Mer mobildata billigare

Kartläggning: Okända operatörer

Det har dykt upp en del nya namn på mobilmarknaden på sistone. Vi förklarar vilka de är och hur de kan sälja mobilabonnemang utan att ha byggt ett mobilnät.

Publicerad Senast uppdaterad

Som konsumenter väljer förmodligen de flesta sin mobiloperatör utifrån två parametrar: Priset för abonnemanget och operatörens täckning. Sett till det senare finns det bara fyra mobiloperatörer i Sverige: Telia, Tele2, Telenor och Tre. De har var och en sitt eget mobilnät med olika täckning på olika ställen. Dock delvis överlappande ska sägas, för de samarbetar i olika konstellationer beroende på om det är tätort eller glesbygd och vilken nätstandard det rör sig om. Tele2 och Telenor har således delvis gemensamt GSM-nät och helt gemensamt 4G-nät, medan Telia och Tele2 delar 3G-nät, och så vidare.

Men vilka är då alla de där andra som också säljer mobilabonnemang? Under flera års tid var de faktiskt i de flesta fall också någon av dessa fyra operatörer. Samtliga operatörer har haft olika varianter på lågprisvarumärken, som har sålt kontantkort och abonnemang utan direkt koppling till moderbolagets namn. De flesta känner kanske till att Comviq och Tele2 är samma företag. Kanske vet man också att Halebop egentligen är Telia. Däremot har nog folk mindre koll på att Vimla är ett varumärke för Telenor och Hallon för Tre.

Poängen med dessa varumärken för de stora operatörerna är att kunna erbjuda något med lägre pris, och kanske också skapa sig en ungdomligare profil, utan att direkt dumpa priserna på hela marknaden. 

För- och nackdelar
Om du får lika bra täckning till lägre pris måste du rimligen ge upp något, och det brukar då ofta vara supporten som är snålare. Även om en del av småoperatörerna sitter med moderbolagets dokumenterat duktiga och tillgängliga kundtjänst i ryggen kan du inte nå dem på lika många sätt och vid lika generösa tider på dygnet. Datapaket i utlandet är en annan tjänst som finns hos de fyra stora men oftast saknas hos lågprismärkena.

Utöver dessa finns det faktiskt ett gäng mindre, oberoende aktörer också. Det handlar om att hyra in sig på en mobiloperatörs nät och erbjuda egna mobilabonnemang. För sisådär tio år sedan fanns det rätt många sådana operatörer att välja mellan, men de slogs i stort sett ut av operatörernas lågprismärken. Nu ser dock affärsidén ut att göra comeback.

En av de viktigaste sakerna du vill veta om dessa operatörer är med andra ord vems mobilnät de använder sig av. Det och en översiktlig genomgång av deras abonnemang i jämförelse med de större operatörernas hittar du i tabellen här intill.

Bland de mer intressanta exemplen på småoperatörer är Fello. Enligt deras egen historia startades Fello efter att två syskon och entreprenörer hade känt sig blåsta av telefonsäljare för mobilabonnemang en gång för mycket. De bestämde sig därför för att starta en operatör med enkla villkor som man inte behövde bli förbannad på. Om historien låter mer bekant än namnet kan det bero på att de först startade som Teligoo, men de fick byta namn efter att det tyska företaget Telego hotat att stämma dem för varumärkesintrång. Abonnemangen präglas av fasta priser, fria SMS och samtal, och inga bindningstider.

Idrottsklubben AIK kränger faktiskt också mobilabonnemang vid sidan om. AIK-supportrar kunde via dem få ett mobilabonnemang där 50 kr på fakturan gick direkt till klubben, men just när vi undersöker deras villkor finns hemsidan visserligen kvar, men sidan för att beställa abonnemang på sajten är borta och leder bara till ett felmeddelande. Efter en koll visar det sig att företaget bakom AIK:s mobilsatsning filar på ett nytt abonnemang och tillfälligt har stängt hemsidan för nybeställningar.

Även vänsterentreprenörerna ETC säljer mobilabonnemang. Förutom att ETC driver förlagsverksamhet med utpräglad vänsterprofil har man dessutom klimatfokus på sitt abonnemang. Varje månad går 20 kr av mobilräkningen till att sätta upp solpaneler i en solcellspark. Efter ett par års abonnemang har du satt upp solceller som motsvarar din del av mobilnätets elförbrukning.

Småoperatörerna låter dig spara pengar
Det finns ännu fler operatörer än de vi har med i listan. Till exempel finns det de som vänder sig specifikt till företagskunder, såsom TDC och Uno Mobil. Universal Telecom och Alltele har också sitt huvudfokus här, även om de också säljer privatabonnemang. Universal Telecom ägs sedan 2013 av Alltele, men de har fortfarande olika abonnemang. Glocalnet, som ägs av Telenor, erbjuder abonnemang med låg fast kostnad men med begränsad datahastighet och datapott, vilket gör att de utgår ur vår jämförelse. 

Slutligen har vi inte gett oss in i djungeln av kort för att ringa billiga utlandssamtal denna gång. 

I prislistan i tabellen har vi utgått från den i dag vanligaste abonnemangsformen med fast pris för samtal och SMS och att du inte använder mer av dessa än att den ryms i din pott om den skulle vara begränsad. Givetvis finns det detaljer i abonnemangsformerna som påverkar om det passar just dig men inte ryms i en tabell. Med det sagt kan vi titta närmare på vad tabellen avslöjar.

Mer data för mindre pengar
Vi märker direkt att de små operatörerna verkligen ger mer data per krona än de fyra stora etablerade operatörernas huvudvarumärken. Tydligast blir det här om du gör av med lite data varje månad och därför hamnar i den användargrupp i vår tabell som gör av med mellan en halv och en gigabyte data per månad. Här erbjuder operatörernas egna billighetsvarumärken abonnemang för ungefär halva priset mot vad moderbolaget marknadsför och även utmanare som Fello konkurrerar med samma attraktiva pris.

Prisskillnaderna är tydliga även om du surfar lite mer, och de mindre operatörerna är nästan regelmässigt billigare än de fyra stora på samma mängd data. Den relativt nya operatören My Beat överraskar med att vara billigast av alla i spannet mellan 6 och 8 gigabyte per månad, men när vi sedan tittar på de högre datamängderna återtar de fyra etablerade storoperatörerna kommandot. Här ser vi helt enkelt att uppstickarna inte kan konkurrera och för den som gör av med 20 gigabyte eller mer i månaden är det Tele2 som är det mest prisvärda valet i vår jämförelse. 

Priserna har i ett fåtal fall ändrats sedan tabellen gjordes. Med Vimla får du numera 2 GB data för 100 kr/mån.
Priserna har i ett fåtal fall ändrats sedan tabellen gjordes. Med Vimla får du numera 2 GB data för 100 kr/mån.