Världens första lur med Snapdragon 800. En helt unik design. Första intrycket av LG G2 är riktigt bra, skriver Mobils Kalle Wiklund på plats i New York.
Klockan 17:00 svensk tid på onsdagskvällen var det alltså dags: Nu skulle LG visa upp sitt nya flaggskepp LG G2, uppföljaren till fjolårets Optimus G. Drygt 700 teknikjournalister från hela världen befann sig på plats i Frederick P. Rose Hall, Home of Jazz i Lincoln Center, New York. Stämningen i lokalen var minst sagt förväntansfull. Ni kan läsa vår text från lanseringseventet här.
En helt unik design
Alla som läser på mobil.se regelbundet vet hur mycket rykten och förhandsinformation som cirkulerar inför en större lansering. Många av dessa rykten om vad G2 skulle erbjuda visade sig stämma när lanseringseventet väl kom igång.
Ja, det här är världens första (i tuff kamp med Sony Xperia Z Ultra) mobiltelefon med Qualcomms prestandabest Snapdragon 800 på insidan. Ja, telefonen har bara en enda fysisk knapp - och den sitter på baksidan.
Annons
Just den sista punkten är det som ger störst intryck, i alla fall till en början. LG G2 är utrustad med riktigt vass full hd-skärm på 5,2 tum (mer om detta senare i texten), men det är egentligen först när du vänder på telefonen som du upptäcker vad det är som gör G2 verkligt unik. Både volymreglage och på-knappen - vilket är lurens enda fysiska knapp - är nämligen placerade under kameradelen.
Med tanke på skärmstorleken - i och med G2 passar ju LG på att spränga femtumsvallen - kan jag förstå varför det sydkoreanska företaget har valt att gå en egen väg här. Med en så pass stor telefon hade det förmodligen varit svårt för vissa att nå knapparna ifall de hade varit placerade på sidan av luren enligt gällande konventioner.
Hur bra funkar denna design i praktiken då? Rent spontant kan jag säga att det tar ett litet tag att vänja sig. Flera gånger kommer jag på mig själv med att reflexmässigt leta efter knapparna på sidan av telefonen.
När jag väl håller G2 i min hand kan jag konstatera att det är ett ordentligt bygge med Gorilla Glass 3-glass från Corning på framsidan, och ett skal av polerad plast som täcker baksidan. Plast är lite av en kontroversiell fråga bland mobilnördar världen över. Vissa gillar det helt enkelt inte.
G2 kanske inte erbjuder samma omedelbara attraktion som HTC One:s metallskal gör, men telefonens konstruktion är helt klart gedigen. Med en vikt på 143 gram är G2 definitivt tyngre än Galaxy S4 (130 gram) och något lättare än Xperia Z (146 gram). Men jag upplever ändå telefonen som mycket lätt när jag håller i den. Det beror förmodligen på att G2 är relativt tunn i förhållande till sin storlek.
Många av er är förmodligen ordentligt nyfikna på vad som finns på insidan av LG G2. Snapdragon 800 visades upp på mässan CES 2013 i början av året, men det är alltså först nu som vi får se de första mobiltelefonerna med Qualcomms värsting till systemprocessor.
LG och Qualcomm har ett samarbete som sträcker sig över 20 år. Med fyra stycken Krait 400-processor-kärnor på 2,26 GHz och grafikdelen Adreno 330 är G2:an ett riktigt hett affischnamn för Snapdragon 800-plattformen.
Vi har inte haft möjlighet att testa prestandan mer utförligt. Men jag kan säga så här mycket: Flytet i menyer och systemet är snabbt. Förutom sjävla snabbheten ska Snapdragon 800 också ha en annan stor fördel gentemot konkurrenterna uppger LG - nämligen batteritiden. Tack vare en ny teknik som kallas Graphic RAM (GRAM) ska skärmens energiförbrukning ha minskats med upp till 26 procent. Tillverkaren vill inte nämna någon siffra när det gäller batteritid i timmar, men säger att man i G2:an ska ha tillräckligt med kräm för att batteriet ska räcka under en hel dags användande. Vi får se om G2:an kan hålla vad man lovar när vi kör vårt långtest av enheten.
Ypperlig färgåtergivning
Telefonens skärm är som sagt på 5,2 tum, och har upplösningen 1920 gånger 1080 bildpunkter. Precis som föregångaren Optimus G har G2:an en LCD-skärm av typen IPS. Svärtan, färgåtergivningen och ljusstyrkan är ypperlig. Under presentationen passade LG på att ge Samsung en känga genom att påpeka att LG G2 har ett betydligt antal fler subpixlar än vad en AMOLED-skärm med PenTile-matrisen har.
LG använder dessutom en ny slags ledningsdragning till skärmen som gör att kanterna runt skärmen är väldigt tunna. Kanten på sidan av skärmen mäter 2,65 millimeter. I praktiken får detta effekten att telefonen känns betydligt större än konkurrenternas femtummare.
13-megapixelskamera med optisk bildstabilisering
På baksidan av LG G2 hittar vi en 13-megapixelskamera. Det som är mest intressant med telefonens kameradel är att den är utrustad med optisk bildstabilisering, även om funktionen finns i flera andra mobilkameror. Finessen ska enligt LG framförallt göra det enklare att ta bättre actionbilder med G2:an, men också förbättra bildkvaliteten när du fotograferar under natten.
En kamerarelaterad mjukvarufiness som verkligen imponerar är "Tracking Zoom", som ska användas när du filmar. Kort och gått innebär funktionen att du kan fästa kamerans fokuspunkt på något som rör sig, och sedan fortsätta att filma med full fokus så länge detta objekt befinner sig i blickfånget. Track Zoom fungerar riktigt bra under den korta demonstration vi får i New York, men behöver så klart testas under mer kontrollerade former.
Knacka för att väcka skärmen
Tidigare i min text nämnde jag att telefonen känns blixtsnabb. Mycket av detta går självklart att förklara i Snapdragon 800. Men det handlar också om telefonens mjukvara. LG G2 drivs av Android 4.2.2. Precis som föregångaren Optimus G använder G2:an ett gränssnitt kallat Optimus UI. I och med den nya flaggskeppet har detta gränssnitt uppdaterats till version 4.0.
Optimus UI är en förhållandevis renodlad Androidupplevelse - men det finns en hel del anpassningar av systemet. Bland annat går det att väcka telefonen genom att knacka på skärmen två gånger. En enkel funktion som känns riktigt smart. Finessen fungerar riktigt bra - i alla fall de flesta gånger som jag testar det. Men precis som några av er mobil.se-läsare har påpekat är LG inte först med detta. Nokias N9-modell använder sig nämligen av en liknande lösning och den finns nu även i Nokias Lumia 925.
En annan funktion som LG trycker på är att telefonen har ett gästläge som går att använda som du vill låna ut telefonen till någon annan. Med gästläget aktiverat ska all personlig information vara blockerad, vilket är rätt praktiskt om dina barn vill använda luren. I och med Android 4.2 fick surfplattor stöd för multipla användarkonton. Man skulle kunna säga att G2:ans gästläge är en slags fattigmansversion av denna finess. Viktigt att påpeka är att gästerna som loggar in inte får ett eget konto med någon egen uppsättning av menyer och appar.
LG har också begåvat G2 med ett gäng andra mjukvarufunktioner, till exempel Answer Me (svara på samtal genom att lyfta telefonen mot örat), QuickRemote (fjärrkontroll via telefonens IR-sändare) och Plug & Pop (telefonen föreslår automatiskt en mängd alternativ av vilket program som ska startas när hörlurar har anslutits). Det känns som att LG - precis som Samsung - har varit lite för ivriga med att proppa luren full med ett helt gäng nya funktioner.
Vissa känns riktigt användbara, men det är för tidigt att säga något om i vilken utsträckning folk verkligen kommer att ha användning för dem.
Stora frågan - vad kommer den kosta?
Sammanfattningsvis, hur är våra första intryck av telefonen? Riktigt bra, skulle jag säga. LG G2 är en riktigt vass utmanare till framför allt Galaxy S4. Telefonens design känns genomarbetad och gedigen, även om det förmodligen kommer att ta ett tag att vänja sig med att volymknapparna finns på baksidan. Snabbheten som Snapdragon 800 erbjuder går inte att ta miste på heller.
Något som ska bli riktigt intressant att få veta är hur mycket telefonen kommer att kosta. När Optimus G släpptes erbjöd den väldigt mycket prestanda till ett betydligt billigare pris än konkurrenterna. LG vill ännu inte avslöja hur mycket G2 ska kosta, men säger luren ska befinna sig i "premium-skiktet" rent prismässigt.
I slutändan är priset ofta något som sätts i överenskommelse med operatörerna, men lyckas man med konststycket att hålla ned priset på samma sätt som föregångaren tror jag att Samsung har all anledning att känna sig oroliga. Så pass stabilt är mitt första intryck av telefonen.
LG G2-specifikationer
Processor: 2,26 GHz Qualcomm Snapdragon™ 800 med quad Krait CPU
Skärm: 5.2 tum Full HD IPS (1080 x 1920 pixel/423 ppi)