Läsarna chattade med Dr Mobil

Nokia 5800 gav upphov till många frågor och även Nokias mer avancerade pekskärmsmobil N97 hörde till det som avhandlades under chatten med Dr Mobil. Flera av de nya telefonerna som presenterades under Mobile World ville våra läsare också veta mer om. Läs alla frågor och svar här.

Publicerad Senast uppdaterad

David: Hej! Nokia 5800 verkar ha massor av funktoner hur vet jag vad alla är och hur jag använder dem?

Dr Mobil: Hej! 5800 levereras naturligtvis med en manual som beskriver det mesta. Sedan kan du få ytterligare tips via skolorna i Mobil. 5800 är en S60-mobil, så det mesta som fungerar i andra S60-mobiler kan du göra även på 5800 och tvärt om.

Björn: Om jag ska använda min mobils(nokia 5800) gps kostar det något?

Dr Mobil: Själva gps-funktionen kostar ingenting att använda, men Nokia 5800 har även a-gps för snabbare positionering som förbrukar små mängder data. Kartorna i Nokia Maps kostar inget att använda, men vägbeskrivningar och reseguider är en prenumerationstjänst.

Rangnar: Om man har skyddat nätvärk hemma hur gör man då för att koppla upp sig på wlan i nokia 5800? Måste man ha reda på koder och sådant, var får man tag på det?

Dr Mobil: Hej! Ja, du behöver veta din nätverksnyckel. Den hittar du i säkerhetsinställningarna för din router/accesspunkt. Oftast kan man öppna routerns inställningar via datorns webbläsare på någon av adresserna 192.168.0.1 eller 192.168.1.1.

Pär: Kan du förklara vad Wlan är?

Dr Mobil: Förkortningen står för Wireless Local Area Network. Det är en mycket utbredd teknik som gör det möjligt att ansluta datorer, mobiler och andra prylar till internet eller andra datornätverk utan sladdar.

Gustav U: Om jag ska gå ut och surfa på internet med mobilen då kostar det, men om jag köper mobilt bredband kan jag surfa med bredbandet då?

Dr Mobil: Det finns ett stort antal olika paket från operatörerna där olika stora datamängder ingår till fast eller rörlig kostnad och med olika maxhastigheter. Abonnemangen som kallas mobilt bredband har i regel en fast månadskostnad och inkluderar en stor mängd data - åtskilliga gigabyte. Mobila bredband är i första hand avsedda för surf via dator även om de fungerar i mobilen. För att surfa i mobilen kan exempelvis Tele2:s datapaket eller 3Mobil Surf vara intressanta alternativ.

Anders: Om jag ska installera något program (t ex från dailymobile.se) ska jag ladda ner filen till datorn först eller direkt till mobilen via wlan?

Dr Mobil: Med de flesta mobiler fungerar båda varianterna, men många Samsung-mobiler kräver att du installerar programmen via mobilens webbläsare.

fredrik: Hej hur gör jag för att konventera om mina filmer för att kunna spela dem på mobilen nokia 5800? Vilket format ska de vara i?

Dr Mobil: Hej! 5800 har stöd för 3GPP (H.263), Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 7,8,9/10 och WMV 9. H.264/AVC bör ge högst bildkvalitet. Du kan använda medföljande Nokia Video Manager eller program som Nero Vision för att konvertera.

Fredrik: Tack för en grym tidning men nu till min fråga...finns det något navigeringsprogram förutom Wayfinder som passar till SE modeller typ C905...Tack

Dr Mobil: Wisepilot / Telia Navigator / Telenor Navigation ska alla fungera med Sony Ericsson C905.

Pawel: Borde inte den nya w715 ligga i ungefär samma prisklas(2 000-2 500kr) som w760, med tanke på er artikel för några månader sen om vad siffrorna och bokstäverna i SE namn på mobiltelefoner... Alltså att de som har samma nummer ligger på ungefär samma prisnivå, för det känns lite för stor skillnad mellan w760 och w715(2 200 respektive 3 200kr)

Dr Mobil: För det första använder W760 Sony Ericssons gamla namnsystem och W715 det nya, men siffran sju för prisklass är detsamma med bägge systemen. För det andra får man jämföra priset vid lansering. Då kostade W760 ungefär lika mycket som W715 gör nu. Är W715 värd den extra tusenlappen? Den har litet smidigare format, wlan och fotolampa, men W760 är nog mer prisvärd som det är nu. Vänta ett halvår så kostar säkert W715 2500 kr.

Nicke: Finns det nån dedikerad windowsknapp på SE Xperia x1 och är det isf troligt att det kommer att gå att uppgradera till det kommande wm7 ?

Dr Mobil: Ja den har Windowsknapp, men det skulle förvåna mig storligen om X1 fick ens en uppgradering till WM6.5. WM7 ska vi inte tala om.

moderator: Klockan är tre, doktorn är på plats. Chatten kan börja!

johan: jag undrar om du vet någon bra sida där man kan köpa alla mobiler som fins över hela världen

Dr Mobil: Nja, inte riktigt. Men på www.expansys.se kan man få tag på mobiler som säljs i andra europeiska länder, och på www.hongkongshop.net... kan man hitta en del asiatiskt.

arnee: Hej, Jag letar efter en billig, liten mobil gärna med stor skärm, 3g eller p>Dr Mobil: LG KP500 Cookie kanske kan vara något? En stor pekskärm i en billig mobil utan 3G.

David 123: kan man få symbian i Samsung Omnia istället för Windows Mobile? Tror du kan kommer att kunna uppdatera eftersom det kommer till Omnia HD?

Dr Mobil: Visserligen har någon fixat både Windows och Commodore 64 till N95, men nej. Sådana hopp mellan operativsystem står aldrig tillverkarna själva för.

Moha: Hej Vilken telefon är bäst av Nokia n97,omnia Hd och htc touch hd

Dr Mobil: Kan du klara dig utan knappar säger jag Omnia HD.

klas: Tror du att det kommer att komma en till pekskärmsmobil från nokia liknande 5800 (förutom n97) under den närmsta framtiden?

Dr Mobil: Ja det tror jag. Någon gång under andra kvartalet sägs det att de ska lansera en hottare pekskärmsmobil än 5800.

Peter: Hur går snacket kring ny iphone? har du något inside? tror man på en mindre variant (men ändå högt pris)?

Dr Mobil: Ingen insider info. Jag tror det kommer minst en ny Iphone i sommar, men jag är mer skeptisk till en Iphone Nano.

Robin: Jag är mkt intresserad av LG KT770, skit snygg och bra os osv...ska den komma till Sverige? Isåfall när?

Dr Mobil: Jag har sökt LG för att få svar på det, men inte lyckats än.

Stefan: Hej! LG-Prada II. Hur står den sig i konkurensen till liknande mobiler?? Kameran, användarvänligheten, gränssnittet osv?? Mvh Stefan

Dr Mobil: Det beror lite på vad man menar med liknande mobiler. Kameran är helt ok, men den kan inte sägas vara någon riktig kameramobil, tycker den är hyfsat lätt att använda förutom några små konstigheter i gränssnittet. Samtidigt ligger den i en prisklass där den egentligen borde jämföras med avancerade smartphones och i den klassen hänger den inte riktigt med.

Robin: Vilken mobil tillverkare gör bästa musik mobiler enligt dig?

Dr Mobil: Jag tycker att Sony Ericsson har den bästa musikspelaren, men ser man till telefonerna som helhet är Nokias musikmobiler snäppet vassare.

marcus c905: hej en fråga när kommer den nya upptateringen till c905 ni mobil sa i början av feb men ingen ny än kola upp det så vi vet

Dr Mobil: Mina källor inom Sony Ericsson säger att den har försenats och att man nu räknar med att den ska komma under nästa vecka eller veckan där på. Men utifrån mina erfarenheter av mobilbraschen måste jag säga att en försening sällan kommer ensam...jag tror det när jag ser det alltså

Daniel: Har LG visat upp någon ny high-end telefon, förutom LG Arena?

Dr Mobil: Nej, Arena var huvudnumret nere i Barcelona. Mest uppmärksamhet fick dock Chrystal med genomskinligt tangentbord och specifikationer så inte heller den behöver skämmas för sig.

Peter: Visst känns SE desperata när de tvingar sig visa upp en prototyp(!) på en mobil på mwc.. kändes riktigt desperat i mina ögon.

Dr Mobil: Ja jag håller med, och litet märkligt att man inte ens försöker maskera att det är en prototyp. Man kunde ju åtminstone gett den ett riktigt namn.

Gustav: Kommer spotify funka på 5800?

Dr Mobil: Det talas ju om att Spotify börjar med att lansera för S60 och för Iphone, så 5800 är säkert med i planerna, konstigt vore annars.

dennis: tja undrar, äre smart om jag väntar lite tills priset på 5800 går neråt, och sedan köper en från blocket?

Dr Mobil: Det kan finnas viss risk med det, då tidiga versioner av 5800 verkar ha problem med högtalaren. Sedan finns ju alltid risken att det hinner komma något häftigare man hellre vill ha.

sebby: Tjena! Skulle du kunna dra igenom lite snabbt vilka fördelar/nackdelar du ser med Symbian vs Windows Mobile?

Dr Mobil: Symbian är mer likt en vanlig mobiltelefon, så det är lättare att ta steget till smartphone. Windows Mobile är å andra sidan mer likt dator-Windows, för den som föredrar det. I dagsläget känns Symbian som lättare att använda på den lilla skärmen. Men WM har bättre integration mot Windows och Microsofts tjänster, och det finns litet fler program.

daki: Ifall man planera att köpa en "smartphone" inom ca 6mån och man vill ha stor ~3,5" touch skärm, samt tangentbord vad rekommenderar du då?

Dr Mobil: Nokia N97 eller HTC Touch Pro II känns som huvudalternativen.

Peter: Nokias 6700 - vad tror du - kommer kameran att bli bra, eller blir det nåt halvtaskigt?

Dr Mobil: Det blir nog ungefär som det brukar med Nokias 5-megapixelkameror. Helt OK för att vara mobilkamera.

Andreas: Hej! Undrar om det kommer att komma någon bra spelmobil inom den närmaste tiden? Finns det någon spelmobil du kan rekommendera nu som finns på marknaden?

Dr Mobil: Nokia räknar N85 som spelmobil. Det är en bra mobil. N86 8MP är en lätt uppdatering av N85, och om du räknar den som spelmobil är den ännu bättre.

Dykan: Tjena Doc !! Har ett par frågor ang.SE Idou : Är Idou en Windowsmobil? Som X1? Vad kommer den att kosta cirka?? När finns den i butik?? Och sen en fråga ang.SE G900 : Är det en problemtelefon? Jag har en och den har städiga återkommande problem efter rep. Även kompisar till mej är beskymmer med den. Vet du några fler?? Tacksam för svar.... / Dykan

Dr Mobil: Idou är inte en Windows-mobil utan en Symbian-mobil. Priset är ännu okänt, gissningsvis 5-6000 kr. I butik till jul, kanske. har inte hört om några problem med G900 tidigare.

Benny: Vad är det närmaste man kan komma Palm i mobiltelefon?

Dr Mobil: Tja, det finns ju Palm-mobiler. Men jag antar att du menar något annat mobilsystem som påminner om Palm-OS. Pekskärmsvarianten av Symbian Series 60 är helt OK, liksom Google Android.

Jimmy: Hej!!! först ett medhåll till Dykan som skrev om G900, jag hade en förut, hade också massa problem från början till slut, reparerad flera ggr och utbytt endå massa fel......... Sedan min fråga ska man skaffa sig en 5800 eller ska man ha is i magen och vänta på någon annan , hur är touchen på den?

Dr Mobil: 5800 har helt OK touch, men inte lika imponerande som Iphone. Det kan nog vara värt att ha is i magen och vänta på något häftigare.

Kalle: När kommer dom första vikbara OLED mobilerna?

Dr Mobil: Inget över horisonten än.

Anders: vad är bästa telefonen för video-inspelning?

Dr Mobil: OmniaHD som det ser ut den närmsta tiden.

berg: fråga angående samsung serenata. Har alla sv-sålda svenskt alfabet ink åäö?

Dr Mobil: Det gick att få fram åäö på den vi testade men det var krångligt, liksom övrig textinmatning

Peter: c901 vs nokia 6700 pick a winner!

Dr Mobil: Jag gillar SE:s standardsystem bättre än Series 40, så jag säger C901.

Steven: Mobiltillverkarna ska införa standardladdare 2012 för mobilerna, jäkligt bra tycker initiativ, men det verkar ju som trådlös laddning kommer redan slutet på detta året så kommer det behövas standardladdare igentligen bara ha en manick som laddar all elektronisk utrustning i ens hem.

Dr Mobil: Trådlös laddning ser ju ut att ha litet problem. Man kan t ex inte ha vilka material som helst i telefionen. Sedan föreställer jag mig att det inte precis är det mest energieffektiva sättet att ladda någonting på.

Pawel: Att använda vanlig GPS kostar alltså ingenting, förutom om man prenumererar på tex Wayfinder? Vad jag vet så kostar A-Gps lite så jag undrar om det går att stänga av det så man bara använder Gps för att slippa betala en massa(Jag planerar att köpa en ny mobil med Gps).

Dr Mobil: Det varierar nog från telefon till telefon, men ofta kan man stänga av assisted-biten. Men ofta rör det sig om en väldigt liten datamängd.

Montalban: Vilka smartphones finns det som oxå har numeriska knappar altså inte bara knappar på skärm???

Dr Mobil: Det finns massvis. Tänkte du på smartphones med pekskärm? Det finns många med utskjutbart tangentbord.

sika: hej vet du något om nokia planerar en uppföljare till E71?

Dr Mobil: Inte som jag känner till just nu, om man inte räknar E75.

Robin: Hej när släpper de idou ? och omina HD ? och hur blir det med HTC's Magic kommer den till sverige eller inte ?

Dr Mobil: Gissningar: Idou till jul. Omnia HD i juni. Magic inte alls.

william: Har du fått någon datum när Omnia HD släpps i Sverige?

Dr Mobil: "Till sommaren" säger Samsung, vilket brukar betyda juni.

Tommygurra: Hej! Är det wlan i nya Samsung Omnia HD och när släpps den.

Dr Mobil: Ja det är wlan. I juni, troligen.

Viktor: Hej! Hur tycker du iPhone står sig i den framtida konkuransen? Alltså jämtemot idou, omnia hd etc. Tack för en kanon tidning/hemsida :)

Dr Mobil: Vad gäller funktioner ligger ju Iphone efter redan nu utan att ta nämnvärd skada av det. Jag tror att man kommer att ligga före i användarupplevelse ett tag till.

Rune: När kan man hoppas att Nokia N97 kommer ut på svenska marknaden?

Dr Mobil: Jag gissar på maj.

Jonas: Är touchen på nya 5800 om du jämför med iPhone ?

Dr Mobil: Inte lika bra.

Dr Mobil: Min föraning om uppdatering för C905 visade sig vara riktig. har precis fått veta från Sony Ericsson att tidsplanen nu är "inom några veckor", vilket alltså i bästa fall betyder inom de två närmaste veckorna men troligen senare än så.

linus: varför kostar w715 3500 den har 3.2 mpx finns det nån ny funktion?

Dr Mobil: Njae, egentligen inte. Men det finns ju gott om telefoner till det priset utan nya funktioner.

kalle: hej vad tycker duom denna Sony Ericssons supermobil Idou

Dr Mobil: Den känns mycket lovande, men än så länge är det ju bara en halvfärdig prototyp.

Alexander: Hej! Väljer mellan kommande SE W715&Nokia 5800 - Viktigt för mig är : bra musikspelare/ljud, Kartprogram, design,smidig sms hantering (risk för "fat fingers" på Nokians touch screen alt trångt med plats för fingrarna på W715??), batteritid... Har vansinnigt svårt att bestämma mig så kanske du kan ge ett avgörande tips??

Dr Mobil: Det är två väldigt olika telefoner. Gillar du pekskärm så 5800, vill du ha riktiga knappar så W715.

Oswin: Hej! Positionering i mobilen. ?r det n?gon skillnad i exaktheten mellan GSM och 3G?

Dr Mobil: Det borde det inte vara, det är masternas placering och avstånd som avgör.

Peter: Vad är nästa mobilmässa efter MWC? Vad är nästa "datum" man ska se fram emot?

Dr Mobil: Cebit i Tyskland är redan nästa vecka, men vi ska nog inte vänta oss för mycket på mobilfronten.

Frehley: Har du hört rykten om efterföljare till Nokia E90?

Dr Mobil: Nej

daki: Vilken av HTC touch pro2 och N97 kommer troligen ut först i svenska butiker?

Dr Mobil: N97 tror jag.

tippy: Omnia HD kommer den bli det coolaste som finns när den kommer?

Dr Mobil: Kanske det ja.

T: Är det värt att köpa LG KP500?

Dr Mobil: Ja, det är en trevlig och prisvärd telefon för sina funktioner.

G#1: kommer jag kunna uppdatera min samsung omnia till wm6.5 och 7.0

Dr Mobil: Nej det tror jag knappast.

Linus: Vilken mobil mäter sig mot iPhonen, när det kommer till gränssnitt och användar vänligt. tycker att Omnian tillexempel kommit en bra bit men tyvärr är den varken lika smooth eller fingervänlig.

Dr Mobil: Håller med om att Omnia är en bit på vägen. Nya OmniaHD känns också riktigt trevlig. Men än finns det ingen telefon som är lika rapp i reaktionerna.

Benny: Har du tips på vilken mobil jag ska köpa om jag vill ha bra kalender, anteckningsfunktioner?

Dr Mobil: Riktigt bra anteckningsfunktioner är det ont, speciellt i kombination med bra kalender, men jag skulle nog rekommendera E71 bland modeller som finns på marknaden nu. Vettigt utformat tangentbord om man inte har allt för stora händer (i så fall kan det vara värt att vänta på E75). Nokias standardfunktion för anteckningar är inte mycket att hurra för men i bland annat E71 har man förinstallerat ytterligare en anteckningsfunktion som är betydligt bättre. I Sony Ericsson G900/G700 finns också en bra kalender (om man kan nöja sig med halvdan synkning) samt att de saknar tangentbord och anteckningsfunktionen håller inte samma klass, trots "postit"-funktion

Peter: Vad var känslan i Barcelona? Vad var största snackisen?

Dr Mobil: Programbutiker, pekskärmar och att Android uteblev.

lennartsson: hej läste för en tid sen att telia skulle fixa så man kunde sända MMS med iPhone vet du när det kommer?

Dr Mobil: Nej, inget nytt på den fronten.

bo: hej hur bra är nokia 5800

Dr Mobil: Helt OK utan att vara direkt fantastisk.

Jens: Hur blir man Dr Mobil?

Dr Mobil: Jag har 80 obesvarade chattfrågor kvar. Du får jobbet!

Peter: c901... den finns inte som pressrelease på SE:s hemsida. Inte i Barcelona heller. Vet du varför?

Dr Mobil: Nej, men det skulle kunna ha att göra med det klassiska "lanseras för utvalda marknader".

larsson: nått nytt om iphone? kommer det nått nytt snart?

Dr Mobil: I juni gissar jag.

Kim: Vad för funktion skulle du vilja se att mobil utveklarna la ner mer kraft på?

Dr Mobil: Användargränssnittet och kameran (utöver megapixel).

DM: Det har varit mycket fokus på just mobiltelefoner av förståliga skäl nu på mässan. Min fråg är om ni har haft möjlighet att titta närmare på device management sytem för att kunna styra och managera olika mobiltelefoner utifrån en administratör syn.

Dr Mobil: Tyvärr inte, jag har haft fullt upp med telefoner på sistone.

Nils: Är GPS-funktionerna förbättrade i Nokias nya mobiler, mot tidigare!

Dr Mobil: Gissar att du i din frågan inte syftar på förbättringar som en följd av den allmänna utvecklingen av gps-tekniken. Men även om man bortser från det är så är det egentligen svårt att svara på en så generell fråga. Kommer med ett tips istället, om du har problem med en Nokia mobil som har A-gps bör du kontrollera vilken adress som är angiven för positioneringsservern, ska ändras till supl.nokia.com om det står något annat.

Krilla: Vilken månad kommer nokia n97 att släppas.

Dr Mobil: Maj gissar jag.

Bob: 81 stycken kvar, dock är detta ingen fråga så svår nöt att knäcka ;)

moderator: Det har kommit in flera sedan dess...

Trea: Nokia 5630 ska släppas i andra kvartalet, när tror du det blir, mer exakt? Är mest intresserad pga priset samt WLAN, tror du det skulle vara ett bra köp?

Dr Mobil: Ja jag tror det blir Nokias mest prisvärda smartphone sedan 6120 Classic. Vet dock inget datum.

daki: Hur plastig är egentligen N97, har snart suttit på en N95 och den är plastic fantastic.

Dr Mobil: N97 är inte lika plastig som 5800, men ungefär som N95.

BigP: När Apple har en release blir det hej och ståt och tusentals live-bevakningar, jag brukar vara inne på Macworld. Då undrar jag om det finns något liknande vid Sony Ericssons(och nokias/andra märkens) release? Och har du något tips om en bra sida på Svenska med rykten osv? Tack på förhand :D

Dr Mobil: Mobil.se brukar vara rätt bra på att fånga upp SE-rykten.

Göran: För ett tag sen hittade jag ett program så man kan komma åt sina bilder, musik, video på sin dator vi nätverket. Och man kunde också se vilka artister man hade på datorn, vet du vilket program jag menar ?

Dr Mobil: Kan det ha varit SymSMB kanske? Det verkar som Telexy Networks lagt ner utvecklingen av programmet men versioner för S60 och UIQ finns fortfarande att köpa på nätet.

J: Hej! När tror du att vi får se en SE-kameramobil med optisk zoom i Sverige? I Japan har det ju funnits en tid...

Dr Mobil: Optisk zoom verkar inte vara en efterfrågad funktion i kameramobiler i Europa. Telefonerna blir ju större och klumpigare också.

Dr Mobil: Nej nu ger jag upp för i dag! Vi ses om någon månad! Tack för alla intressanta frågor!

moderator: Då tackar vi doktorn, och alla frågvisa. Nästa vecka är det Nokia som svarar på läsarnas frågor. Vi ses!