Små skivbolag i kamp med Youtube

Indiebolag sinkar Youtubes musiktjänst

Youtubes förhandlingar med skivbolag om en mobil betaltjänst för musik går inget vidare.

Publicerad Senast uppdaterad

Google-ägda videotjänsten Youtube är världens i särklass största tjänst för att strömma videoklipp, och en stor del av de strömmade klippen handlar om musik. Bland de klipp som har allra flest visningar på sajten så märks nämligen inte sällan musikvideor. Det allra mest visade klippet på Youtube, som väl inte undgått någon, är till exempel Psy:s Ganggang Style som har haft över två miljarder visningar.

Youtube har länge ryktats vara på gång med en mobilanpassad betaltjänst för musik, där priset skulle ligga på runt 10 dollar i månaden och användarna ska kunna välja om de bara vill lyssna på musiken eller om de också vill kika på eventuellt tillhörande musikvideor för låtarna i fråga.

Planerna för betaltjänsten har nu dock fått skjutas upp på grund av oenigheter med Worldwide Indepedent Network. Worldwide Indepedent Network är en paraplyorganisation för mindre skivbolag runt om i världen, där bland andra svenska intresseorganisationen SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) ingår, och man är långt ifrån nöjda med den ersättning som Yotube ska ha erbjudit skivbolagen för att släppa sin musik via tjänsten.

I ett uttalande från Worldwide Indepedent Network hävdar man bland annat att de stora musikförlagen Sony, Universal och Warner har erbjudits mycket bättre avtal än vad de små skivbolagen har. Dessutom ska den summa som medlemsföretagen i Worldwide Indepedent Network har erbjudits per strömmad låt via den kommande tjänsten vara betydligt lägre än vad befintliga betaljänster för musik, som Spotify och Beats musik, erbjuder.

Uttalandet från Worldwide Indepedent ska ha föranletts av att Youtube ska ha hotat organisationen med att stänga ner videokanalerna för de aktuella musikbolagen om de inte går med på villkoren för den planerade betaltjänsten, uppger New York Times.

– Vi har framgångsrika avtal med hundratals skivetiketter, stora och oberoende, runt om i världen, men vi kommenterar inte pågående förhandlingar, säger en representant för Youtube till New York Times.

Källa