Bättre onlinesäkerhet för yngre

Instagram får speciella konton för ungdomar

Nya konton för tonåringar lägger till nya funktioner och ger föräldrar bättre möjligheter att skydda sina ungdomar.

Meta, som äger det sociala nätverket Instagram, har lanserat vad man kallar "Teen Accounts", en ny kategori av Instagram-konton för användare under 18 år. Dessa konton kommer att vara klassificerade som privata som standard, och de inkluderar inte enbart nya användare utan även befintliga användare som uppfyller åldersgränserna. Tonåringar mellan 16 och 18 år kan sedan välja att göra sina konton publika, medan yngre användare behöver föräldrarnas tillåtelse för att göra detta.

Ett steg för att öka säkerheten är att okända personer inte kan skicka privata meddelanden till tonårskonton. Föräldrar har dessutom möjlighet att övervaka meddelandehistoriken, men de kan däremot inte läsa innehållet i meddelandena.

Ytterligare en ny funktion är en form av sovläge som blockerar aviseringar mellan 22:00 och 07:00. Dessutom kommer tonårskonton att få en påminnelse om att sluta använda appen om de använder den mer än en timme under en dag.

Utrullningen av dessa konton har påbörjats i USA, Storbritannien, Kanada och Australien, medan EU-användare kommer att få tillgång till dessa konton innan årets slut. Under nästa år planerar Meta att införa liknande konton på fler av sina plattformar.