett bra exempel på det). Men då det ändå är en telefon som innehåller så pass mycket passar vi ändå på att göra ett försök.
Inställningar Vi börjar längst in i Samsungs Touchwiz-gränssnitt, för inställningsmenyn ser inte ut som till någon annan Android-enhet från annat fabrikat. Det mesta ser förvisso ut som det gjorde till Galaxy Alpha och S5, men med ytterligare några bonusprylar.
Annons
Sekretessläget introducerades i Galaxy S5 och låter dig dölja enskilda mappar i galleriappen och liknande. En slags lightversion av användarkonton.
Annons
S-pen Pennan utgör en stor del av Note 4 och givetvis finns det en hel del inställningar för den. Här hade vi däremot gärna sett en inbyggd självstudie för samtliga funktioner som erbjuds. Några funktioner förklaras här och där, men det är lätt att missa saker.
Rörelser och gester Funktioner som var stora till Galaxy S3 och som blivit såväl fler som mer undanskuffade i bakgrunden. Dra handflatan över skärmen för att ta en skärmdump, håll skärmen vaken så länge du tittar på den, koppla ett samtal direkt om du är inne på en persons kontaktuppgifter och för luren till örat. Allt funkar inte perfekt, men de senaste åren är det här väldigt mycket av Samsungs nytänk hamnat.
NFC Givetvis finns NFC fullt tillgängligt, men under samma meny hittas även olika tjänster för att dela innehållet på skärmen via Wifi, Miracast och liknande… om du inte vill använda någon av Samsungs förinstallerade appar för saken.
Multitasking Vid sidan av pennan är det multitasking som varit Note-seriens trumfkort. Här finns ännu större möjligheter än tidigare att ha flera fönster öppna samtidigt (alla appar kan förminskas till det där minifönstret som kartorna är i bilden ovan) och många appar kan minimeras till små bubblor för att finnas snabbt tillgängliga.
Fingeravtryck Galaxy Note 4 har samma fingeravtrycksläsare som Alpha och S5 före den. Att ställa in den är busenkelt och det hela fungerar riktigt bra. Däremot är det fantastiskt snålt att det bara finns minne för tre fingeravtryck.
Energisparläge Här gör Samsung en hel del, även om alla funktionerna introducerades i S5 tidigare i år. Ett vanligt energisparläge med begränsad prestanda och liknande finns, som även kan kryddas med att göra skärmen svartvit för att spara ström. Vidare finns såklart ett ”stryp wifi, mobildata, gps och bluetooth vid låg batterinivå”-läge som många andra kör med. Sen finns det ultraläget som gör skärmen svartvit och som tillåter endast ett fåtal specialanpassade appar att köras, något som i teorin ger något dygns passningstid på typ tio procent batteri.
Aviseringspanel Med ovanstående armada av inbyggda funktioner och inställningar blir det snabbt rörigt i notisfältet. Därför är det vettigt upplagt att du kan ordna vilka av dem som ska visas när du drar ner notisfältet på telefonen.
Inbyggda appar Det finns en hel del inbyggt i Note 4 som inte nödvändigtvis hittas till andra telefoner.
Whiteboardscanner I kombination med S Note kan du plåta exempelvis en Whiteboard och få alla olika delar som flytbara och redigerbara element. Det funkar väl sådär, men tillräckligt bra åtminstone.
Visitkortsscanner Använder du inte Evernote för uppgiften är Samsungs egen visitkortsscanner rätt bra för att läsa av text på de små korten.
… Däremot tänkte Samsung inte hela vägen och gjorde en separat app för att visa upp dem, istället för att slå ihop dem.
Videospelare Stöd för video finns i alla Androidmobiler (eller smartphones överlag), men Samsungs spelare är dels väldigt kompetent på att hantera många olika format och dessutom vettig nog att kunna ansluta sig till nätverkshårddiskar och liknande om det skulle behövas.
Videoredigering Det är knappast Premiere Pro vi snackar här, men Samsungs inbyggda videoredigerare är till för att snabbt få ihop en snyggt redigerad film med dina befintliga filmer. Du kan välja olika teman som laddas ner och sedan sköter appen det mesta av tänkandet åt dig.
Upick Galaxy Gifts är Samsungs portal för gratiserbjudanden inom appar. Under avdelningen ”nu tänkte ni inte hela vägen” har de också skapat en app till för samma sak. Här handlar det dock om mer lokalt material och även en del rabatter på fysiska prylar som företagets egna hörlurar. Men det hade lika gärna kunnat ligga under Galaxy Gifts för att inte krångla till det.
Toon Goggles Fullständigt uppenbart att det där namnet betyder ”Netflix med bottenskrapsmaterial för barn” va? Det är i alla fall en gratis streamingtjänst med väldigt mycket dataanimerad lågbudget-teve som åtminstone borde roa en och en annan småtting. PS, Dino-Rampage var helt sinnessjukt usel.
Smart Switch Det här är något Samsung borde pusha betydligt mer. Det liknar Sonys Xperia Transfer på många sätt och erbjuder helt enkelt användaren ett smidigt sätt att föra över en del material från en tidigare Android- eller Ios-enhet. Sparfiler i spel och liknande kommer inte med, men kontakter och en del appar åker med i alla fall. Precis som Xperia Transfer är den långt ifrån perfekt, men det är en bit på vägen.
Sidsynkronisering Att skyffla över material mellan enheter finns det till synes två dussin appar och tjänster för i Note 4, Sidsynkronisering är bara en av dem.
S Voice Samsungs röstassistent fick en del uppmärksamhet när den introducerades, men sedan kom Google Now och sedan dess har det liksom inte riktigt hänt något med den här. Numera är det knappt så att Samsung själva nämner den, men för det grundläggande som den ska fungera för duger den.
S translator S står för Smart enligt Samsung och därför heter många av deras egna appar något på S. Precis som med S Voice har det dock inte hänt speciellt mycket med den här appen sen den introducerades, så förvänta dig inte översättning till svenska bland annat.
S Note Ett huvudnummer för pennan. Rätt kompetent rit- och kladd-app som har en hel del extrafunktioner inom många områden.
S Health
Å ena sidan är Samsung hälsoapp rätt vettig som grundtanke, med en egen hälsoprofil och en bunt andra funktioner. Å andra sidan är det här sinnebilden för ovan nämnda ”tänkte inte hela vägen”. Stegdata från klockor slussas (i bästa fall) genom en separat app och koppling till externa enheter som vågar och pulsmätare är närmast löjligt begränsad samtidigt som appen knappt vill känna till externa tjänster. För ett företag i Samsungs storlek skulle den här tjänsten kunna springa i cirklar kring allt någon annan har att erbjuda… om bara Samsung faktiskt brydde sig om den på riktigt.
Coach Ett litet steg på vägen med att bry sig om hälsoappen är ett samarbete med Cigna som ger användaren en hälsocoach inom områdena motion, stress, sömn, kost och vikt. Det är lite muppigt att introducera det i en icke vattentålig (och därmed inte träningsfokuserad) enhet som Note 4, men Cigna gör ett bättre jobb med sin del av appen än vad Samsung gör med sin åtminstone.
S cal Samsungs kalender är också något som mest blivit liggande ett par generationer för mycket. Någorlunda kompetent från start, men det finns en hel del missad potential här.
Remote och Watchon Note 4 har inbyggd IR-port för att kunna fungera som fjärrkontroll, så varför inte fira det med att peta in två närmast identiska appar som gör samma sak? Är Tv-tablåer din grej funkar den här appen rätt bra, men är du ute efter en multifjärr kommer du inte så långt.
Pen.up Note-serien används för att rita med, så givetvis måste det visas upp i en separat app. En slags Deviantart för Note-nördar helt enkelt.
Diktafon Den här liraren har blivit riktigt bra i Note 4. Antingen spelar du in ditt eget babbel, eller så kan du välja intervju (två personer) eller mötesläge (upp till åtta personer) och appen håller koll på varifrån ljudet kommer och låter dig isolera enskilda talare. Spelar du in mycket ljud är den klockren, sånär som på att plocka upp samtal också.
Kamera Precis som med allt annat finns det rejäla mängder grejer med kameran också.
Selfie Utöver hårdvara för bättre selfies har Samsung lagt till några extrafunktioner för selfies, som att ta bilden med hjälp av pulsmätaren.
Video Konstigt nog är videofunktionen förhållandevis funktionsfattig jämfört med kameran.
Foto Likt Sony finns det en hel butiksavdelning med extralägen för kameran. Måhända att de inte är lika avancerade som några av Sonys motsvarighet (och en skriande brist på dinosaurier), men det finns riktigt mycket kul att leka med.
Som vanlig kamera fungerar den bra i autoläge, men Mängden inställningar skulle definitivt behöva en uppsnyggning för att ge bättre överblick.
Appar och gratiserbjudanden Här finns det betydligt mer än det vi tar upp, men vi nämner rätt mycket ändå.
Wall Street Journal får du i gratisversion under en stund.
Samma med New York Times
Tripadvisor och Amazons Kindle är väl mest poänglösa i sammanhanget då de är gratis i Play Store. Däremot får du Endomondos premiumtjänst gratis i ett år.
Soundcamp är en ganska skojig musikapp där du både kan mixa ihop musik efter eget tycke och även spela instrument själv via pekskärmen.
Paypal förtjänar en egen notis här eftersom det är den hittills enda tredjepartsappen som lirar med fingeravtrycksläsaren.
Vill du styra hela datorn med luren skickar Samsung med ett halvårs prenumeration på Paralells tjänst för det.
Vill du spela riktiga PC-spel på mobilen så ingår streamingtjänsten Onlive gratis i tre månader. Som synes på bilden krävs det dock rätt mycket i uppkopplingsväg för att se på något sätt godkänt ut eller ens fungera. Men när det väl gör det är det riktigt ballt.
Officepaket från Hancom ingår också, som kopplar sig mot en bunt olika molntjänster och hanterar vanliga officedokument hyfsat bra.
Sist men inte minst finns appen barnläge, som i praktiken är en launcher vid sidan om Touchwiz. Appen är nedlåst med lösenkod och väl där inne hittar telningarna bara det du själv godkänt och lite annat barnvänligt pyssel.
Det där var som sagt en hel del, men inte allt. Är det något vi inte tog upp här som du tycker bör nämnas? Kommentarsfältet är ditt.