Direkt från IFA
Laptop för “touch”-generationen
Lenovo Yoga Book ska, hoppas Lenovo, åstadkomma ett liknande paradigmskifte för surfplattor som det mobiltelefonernas övergång från fysiska tangentbord till pekskärmar medförde.
Det handlar om förändrade vanor. Det är vad Jeff Meredith, Lenovo:s Android Chrome Computing-Business-chef tryckte hårt på under den inofficiella Yoga Book-presentationen. Den nya surfplattan som företaget har tagit fram är nämligen lite speciell. Det är inte en renodlad platta. Snarare är det en vikbar plattdator med två skärmar (tänk Nintendo 3DS). Den övre skärmen är en ”vanlig” pekskärm medan den nedre fungerar som virtuellt tangent- och ritbord.
Enligt Lenovo:s egna efterforskningar, som genomfördes i fem olika länder, skiljer det sig avsevärt hur folk över 30 år använder sina surfplattor, kontra folk som är yngre. De ”äldre” använder inte plattan mycket över huvud taget under dagen, istället kollar de mail och kanske tittar på film på den när de kommit hem. Men de ”yngre” använder plattan under hela dagen, och de använder den ofta för vad Lenovo kallar för produktivitetsappar. Kontentan skulle alltså vara att 30+ mer ser plattan som ett privat tidsfördriv och tv-soffsällskap medan de under 30 ser den mer som en helhetslösning.
Det är utifrån den slutsatsen som Lenovo har tagit fram Yoga Book, även om Meredith är tydlig med att påpeka att det inte betyder att 30-plusare inte kan finna produkten intressant: ”En fyrtiåring kan gilla den för att de vill känna sig som tjugo, en tjugoåring vill inte känna sig som fyrtio”.
Typ som ett riktigt tangentbord
När Lenovo pratar om Yoga Book så är det främst några specifika saker de fokuserar på. Plattan är lätt och tunn, den har multitaskingfunktioner, pennfunktionen är enligt vad Lenovo hävdar, bättre än vad någon annan konkurrent mäktar med och känslan i det virtuella tangentbordet så pass bra att det ur produktivitetssynpunkt nästan är i klass med ett fysiskt tangentbord. För att understryka det sistnämnda redovisade Lenovo resultat som kom fram i företagets undersökningar, två år in i produktutvecklingsstadiet. Lenovo:s tester visar att med ett ”traditionellt platt-tangentbord” så skriver personer i snitt 91 tecken i minuten. Med ett fysiskt 10-tums tangentbord mäktar de med 149 tecken. Ett fullstort 12-tumstangentbord så resulterade i 169 tecken och med Yoga Tablets så kallade Halo-tangentbord så producerades det 151 tecken i minuten.
Under min korta bekantskap med Yoga Tablet, intryckt mellan ett femtiotal andra produkthungriga journalister, så kan jag inte riktigt påstå att tangentbordet kändes överdrivet speciellt. Känsligheten var det ingen fel på men att det skulle vara radikalt annorlunda än att skriva på en pekskärm upplevde jag inte.
Det som däremot imponerade stort på mig var pennfunktionen (ska ha 2048 tryckpunkter och vilken vinkel du håller den i registreras också), speciellt när man placerade det specialgjorda underlaget på den nedre pek-”skärmen” och lade ett pappershäfte ovanpå. Det finns nämligen ingenting virtuellt som slår känslan av att skriva eller rita med en riktig penna på riktigt papper. Med Lenovo-pennans utbytbara spets är det precis vad du gör, men här får du även en nära nog exakt digital kopia i realtid på skärmen. Även utan papper, och då med den andra pennspetsen, så blev jag imponerad av plattans tryckkänslighet och av hur mycket man kunde finlira med redskapet. Vanligtvis brukar pennor på plattor kännas som ett mycket mer trubbigt instrument. Pennan har även en ”svävfunktion” som liknar den man hittar på Galaxy Note 7.
Funktionsmässigt så hann jag inte med så väldigt mycket mer. Det finns speciel taskbar i botten och av den övre skärmen och en specialknapp som låter en byta mellan skriv- och ritläge på den nedre ”skärmen”. Multitaskingrutorna, maximalt fyra appar kan köras samtidigt, verkar fungera som tänkt med de flesta populära Android-appar. Dock stöds exempelvis inte Netflix och Snapchat i dagsläget. Även med flera appar öppna så fanns det ingen antydan till lagg under användning. Samtidigt ska man komma ihåg att de här ”demo-exemplaren” är fabriksåterställda strax innan eventet och att apparna som finns med ofta är noga utvalda. Skulle jag laddat ner femtio appar till den så kanske den hade betett sig annorlunda. Bristen på nedladdningsbara appar och tid innebar också att jag inte kunde pressa plattan till bristningsgränsen, med exempelvis mer grafiktunga appar. Android-versionen verkar vara hyffsat troget originalet (skeppas med Android 6.0.1), utöver Lenovo:s egna anteckningsappar och multitaskinglösningar.
Ett snabbt intryck av den tryckkänsliga skärmen är att den har bra ljusstyrka och fin färgåtergivning. Att den är full HD är välkommet i sammanhanget. Plattans tunnhet och lätthet är också trevligt, även om det har en inbygg nackdel att det inte finns speciellt många portar på sidorna.
Kvalitetsmässigt känns det också som att Lenovo har gjort ett bra jobb. Den smarta gängningen som håller ihop plattdelarna känns stabil och Yoga Book ger intrycket av att på det hela vara ett nätt men stabilt bygge.
Det är ett intressant koncept som Lenovo har tagit fram i Yoga Book, även om den inte känns så revolutionerande som företaget får det att låta. Målgruppen studenter och unga företagare låter också som en vettig idé. Men om Yoga blir en succé beror på några väldigt viktiga detaljer. Håller den verkligen löftet om 15 timmars batteritid i skarpt läge, kan man vänja sig så pass vid tangentbordet att man slutar sakna en fysisk och är prestandan tillräckligt bra för att den ska kunna göra allt den lovar på ett bra och laggfritt sätt? Och sist men inte minst, finns det tillräckligt många rit- och anteckningsugna personer där ute som tycker det är värt att lägga pengarna på den, vad det verkar, väldigt kapabla pennfunktionen. Eller tycker de att det är värt att lägga pengarna på kulspetspennor och anteckningsblock istället, och fortsätta leka med sina Ipads? Som en trettioplusare så har jag inte svaret på den frågan.
Lenovo Yoga Book släpps till försäljning i Europa redan i september, inom en månad alltså. De exakta priserna för Sverige är inte klara, men det rekommenderade priset för wifi-modellen är 499 Euro, motsvarande cirka 5000 kronor, och för 4G-modellen en tusenlapp mer.
Fakta Lenovo Yoga Book
Mått: 256,6 x 170,8 x 9,6
Vikt: 690 g
Skärm: 10.1 tum FHD IPS, 1920 x 1200,
Operativsystem: Android 6.0.1 Marshmallow
Processor: Intel AtomTM x5-Z8550 , 2M Cache, fyrkärning, klockad till 2.4 GHz
Arbetsminne: 4 GB
Lagringsminne: 64 GB
Huvudkamera: 8 megapixel
Selfiekamera: 2 megapixel
Batteri: 8500 mAh
Uppgiven batteritid: 15 timmar
Wlan: 2.4 GHz and 5 GHz
Simkortsplats: En nanosim
4g: Beroende på marknad
Tillbehör: Speciellt blockunderlag för att skriva på papper. Två olika pennspetsar. Pennan fylls på med bläckstift (för den spetsen man använder på papper).
Finns även som Windows-version.