Intresserad av VR men osäker på vad det egentligen innebär? Vi har kollat in utbudet av appar, både till Gear VR och till andra betydligt billigare alternativ.
En vanlig mobil, vilken som helst, och en Google Cardboard för bara en dryg hundralapp är allt du behöver för att uppleva VR idag. Det finns mer kostsamma alternativ som Samsungs Gear VR där du behöver en Galaxy S6 och själva Gear VR för 1 500 kronor, men det mest spännande här är att tekniken för VR helt enkelt är en helt vanlig mobiltelefon. Den här framtidstekniken är alltså inte särskilt långt borta. Vi ger dig här en inblick i utbudet och berättar vilka upplevelser du kan vänta dig i den virtuella världen.
Introduktion Cardboard För den som har ett av de kartongbaserade VR-glasögon man kan köpa för ungefär en hundring och uppåt är Googles Cardboard-app den självklara startpunkten. Den börjar med att hjälpa dig att ställa in dina kartongglasögon. När du har vikt dem från det platta utgångsformatet till något som ser ut mer som glasögon ska du med Cardboard-appen ta en bild på QR-koden i glasögonen, så fixas inställningarna korrekt. Sedan får du en introduktion, ombeds se dig omkring och får då se ett par exempel på vad VR kan vara. Till exempel ett besök i djungeln och andra saker att upptäcka. När det är avklarat får du hjälp att hitta lite andra appar och innehåll att upptäcka.
Namn: Cardboard För: Google Cardboard Finns till: Ios och Android Pris: Gratis
Resefilmer – sug i magen Det här är nästan den självklara demoappen för VR. Du får välja mellan ett par olika miljöer. Du kan åka helikopter över Island, åka gondol genom Venedig eller glida fram i luftballong över savannen med zebror och andra djur under dig, för att bara nämna några av de resor du kan göra. Särskilt hisnande blir det att titta rakt ner och se trädtoppar, vattenfall och annat, för just när du tittar nedåt blir den hisnande känslan påtaglig om än på ett sparsmakat sätt så att det här passar alla.
Lite krånglig väg till innehåll Om det är något som saknas i dagens VR-värld så är det innehåll. Hårdvaran finns där i form av mobiltelefoner och VR-glasögon, men innehållet du ska avnjuta i dessa väntar fortfarande på att utökas rejält. Då är Youtube så klart en välkommen källa till välproducerat innehåll. Idag börjar i alla fall kameror som kan filma i 360 grader bli mer tillgängliga och komma ner i pris, vilket bör göra att utbudet ökar. Har du Google Cardboard kan du se en ikon direkt i Youtube-appen på de filmer som är filmade i rätt format. I Android är det enklast att hitta filmerna via Googles Cardboard-app och i IOS kan du söka i Youtube efter kanalen #360Videos. När det gäller Samsung och Gear VR så fungerar Youtubes 360-filmer enbart i Samsungs VR-webbläsare och faktum är att det är nog det främsta användningsområdet just för den.
Annons
Namn: Youtube För: Google Cardboard och Samsung Gear VR Finns till: Ios och Android Pris: Gratis
Flickr VR Bildsajten Flickr har massor av vanliga foton, men numera även ett växande antal bilder som visar vyer i 360 grader, lämpligt för VR alltså. I sitt arbete med 360-gradersbilder har Flickr samarbetat med Samsung, så deras app finns endast för Gear VR. Du kan visserligen titta på bilderna i en vanlig webbläsare i mobilen men just VR-upplevelsen är bara anpassad i den app som Flickr gjort tillgänglig i Oculus programbutik för Gear VR. Appen i sig är rätt begränsad, för man får bara se ett litet urval och sedan bläddra i en lång lista, vilket gör det svårt att hitta de bilder man söker. Något sätt att söka efter plats eller typ av motiv skulle förenkla. Sedan är det så klart också så att om man redan har tittat på 360-graders video i sin Gear VR ter sig stillbilder plötsligt lite futtigt.
Upplev det som du inte kan uppleva Utöver att ta dig till andra sidan jordklotet och kända platser kan man med VR ta sig till platser som bara finns i fantasin. Night Café är en sådan upplevelse, där du färdas in i en värld inspirerad av konstnären Vincent van Gogh. Först tittar du bara på en tavla och sedan får du helt enkelt sugas in i den och befinner dig i ett café och kan gå runt i den målade miljön, bland möbler, en bar, ett biljardbord och andra gäster som rör sig runt i lokalen. Det här är ett riktigt inspirerande sätt att verkligen göra konstverken mera levande även om det inte handlar om någon direkt interaktion utan mer om att beundra miljöerna.
Namn: Night Café, an Immersive Tribute to Van Gogh För: Samsung Gear VR Finns till: Samsung Gear VR Pris: Gratis
Sitt med andra När jag först startar Oculus Social så hamnar jag i ett månlandskap med en rad biostolar placerade framför en stor bioduk. Bioduken är svart för det spelas ingen film där, men i stolarna bredvid mig sitter andra användare som jag kan titta på och höra vad de säger. Att titta på vanlig 2D-film i 3D-miljö är inte Oculus Social ensamma om. Netflix har till exempel liknande upplägg i sin app. Men här, i Oculus Social, delar jag “biosalong” med en clown och en kanin. Man får när man startar appen välja vilken figur man är och figurerna består bara av huvuden utan kropp. Huvudena svävar i luften. Så därför sitter jag alltså i ett månlandskap och lyssnar på när ett kaninhuvud och ett clownhuvud på amerikanska pratar om hur snabbt bredband de har hemma.
Namn: Oculus Social Alpha För: Samsung Gear VR Finns till: Samsung Gear VR Pris: Gratis
Välgjort med upptäckarglädje Att förflytta sig i VR-landskap är generellt inte enkelt. VR-lösningar som de vi skriver om här, Gear VR och Google Cardboard, bygger på att du sitter still. Gärna på en snurrstol så att du kan titta i alla riktningar men du kan inte gå runt. Det finns andra tekniker, som HTC Vive där sensorer även känner av hur du rör dig i rummet och översätter det till förflyttning i den virtuella världen, men där är vi alltså inte med Gear VR. Så hur förflyttar man sig? I Lands End gör man det genom att titta med det inbyggda siktet på de vita markeringar man vill gå till. Det känns så naturligt att man knappt behöver tänka på det och det är ett bra betyg. När jag sedan ska låsa upp dörrar och göra mer avancerade moment fixas även det på ett smart sätt utan att det känns krångligt alls. Istället kan du koncentrera uppmärksamheten till de välgjorda miljöerna.
Namn: Lands End För: Samsung Gear VR Finns till: Samsung Gear VR Pris: 7,99 dollar
Svårt med strike Visst är väl miljön klart godkänd, men så fort jag börjar spela så märker jag att bowling i den här formen knappast är något som passar i VR. Samsung har en separat spelkontroll som man kan använda men det här bowling-spelet ska man styra enbart med de kontroller som finns på sidan av Gear VR. För min del blir det väldigt många klot som hamnar direkt i en av rännorna och inte ens är i närheten av att träffa någon av käglorna. Man ska sikta genom att helt enkelt titta i rätt riktning och sedan kastar man klotet genom att trycka på sidan av Gear VR. Det krävs mycket träning och det handlar om mycket små marginaler mellan fiasko och träff, så det finns många andra spel som är betydligt mera lättspelade och anpassade för VR.
Namn: Action Bowling För: Samsung Gear VR Finns till: Samsung Gear VR Pris: 2,99 dollar
Välgjort och kul med kulor I spelet Smash Hit har spelmakarna lyckats med upplägget. Eftersom VR är en så ny teknik finns det egentligen ingen etablerad standard för hur man ska interagera med spel och andra appar, så det gäller för spelutvecklarna att dels hitta bra metoder, dels lära ut dessa metoder till oss som spelar. Det görs bra i Smash Hit. Du färdas automatiskt längs en bana och ska på vägen skjuta metallkulor mot glasrutor och glaspyramider på vägen. Du behöver alltså inte själv förflytta dig utan det enda du behöver tänka på är att träffa de mål som dyker upp. Underhållande och lätt att både förstå och uppskatta.
Namn: Smash Hit För: Samsung Gear VR Finns till: Samsung Gear VR Pris: Gratis
VR på svenska Svenskproducerat VR-innehåll finns det rätt begränsad mängd av. Man kan hitta en del produktioner som används för olika typer av marknadsföring, till exempel hyresvärdar som vill ge potentiella hyresgäster en möjlighet att uppleva byggnader innan de är byggda. SVT-appen är en av få med mer allmängiltigt innehåll. De första testerna i appen som låter dig följa händelser i 360 grader gjorde SVT när de sände Musikhjälpen före jul 2015. Då kunde du se sändningar från buren där inspelningarna skedde. Sedan dess har de kompletterat med olika vyer från en konsert med spelmusik som sändes i slutet av januari. Det får dock fortfarande ses som ett begränsat försök i liten skala.
Namn: SVT 360 För: Google Cardboard Finns till: Ios och Android Pris: Gratis
Varning för inlevelse Jag blir intresserad av den här appen efter att jag läst om att det är den app för VR som med störst risk gör dig riktigt illamående. Nu är det kanske inget att eftersträva, men det är ju onekligen intressant om man kan lura kroppen att den där sugande känslan när man är på toppen av berg-och-dalbanans backe och ska åka ner verkligen är på riktigt. Trots att den inte alls är det. Det är inte tal om något akut illamående, men nog känns det när berg-och-dalbanevagnen åker i nerförsbacken och särskilt när jag står upp och tittar är det svårt att inte gunga till och känna sig lite yr. Det är roligt att ha provat, men sen håller kanske inte riktigt upplevelsen för att appen ska vara värd att prova ytterligare en gång efter den inledande upplevelsen.
Namn: Roller Coaster VR Attraction För: Google Cardboard Finns till: Android Pris: Gratis
Påkostade reportage När det gäller nya sätt att göra journalistik tillgänglig brukar New York Times ha både innovationslusten och pengarna för att ge sig in i det. De har till exempel varit snabba att vara med i Apples Tidningskiosk och nyhetsapp, men när de nu satsar även på VR är det betydligt mera spännande. Utbudet av filmer är rätt begränsat än så länge, men vi får till exempel följa tre barn som drivits från sina hem på grund av krig. I filmerna läggs kort text direkt i bilden och det ger utan tvekan ett nytt intryck när man får åka med ett av barnen i en kanot och vara med när ett annat barn leker i ruinerna av ett hus. Ett komplement till de skrivna artiklarna och ett exempel på att VR inte bara behöver vara hisnande berg-och-dalbaneturer och helikopterfärder över savanner. Dock märker man lite att New York Times fortfarande provar sig fram kring hur det ska göras på bästa sätt. Tidningen har även ett reportage från Paris efter dåden där och en del reklamfilmer från olika samarbetspartners.
Namn: NYT VR För: Google Cardboard Finns till: Ios och Android Pris: Gratis
Det här behöver du
Billig VR för alla
Att kalla Google Cardboard i alla dess utföranden för något annat än prisvärd är galenskap. Med tanke på hur mycket du får för de ungefär 200 kronor de kostar är det ett väldigt bra köp. En Cardboard levereras platt som ett Ikea-paket och du viker själv till den så att den ser ut som ett par glasögon och telefonen lägger du i en liten ficka så att den hamnar 3–4 centimeter framför dina ögon.
Det är mycket pengar det handlar om, särskilt om du räknar med priset för själva telefonen. Då hamnar du ju lätt uppåt 6 000 kronor eller mer. Gear VR erbjuder en bättre upplevelse jämfört med en enklare Cardboard. Bilden blir bättre, upplevelserna är mer genomarbetade och en del av apparna som finns är helt enkelt häftigare.