Den globala lanseringen sker i Paris och vi är på plats för att titta närmare på de nya telefonerna. Till utseendet är P20 och P20 pro relativt lika, men pro-varianten har tre kameror på baksidan medan vanliga P20 får nöja sig med två.
Fingeravtryckssensorn tar plats
På framsidan sitter faktiskt fingeravtryckssensor, men i övrigt är nästan hela framsidan skärm. Vi lägger så klart även märke till sensorpanelen i toppen som tar upp en bit skärmyta och ger plats åt selfiekamera och sensorer på båda telefonerna.
Annons
Ansiktsigenkänning löjligt snabb
Annons
Du kan alltså låsa upp telefonen med fingeravtryck, eller om du föredrar det med ansiktsigenkänning.
Faktum är att när jag testar just ansiktsigenkänningen går den så snabbt att jag blir osäker på om den verkligen var aktiv, men ja det var den. Hur säker den är får framtiden utvisa, jag har inte testat att försöka låsa upp telefonen med ett ansikte som inte är mitt, det telefonen lärt sig.
Syns ibland
Att selfiekamera och sensorer inkräktar på skärmytan i toppen har Huawei hanterat lite olika beroende på vilken app du använder. När jag tittar på stillbilder i den inbyggda bildvisningsappen kan de visas på hela skärmytan så att panelen bryter in i bilden, men när jag ser på film så visas filmen med svarta kanter runt om, så att panelen med sensorer och kameran inte syns.
Du kan också, om du vill det välja att alltid dölja panelen och då visas alltså svart på skärmen vid sidan av panelen.
20 + 40 + 8 megapixel
Selfiekameran som sitter där på framsidan är på 24 megapixel, men det är så klart på baksidan vi hittar den mest spektakulära samlingen kameror.
För här sitter i P20 Pro tre kameror. Från vänster till höger finns här fotolampa, en sensor som känner av färgtemperatur och ska ge mer verklighetstrogen färgåtergivning, sen har vi en svartvit kamera på 20 megapixel, en fullfärgskamera på hela 40 megapixel, sedan en laser med en räckvidd på tre meter som hjälper till med snabb fokusering och sist sitter en telefotolins på 8 megapixel.
40 megapixel blir 10
Så vad är då nyttan med det här? Jo, du kan visserligen välja att ta ut bilder på 40 megapixel, men den stora sensorn används huvudsakligen för att hjälpa kameran att ta bilder och filma i mörker. Standardinställningen är att du får ut bilder på tio megapixel. Utöver bättre mörkerprestanda gör de tre kamerorna tillsammans att du även får upp till fem gångers zoom. Tre kameror är det dock bara P20 Pro som har. I P20 får vi nöja oss med två på 12 respektive 20 megapixel.
Slow motion men sämre
Både P20 och P20 Pro har i alla fall möjligheten att göra film i super slow motion genom att filma med 960 bilder per sekund. Det här är dock lite mer begränsat än de varianter Sony och Samsung har på sina senaste flaggskepp. 0,2 inspelade sekunder blir 6 sekunder, men du kan bara ta en sekvens per klipp och din film kan bara visa själva slowmotionsekvensen så du får inte med vad som hände före eller efter, inte ens i normal hastighet.
"Smart" processor
Med Mate 10 Pro som lanserades i slutet av förra året introducerade Huawei sitt systemchipp Kirin 970 med en särskild AI-processor och den sitter även i de här två telefonerna. Den motivigenkänning i kameraappen som kunde känna igen till exempel mat, dokument, hundar och anpassa inställningarna till det har nu utökats med en lång rad andra motiv. Dessutom lovar Huawei att den artificiella intelligensen ska hjälpa dig att ta bra bilder utan att för det kräva att du kan något om fotografering. Det här märker jag bara i begränsad omfattning under den korta stund jag testat. Till exempel så zoomar kameran in extra när den märker att jag vill ta en makrobild. Andra smarta funktioner ska vara att du får stödlinjer för att vinkla kameran rakt mot horisonten och råd för att komponera gruppbilder så att de blir bättre, men det är inget jag kunnat testa i praktiken ännu.
Makro övertygar
En fullständig utvärdering av hur bra kameran faktiskt är får vi vänta med tills vi kunnat testa den i flera olika miljöer, men de slutsatser vi kan dra redan nu är att den är bra, även i mörker. När jag under den timme jag testar jämför med kameran i till exempel Samsung Galaxy S9 Plus är det snarare makrobilder från P20 Pro som övertygar.
Ingen trådlös laddning
Jämför man i övrigt med andra flaggskepp kan man notera att Huawei P20 Pro visserligen är vattentålig, men saknar trådlös laddning. P20 har ett enklare vattenskydd men båda telefonerna levereras med absolut senaste versionen av Android, Oreo 8.1. Hur Huawei sköter uppdateringar av systemet framöver återstår att se.
Samtidigt som Huawei lanserar P20 och P20 Pro här i Paris släpper man den enklare och billigare P20 Lite. Just den telefonen, P20 Lite och P20 börjar säljas redan den 28 mars, dagen efter lanseringen här. P20 Pro får vi vänta lite på, den har säljstart den 16 april.