Stopp för Smittestopp
Integritetskränkande Corona-app stoppas i Norge
Positionsdata har samlats in utan att anonymiseras vilket fått norska Datainspektionen att reagera.
Den norska appen Smittestopp, som hittills kostat 29 miljoner, spårar användare och varnar om de kommer i närheten av någon som är smittad av Covid-19. Att data samlats in och sparats utan att anonymiseras har fått bland andra Amnesty International att reagera. På sin hemsida skriver Amnesty att "Bahrain, Kuwait och Norge har lanserat några av världens mest integritetskränkande appar för att spåra spridningen av Covid-19, och äventyrar folks rätt till privatliv och säkerheten för hundratusentals människor". När nu FHI, norska motsvarigheten till svenska FHM, drar i handbromsen är det efter ett skarpt formulerat brev från norska datainspektionen. Norska FHI kommer med omedelbar verkan att stoppa datainsamlingen och radera all insamlad data.
Djupt integritetskränkande
"Den Norska appen är djupt integritetskränkande och sätter människors säkerhet på spel. Det är helt rätt att pausa och gå tillbaka till ritbordet för att designa en app som sätter människors rättigheter i centrum" säger Claudio Guarnieri som är chef för Amnestys säkerhetslaboratorium i ett pressmeddelande. Även svenska Internetstiftelsen är kritiska till spårningsappar.
"Appar som spårar människors rörelser brukar visserligen anonymisera datan, men det går ändå ofta att lista ut vilken person det gäller. De flesta av oss har ganska fasta rutiner, och kan man se att en mobiltelefon har samma resväg varje dag och finns på samma adress varje natt, då tillhör den förmodligen personen som bor på den adressen" skriver Björn Appelgren från Internetstiftelsen på deras hemsida.
Många länder i EU har med stöd av EU-kommissionen tagit fram spårningsappar för att spåra smittspridningen. Bland de grundläggande kraven för de här apparna är att de måste överensstämma med EU-reglerna för datasäkerhet och sekretess och måste godkännas av varje lands folkhälsomyndighet. De ska dessutom vara säkra, effektiva, frivilliga att installera och anonymisera användardata.
Appen Smittestopp som nu stoppats har hittills använts på försök i tre kommuner i Norge. De första analyserna av insamlade data visar att det fysiska avståndet mellan personer har minskat sedan den 10 maj. Appen har laddats ned 1,6 miljoner gånger och har 600.000 aktiva användare, uppger FHI.
Svenska Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare beslutat att det inte är aktuellt att med mobilen spåra möten mellan människor för att komma åt viruset. Ett av skälen som uppges i till SR är bland annat de juridiska riskerna med tekniken.
Källa