Länge leve långlivat

Längre livslängd på mobiler tack vare Google

Ny teknisk lösning ska göra det enklare för mobiltillverkare att erbjuda många nya OS-generationer för sina enheter.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är Google och Samsung som ligger långt fram när det handlar om att erbjuda lång livslängd för sina mobiler när det handlar om Android-generationer – Google med uppgraderingar i sju år från Pixel 8 och framåt, och Samsung med sju år för sina toppmodeller. 

Att kunna erbjuda många generationers uppgraderingar av Android handlar dock inte enbart om mobiltillverkarnas vilja att ge mångårig support. Det handlar också om att tillverkarna av systemkretsarna, exempelvis Qualcomm, behöver skapa nya drivrutiner för nya versioner av Android i kombination med tillverkarnas egna gränssnitt. När kretstillverkaren säger stopp, spelar det i stort sett ingen roll om mobiltillverkaren vill fortsätta. Det finns dock exempel där man har tagit sig runt begräsningen via olika “hack”, men det är inte en teknik att satsa på i längden. 

Nu går dock publikationen Android Authority ut med information om att Google uppges arbeta med vad som kallas Longevity Google requirements freeze (GRF), där kretstillverkare ska kunna återanvända mjukvara mellan olika Android-generationer för uppgraderingar i upp till sju år. Den första kretsen som ska ha stöd för Longevity GRF är den nyligen lanserade Snapdragon 8 Elite från Qualcomm. 

Tekniken kommer dock att kunna medföra att alla nya funktioner i en Android-generation inte blir tillgängliga i äldre modeller, exempelvis om funktioner kräver hårdvara som inte finns i de äldre mobilerna.