Mobile World Congress 2018

Intervju: Sony om de nya mobilerna

Mobil har träffat Kaz Tajima, som ansvarar för vilken riktning Sonys mobiltelefoner tar.

Publicerad Senast uppdaterad

Kaz Tajima är ansvarig för produktplanering på Sony Mobile och det innebär i praktiken att han tar besluten om vilken ny teknik man ska satsa på i telefonerna och vilka man ska välja bort. Han ansvarsområde sträcker sig från hårdvara till mjukvara och inkluderar egentligen allt som har med upplevelsen av telefonerna att göra.

På mässan i Barcelona har Sony släppt två nya telefoner där Xperia XZ2 är den främsta med vibrationer som ska förstärka användarens upplevelse av ljud och bild. Dessutom har man lanserat den till formatet mindre XZ2 Compact, båda telefonerna med ett nytt formspråk som gör att de tydligare skiljer sig från Sonys tidigare mobiler till utseendet.

Kan du förstå de som tycker att ni borde förnyat designen tidigare?
– Jag förstår hur de menar. Det som driver oss när vi genomför förändringar är användarupplevelsen kopplat till tekniken. Anledningen till att vi nu har ett nytt designspråk är att vi har skärmarna i 18:9-format att förhålla oss till och som ställer annorlunda krav.

Feedback från partners

Kaz Tajima berättar att man inför den här typen av förändringar har flera olika koncept som man arbetar internt med för att utvärdera och för att få feedback från samarbetspartners och användare innan man bestämmer inriktningen.

Bortsett från den nya designen är vibrationerna det som Sony talar mest om bland nyheterna och den satsningen är också något som skiljer ut bolaget från konkurrenterna. När användare själva får berätta vad de önskar sig i sin telefon säger han att batteritid nästan alltid ligger i toppen. Vibrationer medger han har fått ett blandat mottagande där vissa tycker om upplevelsen medan några mest tycker det är irriterande. Kaz Tajima berättar att vibrationerna inte ska ses som en separat funktion, utan ett sätt att förstärka upplevelsen av den ljud- och bildupplevelse som telefonerna redan levererar.

– Vibrationerna är ett sätt att ge användaren en starkare upplevelse, som man annars bara får med betydligt större skärm än den som finns i en mobiltelefon, säger han och jämför med upplevelsen man kan få i en biosalong eller på en konsert.

Enligt Kaz Tajima har Sony fått särskilt positiva reaktioner från spelutvecklare som vill dra nytta av vibrationsmöjligheterna kollat till sina spel och lite av inspirationen till funktionen kommer ju från Playstations spelkontroll.

Inget problem att vara själva

Att Sony än så länge är ensamma om att erbjuda den här tekniken, precis som man var först med 3D-skanning och superslowmotion i kameran ser han inte som ett problem.

Kan det inte innebära ett problem om ni satsar på tekniker där ni är ensamma om att driva utvecklingen?
– Huvudsaken är att vi kan erbjuda något unikt och viktigare än att få sällskap här av konkurrenter är att innehållet finns där. Vi delar med oss av vår planering till Android-teamet på Google och är måna om att tillföra de underhållningsfunktioner vi tycker är viktiga utöver det som Android erbjuder från grunden. Och när det gäller nya tekniker så måste ju alltid någon vara först.

Ni var inte först med att erbjuda skärm i 18:9-format och nu har fortsatt enbart en kamera på baksidan när många andra tillverkare erbjuder dubbelkamera. Varför har ni gjort det valet?
– Det som styr är användarupplevelsen. Med den kamera vi har idag kan vi åstadkomma allt vi vill, inklusive så kallad bokeh-effekt med oskarp bakgrund, men den dag vi ser en tydlig nytta genom att erbjuda dubbla kameror så kan vi göra det.

Användarnytta viktigare än AI

Hur ser du på att många tillverkare pratar om AI, artificiell intelligens? Ser du något behov av att ha ett dedikerat AI-chip i telefonen?
– Vi vill ogärna förvirra konsumenterna och pratar hellre om användarnytta, helt enkelt vilka fördelar tekniken kan ge. Det handlar ju till exempel om motivigenkänning i kameran eller om smart laddning av batteriet och mycket annat vi redan nu kan erbjuda. Ett dedikerat AI-chipp i telefonen skulle kunna ge snabbare svar men det tar samtidigt utrymme i telefonen som kan användas till annat.

När Kaz Tajima berättar om de val Sony gör så är det tydligt att man har en vilja att inte vara som alla andra. Det gäller även mjukvara och jag tar med anledning av det upp önskemål som ofta hörs om att tillverkare ska erbjuda en så ren version av Android som möjligt.

Skulle Android One där Google står för användarupplevelsen och garanterar uppdateringar kunna vara ett alternativ för er?
– Vi ser det som väldigt viktigt att erbjuda ett mervärde, så vi inte bara är som alla andra. Vår uppgift är framförallt att tillföra det vi kan inom underhållning till det som Android levererar.

I Xperia XZ2 är vibrationerna tillsammans med skärm och ljud det centrala, men samtidigt har man något ytterligare renodlat Android-upplevelsen. Det ska till exempel, om man vill det, gå att välja bort fler appar som tidigare varit förinstallerade.