Bästa mobilerna billigare

Kartläggning: Köpa mobil begagnat

Det självklara svaret till den som vill köpa de dyraste mobilerna billigt är att köpa begagnat. Du får inte den allra senaste modellen, men du kan spara tusenlappar. Vi leder dig förbi fallgroparna.

Publicerad Senast uppdaterad

Vill du ha de dyraste mobiltelefonerna utan att behöva lägga många tusenlappar är lösningen att köpa din mobiltelefon begagnad. Det finns många som vill byta mobiltelefon ofta och kan du nöja dig med att inte alltid ha den senaste mobiltelefonen kan du köpa relativt nya mobiltelefoner flera tusen kronor billigare. Det finns dock en del fallgropar att se upp för. En sådan är ju risken för att det är stöldgods du köper. För att undvika det finns det flera olika råd du kan följa. Det viktigaste är förmodligen att säkerställa att det du köper inte är stöldgods och att den person du handlar av verkligen är den rättmätiga ägaren. Sedan finns det även en del andra tips för att du inte ska bli besviken och för att telefonen verkligen ska fungera som du tänkt dig.

Än mer värdefulla varor än mobiltelefoner, som båtar, bilar och liknande, kan vara efterlysta och då kan du höra dig för hos Larmtjänst för att se om den vara du tänkt köpa är stulen och därmed efterlyst. Larmtjänst är en organisation som försäkringsbolagen står bakom och som arbetar för att spåra och återfinna stulet gods. Just när det gäller mobiltelefoner och surfplattor finns det dock ett annat sätt. Det bygger på det id-nummer som alla mobiler och andra enheter med simkortsplats har och det kallas imei-nummer. Det numret skickas varje gång din telefon till exempel gör ett samtal och det gör att mobiloperatörerna kan hindra stöldanmälda telefoner att använda nätet. I Sverige är det Polisen som hanterar registret med spärrade imei-nummer så när du förlorar en telefon ska du polisanmäla det och då samtidigt ange imei-numret i polisanmälan. Då spärras telefonen så att den blir obrukbar inte bara i Sverige utan även internationellt. Det spelar alltså ingen roll då om tjuven tar ut ditt simkort, sätter i ett eget och försöker använda telefonen, den kommer ändå inte att få kontakt med mobilnätet.

Samma möjlighet finns dock inte på surfplattor som inte har simkortsplats. imei-numret är bundet till mobilnätet och därför har enheter med bara wlan-uppkoppling inte samma id-möjlighet och de kan inte stöldspärras på samma sätt.

Alla enheter, oavsett om det är surfplattor eller mobiltelefoner, kan vara operatörslåsta. Operatörslåset använder mobil­operatörerna ibland när de säljer telefoner subventionerade för att vara säkra på att få igen sin investering. Ofta är telefonen eller surfplattan låst till den operatören i 24 månader men det förekommer även kortare perioder och under perioden går det inte att komma ifrån. Efter låsperioden däremot kan man få telefonen upplåst direkt hos operatören, men då krävs det ofta att man visar kvitto och betalar ett par hundralappar för arbetet. När telefonen då är upplåst är det fritt fram att sätta i ett simkort från valfri operatör. Om du köper en enhet som är operatörslåst går det bra att använda den operatörens abonnemang under bindningstiden, så att en telefon är låst behöver inte alls avskräcka dig från köp. Värt att tänka på om du reser mycket är att ett lokalt simkort i det land du besöker kan spara mycket pengar och då krävs det att telefonen du använder inte har något operatörslås. Just användandet i utlandet är dock en parentes, för de flesta av oss använder nog telefonen mest i hemlandet.

Ett större problem är då risken att bli lurad i köpsituationen. Vi har nog alla hört skräckexempel om människor som köpt telefoner via nätet och sedan betalat bara för att märka att paketet innehållit en tegelsten eller något annat värdelöst. Ett sätt att undvika att det händer är som köpare att bara handla av den som du kan träffa i verkligheten och försäkra dig om att den telefon du ska köpa verkligen är av rätt modell och fungerar som den ska. Vill du trots allt köpa via internet och få varan skickad till dig finns ett par tips att gå efter. Ett tryggt sätt att köpa är ju att göra det direkt från en person du redan känner väl. Vill du köpa av någon okänd person som du inte känner sedan tidigare gör du klokt i att använda ett säkert betalningssätt så att du kan få pengarna tillbaka om varan inte motsvarar beskrivningen. 

Få bedrägerier

Tradera är en av de sajter på nätet där du kan köpa både mobiltelefoner och surfplattor av privatpersoner som där lägger upp sina annonser. Jenny Pedersén är pressansvarig där och berättar att andelen bedrägerier givet det stora antalet transaktioner som genomförs dagligen är mycket lågt.

– Det handlar om någon promille och om man utnyttjar våra säkra betalningslösningar och använder sig av spårbar frakt så kan man känna sig trygg.

Precis som på Ebay, som för övrigt äger Tradera, finns ett bedömningssystem där säljare och köpare kan betygsätta varandra efter genomfört köp. Genom att se på betyget säljarna fått av tidigare köpare ska du alltså få en bild av deras trovärdighet.

En fördel med att köpa mobiltelefon eller surfplatta på nätet är ju att utbudet blir större än om du bara kan köpa från de som bor i närheten, men det finns ju även nackdelar som den att du inte har möjlighet att testa och känna på produkten innan du betalar. Därför blir det viktigare att detaljstudera den beskrivning och de bilder säljaren lagt upp för att du ska undvika att bli besviken när telefonen eller surfplattan väl dyker upp.

– Köparen ska heller inte vara rädd för att fråga om det finns några frågetecken, säger Jenny Pedersén på Tradera. På sajten kan köpare kontakta säljaren med frågor och få svar till exempel om detaljer om produkten eller eventuella defekter.

När det gäller betalningen slår Tradera ett slag för Paypal, som ju tillhör samma bolag, och det då i kombination med ett fraktsätt där båda parter kan följa försändelsen steg för steg. Med Paypal så har du en tredje part som tar hand om betalningen och på det viset kan du få tillbaka pengarna om leveransen inte motsvarar det du och säljaren kommit överens om. Blockets säkra betalning liknar det här upplägget, men är lite mer integrerad i köpprocessen. Det kallas Blocketpaketet och innebär att köparen kan välja att returnera paketet inom 24 timmar efter att man fått det om nu varan inte motsvarar beskrivningen i annonsen. Köpare och säljare kommer först överens om priset och villkoren och sedan sköter Blocket både betalningshanteringen och leveransen.

Blocket har även ett annat betalsätt som man kallar direktbetalning där köpare och säljare båda identifieras genom kopplingen till respektive persons internetbank. Där liksom med betalningssättet Blocketpaketet är man som köpare garanterad att få tillbaka sina pengar om man inte får den vara man köpt. Blocketpaketet ger dig som köpare möjlighet att returnera varan om den inte överensstämmer med beskrivningen, och säljaren kan få sina pengar så snart du betalat. På Blocket och även generellt avråder man från att föra över till ett vanligt bankkonto eftersom säljaren då till exempel inte kan se varifrån pengarna kommer och faktiskt till och med kan bli återbetalningsskyldig. Vi får även lära oss att man som köpare aldrig ska betala i förskott och som säljare aldrig skicka en vara innan man fått betalt. Man ska alltså istället använda de säkra betalsätt som erbjuds.

Linnea Aguero som är pressansvarig på Blocket berättar att mobiltelefoner och surfplattor är två varukategorier som är mycket populära på sajten. Framför allt märks det i samband med att nya telefoner lanseras. Då är det många som vill sälja sina tidigare modeller och antalet annonser ökar kraftigt. När Iphone 5 lanserades i Sverige den 28 september förra året ökade till exempel antalet annonser i kategorin Telefoner & tillbehör med 80 procent jämfört med några dagar innan.

– Vi såg även kraftiga ökningar på antalet sökningar på ordet Iphone och generellt på antalet besökare som intresserar sig för kategorin telefoner under den perioden, berättar Linnea Aguero.

Surfplattor lättsålda

Blocket för en hel del statistik över vilka produktgrupper som är mest populära och hur olika varumärken står sig. Mobiltelefoner och surfplattor hör till de mest populära på sajten och håller sig konstant på topp tio. Mobiltelefoner och surfplattor omsätts också väldigt snabbt, så det betyder att det inte tar lång tid från det att en annons publiceras till dess att varan är såld.

– Inom varukategorin surfplattor är liggtiden till och med så kort som en timme, det är snittiden från att annonsen publiceras till dess att surfplattan fått ny ägare, säger Linnea Aguero på Blocket.

Thomas Bäcker som nu är kundsäkerhetsansvarig på Blocket har tidigare jobbat som polis och påpekar vikten av att säkerställa att det inte är stöldgods man köper.

– Jag tycker att man redan innan köpet ska förbereda ett avtal och skriva ett kvitto där både säljarens och köparens uppgifter framgår, inklusive referensnummer från id-handlingen. Det som många tror, att man så länge man köper i »god tro« har rätten på sin sida gäller ju inte längre, sedan lagen ändrades 2003, påpekar han.

Vad ser du ur ett säkerhetsperspektiv för för- och nackdelar med att träffas respektive skicka varan?

– Själv föredrar jag att träffas och göra upp affären. Det är bra att kunna inspektera produkten och är man orolig kan man se till att träffas på en offentlig plats med människor i rörelse och inte på en öde parkering kl. 23 en kväll, så att säga. Man får använda sitt förnuft.

Just när det gäller specifikt mobiltelefoner och surfplattor tipsar Thomas Bäcker om att man som köpare ska vara medveten om sin undersökningsplikt så att man verkligen får den vara som är överenskommet. Det gäller alltså att till exempel se om kartong, manualer, laddare och adaptrar som ska följa med verkligen gör det.

– Säljs varan i oöppnad kartong är det bra att kolla så att allt faktiskt ligger med i kartongen, säger han. 

Just när det handlar om dyra varor som surfplattor och mobiltelefoner ofta är och du inte vill gå runt med stora mängder kontanter kan, tycker Thomas, bankernas tjänst Swish vara ett alternativ. Då skickar man över pengarna direkt från bankkontot till mottagaren och fördelen är att mottagaren direkt får en bekräftelse på att pengarna kommit fram. Det enda som krävs är då att både säljare och mottagare har anslutit sig till tjänsten och har telefoner med Swish-appen installerad. 

Checklista: Begnatköp

1. Om priset är för lågt

Det kan så klart vara en tjusning att göra ett riktigt klipp och hitta oväntat billiga telefoner när du ska handla begagnat, men sanningen är att ett orimligt lågt pris ofta signalerar just det, att det är orimligt. Om priset på telefonen är betydligt lägre än andra liknande så är alltså risken stor att det är något skumt, helt enkelt.

2. Kvitto

Ett kvitto är så klart ett sätt att se att telefonen inte är stulen. Se då till att det är exakt den modell du köper som även syns på kvittot och att kvittot är ett originalkvitto, alltså från den ursprungliga butiken där varan köpts ny.

3. Säker betalning

När det gäller köp av mobiltelefoner och surfplattor finns det flera betalningssätt som är säkrare än kontanter. Om du ska betala för ett distansköp kan du använda Tradera eller Blockets säkra betalsätt. Ska du träffa säljaren och inte vill ha med dig stora mängder kontanter kan bankernas app Swish vara ett alternativ där säljaren får direkt bekräftelse på att pengarna kommit fram till kontot, förutsatt då att ni båda är registrerade för tjänsten.

4. Säljarens identitet

Det första steget för att göra en säker affär är att veta vem det är man gör affärer med. För att veta det är det därför bra om både säljare och köpare kan legitimera sig för varandra. Det gör det enklare att lösa eventuella missförstånd och tvister i efterhand. Det kan förutom id-koll vara bra att ta säljarens adress och telefonnummer.

5. Telefonens identitet

Alla enheter med en plats för ett simkort, det kan alltså vara både surfplattor och telefoner, har ett unikt id-nummer som kallas för IMEI. Det står för International Mobile Equipment Identity och numret finns ofta under batteriet på din telefon samt ibland på etiketten på kartongen. Numret kan du även hitta i alla telefoner genom att trycka *#06# i telefonens knappsats. Det kan även gå att hitta i inställningarna för din surfplatta eftersom surfplattor ibland inte har knappsats på samma sätt.

Genom att ringa till Polisen på nummer 114 14 och ange IMEI-numret kan du få reda på om telefonen du vill köpa rapporterats som stulen. Det finns dock en risk att den som fått sin mobiltelefon stulen inte angivit IMEI-numret i polisanmälan så det går inte att vara helt säker.

6. Träffas och titta på telefonen

När man köper telefon eller för den delen andra lite dyrare varor vill man ju gärna se produkten innan man betalar. Har du möjlighet att träffa den som säljer och göra upp affären öga mot öga kan du ju själv se kvitto och id-handling innan du bestämmer dig. Handlar du över nätet får du lita på de alternativ och säkra betalningssätt som finns där. 

7. Prova telefonen

Förutom att titta så att telefonen överensstämmer med vad du och säljaren kommit överens om och att den inte är skadad så är det bra om du kan prova telefonen. Kan du göra det finns ju möjlighet att direkt upptäcka eventuella fel som inte framkommit.

8. Operatörslås

Om telefonen är köpt via en mobiloperatör och relativt ny finns det stor risk att den är låst till den operatören. Är den köpt hos Telia innebär det att du inte kan använda ditt simkort från Telenor, är den köpt hos Tre kan du inte använda ditt Comviq-kontantkort och så vidare. Ett enkelt sätt att prova är helt enkelt att sätta i ditt eget simkort och göra ett testsamtal.

Prisjämförelse: Så mycket kan du spara

(Klicka på bilden för att se den i full storlek)