-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Roaming och nätneutralitet
Klart: Roamingavgifterna avskaffas

Före julen 2015 ska roamingavgifterna ha slopats inom EU.
Europaparlamentet röstade på torsdagen igenom ett nytt regelverk för telekommarknaden inom EU, det så kallade Telekompaketet. Den nya regleringen innebär bland annat att extra avgifter för att använda sms, röst och data utomlands, så kallade roamingavgifter, avskaffas före julen 2015. Arbetet är dock inte helt klart utan EU:s medlemsstater ska nu fortsätta att granska förordningen. En slutlig överenskommelse om förordningen beräknas kunna uppnås i slutet av 2014.
– Med den här omröstningen ger EU konkreta resultat som människor har nytta av. Det är detta EU handlar om – att avskaffa hinder och göra det lättare och billigare att leva, säger Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes, i ett pressmeddelande.
Förbud mot blockering av tredjepartstjänster
En annan viktig del i förordningen handlar om att garantera nätneutralitet, det vill säga om att säkerställa att internetleverantörer inte prioriterar sina egna innehållstjänster gentemot tredjepartstjänster, exempelvis ip-telefonitjänster som Skype eller strömmade tv-tjänster som Netflix. Med det sagt har internetleverantörer fortsatt möjlighet att erbjuda egna tjänster med högre kvalitet, dock inte om det innebär att kvalitén för tredjepartstjänster försämras. I det tidigare förslaget fanns det även en rad undantag som gjorde det möjligt för internetleverantörer att trots allt blockera alternativt nedprioritera trafiken för andra tjänster än de egna. Dessa har begränsats i den förordning som nu röstats igenom.