-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Del av nya certifieringskrav
Kina kan ha tvingat Apple att stödja RCS

Det kan vara nya krav från Kina som ligger bakom Apples plötsliga beslut att införa stöd för RCS-meddelanden.
Det var varken EU eller Googles påstötningar som fick Apple att hoppa på RCS-tåget. Det var istället enligt publikationen Daring Fireball, Kina som låg bakom. Mer specifikt så handlar det enligt sajten om nya krav från Kina och dessa krav ska kräva RCS-stöd för att nya 5G-mobiler ska få den certifiering som krävs. Kraven är alltså inte riktade mot Apple, men berör alla tillverkare.
I flera år har Google arbetat för att övertala Apple att stödja RCS-standarden . Denna meddelandestandard innebär att användare till exempel kan skicka mer högupplösta bilder, få läskvitton och att meddelanden kan skickas även via wifi och inte bara via mobilnätet. Flera av dessa funktioner stöds i Imessage som fungerar mellan två eller flera Apple-enheter, men är alltså inte tillgängliga när en Iphone-användare skickar meddelanden till någon med Android.
RCS bryggar alltså över en del av bristerna när du skickar meddelanden mellan en Iphone och en Android-mobil och Apple meddelade i slutet av förra året plötsligt att IOS ska få stöd för RCS.
EU meddelade nyligen att Imessage inte berörs av kraven i Digital Markets Act där dominerande meddelandetjänster kan tvingas öppna upp för konkurrenter. Daring Fireball poängterar också att RCS inte nämns i EU:s krav över huvud taget och källorna med insyn hävdar enligt Daring Fireball alla att det är Kinas nya krav som ligger bakom Apples tvärvändning.