-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
VR
Hörlurar som skapar verkligare VR

Det ska resultera i en VR-upplevelse som känns i hela kroppen… eller knoppen? Entrim 4D stimulerar balanssinnet via elektriska signaler.
Det är inte helt lätt att definiera var någonting känns när det egentligen bara handlar om en illusion, för det är precis det som VR-hörluren Entrim 4D ser till att skapa. Enligt Samsung använder Enterim 4D samma sorts elektriska signaler som används inom läkarvården för att återställa balanssinnet hos stroke-patienter. I tekniska (eller medicinska) termer kallas det för ”Galvanic Vestibular Stimulation” (GVS), och enligt Samsung ska det vara en ”säker och enkel”-metod. Kort och gott går det ut på att personen som använder lurarna tillsammans med VR-glasögon, luras att med kroppen ”känna” rörelsen som den ser framför sig.
Forskarna bakom Entrim 4D säger att det går att uppleva ”en känsla av riktning och fart”, och när användarna är sammanlänkad med forskarnas drönare i ett förstapersonspersektiv så kan de till och med känna som att de flyger.
Kan potentiellt eliminera VR-åksjuka
”Virtuell verklighet borde inte bara upplevas med hjälp av ögonen. Med Entrim 4D hoppas vi att folk kan uppleva VR som det var tänkt, med hela kroppen”, säger Steve Jung som är huvudansvarig för projektet.
Teamet bakom tekniken består av biomediciningenjörer, programmerare och hårdvaruexperter. I arbetet med Entrim 4D har de gjort försök på över 1500 personer och tagit fram trettio olika rörelsemönster. Experterna jobbar nu även på att kunna simulera rotationsrörelser.
En potentiell fördel med tekniken är att det kan motverka åksjuka, något många drabbas av när de använder VR-glasögon. Egentligen är det inte så underligt. Ögonen säger åt hjärnan att kroppen rör sig, men kroppen känner ingenting som skulle bekräfta det. Om även kroppen är med på noterna så bör risken för åksjuka minimeras, eller till och med elimineras.
Entrim 4D är, precis som Hum ON!-appen som Mobil skrivit om tidigare, framtagen av Samsungs experimentella C-Lab-avdelning. Hörlurarna är fortfarande på utvecklingsstadiet och det finns i dagsläget ingen prognos på när produkten kan komma att nå ut till konsumenter. När, eller om, den väl gör det så bör den i alla fall bli ett billigare alternativ än de avancerade rörelseriggar/stolar som finns att köpa idag.