Ipad OS får fler valmöjligheter

Idag kan Ipad OS få fler app-butiker

I och med uppgraderingen till nya generationen Ipad OS kommer nu även det operativsystemet att öppna upp för fristående app-butiker.

Idag ska Apple släppa de nya generationerna av sina operativsystem, däribland Ipad OS 18. En av de stora nyheterna i den här nya generationen av Ipad OS är att operativsystemet, för att följa EU:s Digital Markets Act (DMA), blir betydligt öppnare än tidigare. En följd av detta är att det blir möjligt för användare att installera och använda oberoende app-butiker från tredje part.

Detta trots att antalet användare av Ipad OS inte nådde upp till tröskelvärdet för att omfattas av DMA i april, när EU meddelande beslutet att Ipad OS skulle klassas som Gatekeeper. Istället utnyttjade kommissionen ett visst spelrum i sina beslutsgrunder och sade att den ansåg att det finns starka inlåsningseffekter, inte minst för företagsanvändare.

Från beslutet i april fick Apple sex månader på sig att uppdatera Ipad OS och se till att det är förenligt med DMA, och det är därför som förändringarna introduceras som en del av Ipad OS 18.

En annan förändring är att webbläsarutvecklare kommer kunna släppa webbläsare för iPad med sina egna webbläsarmotorer istället för att tvingas använda Apples egen webbläsarmotor.