Ultra 2 i ny färg

Lanserad: Apple Watch series 10 – tunnare och med ny design

En ny design, nya material och större skärm, det är nya Apple Watch 10.

Publicerad Senast uppdaterad

Apple Watch series 10 ger framförallt en större skärm än i föregående modell. Skärmen i Apple Watch 10 är aningen större än den i Watch Ultra 2. Samtidigt har Apple Watch fått lite rundare kanter på skalet och dessutom rundare skärmhörn, så att den ska kännas mer följsam och rund.

Den större skärmen gör att du får plats med en extra rad i text i skärmen samt att det blir lite enklare att skriva text på det lilla skärmtangentbordet och generellt enklare att se och hantera skärmen. Dessutom säger Apple att skärmen i Apple Watch series 10 är av en ny typ, vidvinkel-oled. Det ska alltså göra att skärmen är mer ljusstark särskilt när du tittar på den från en vinkel som vi ju ofta gör när det gäller just en klockas skärm.

Apple Watch series 10 släpps I aluminium I färgerna jet black (polerad aluminium) samt roséguld och silver-aluminium. Sedan släpps den även i titan med färgerna natur, grå och guld. Utöver att klockan är tunnare får vi även veta att Apple Watch i aluminium är 10 procent lättare än de tidigare skalen i aluminium. Titan är givetvis lättare än de tidigare modellerna som var i rostfritt stål.

Hela klockan är tunnare än föregångarna, 9,7 millimeter istället för som tidigare 10,7 millimeter. Det här har Apple gjort genom att ytterligare förminska interna komponenter som till exempel högtalaren. Nu kan du dessutom lyssna på musik, podcasts, samtal och annat direkt från klockan när du inte har några hörlurar med dig.

Som väntat använder klockan Apples nya S10-chipp och klockan får när den släpps en ny funktion för att upptäcka sömnapné, att din andning gör korta uppehåll när du sover. Den här funktionen kommer även nuvarande Apple Watch series 9 och Ultra 2 tillgodo med Watch OS 11.

Bland andra nya funktioner i Apple Watch 10 inkluderas en ny vattentemperatursensor och en djupsensor som mäter hur djupt under vattenytan du är. Bra när du snorklar eller simmar.

Det större formatet möjliggör också en större laddspole som ger högre laddhastighet. Klockan ska nu kunna ladda från en till 80 procent på 30 minuter. Batteritiden är dock inte förbättrad utan anges fortfarande till 18 timmar.

Apple Watch series 10 kostar från 5495 kronor, i aluminium, utan esim och i 42 mm, men kan dra iväg i pris till 13 695 kronor med titan, esim, större format och dyraste armbandet.

Någon ny Apple Watch Ultra släpps inte, men däremot släpper Apple nu Apple Watch Ultra 2 i en ny svart färg, med matchande nya armband. Priset är från 10 995 kronor.

Fakta Apple watch Series 10

Mått: 42 x 36 x 9,7 mm (42 mm) / 46 x 39 x 9,7 mm (46 mm)
Vikt: 29,3-34,4 gram (42 mm) / 35,3-41,7 gram (46 mm)
Skärm: Oled-skärm med always-on-läge med 446 x 374 pixel (42 mm) / 496 x 416 pixel (46 mm), 2000 nits max ljusstyrka
Platform: Apple S10
Batteritid: Upp till 18 timmar
Operativsystem: Apple Watch OS 11
Uppkoppling: Bluetooth, wifi, 3G och 4G via e-sim
Sensorer: Pulsmätare, EKG, mätare för blodets syresättning, accelerometer, gyro, barometer, gps, kompass, ljussensor, temperatursensor
Pris: Från 5495 kronor

Alla dessa klockor släpps i butik 20 september och de amerikanska priserna är från 399 dollar för Apple Watch series 10 och Ultra 2 kostar från 700 delar. Vi väntar fortfarande på svenska priserna.