Hittar rätt till Mekka

Publicerad Senast uppdaterad

Ilkone i800 är namnet på något så annorlunda som en muslimsk mobiltelefon. Åtminstone låter det annorlunda första gången jag hör talas om den. Automatiska böneutrop, inbyggd kompass som visar riktningen mot Mekka, hela Koranen inlagd på arabiska.

Men skenet bedrar. Åtminstone delvis. För Ilkone i800 är till stor del en ganska vanlig mobiltelefon. Precis som andra nyare telefoner har den en rejäl färgskärm på insidan. Den har stöd för sms och det går att skicka bildmeddelanden i form av mms. Telefonen ser också enkelt silvrig ut, i stil med Samsungs populära billigare vikbara mobiltelefoner.

Men det är ändå solklart efter ett tags användande att den här telefonen vill vara någonting annorlunda. Redan när telefonen varit påslagen en stund och ligger på mitt skrivbord går den automatiska böneutroparen i telefonen igång. Det är ett program som utifrån vald tidszon spelar upp böneutrop vid korrekta tider på dygnet. Det går förstås att påverka vilka av tiderna man vill att utropet ska gå igång, eller så går det ju förstås att slå av telefonen om man inte vill få morgonsömnen störd av mobilens utrop.

Ilkone i800 är alltså namnet på telefonen, och ilkone är ett ord som enligt tillverkaren härstammar från det arabiska ordet för universum. Förhoppningen med telefonen är nämligen enligt tillverkaren att den här telefonen ska vara en hjälp för att hålla kontakten med islams universum.

Redan i menyerna visas grafik från den islamiska världen, och i skärmsläckaren blinkar bland annat moskéer förbi.

Under menyvalet Islamic Applications hittar jag bland annat Qiblah Direction. Där kan jag kalibrera telefonens inbyggda kompass och sedan visas riktningen mot Mekka, vilket kan underlätta för bönen. Programmet Prayer Times håller reda på bönetider, låter böneutroparen sjunga ut sina böneutrop före och efter, och telefonen kan automatiskt gå in i ljudlöst läge under pågående bönetid.

En bra funktion är också kalendern som håller reda på viktiga klockslag under Ramadan. För muslimer gäller ju vissa tider för soluppgång och solnedgång, för när mat och dryck får intagas. Här håller mobilen reda på rätt klockslag.

Som ett eget menyval i huvudmenyn finns Koranen. Den finns både på arabiska och i en engelsk översättning.

Bland övriga mer vanliga funktioner finns en wap-läsare. I800 har också kalender, alarmklocka och världstid. Det finns också två spel: Klassiskt Othello och det mer fartfyllda rymdspelet Aero Phoenix.

Ljudet i den här telefonen är riktigt kraftfullt i såväl spelet Aero Phoenix som när telefonens böneutropare gör sig påmind vid sina regelbundna tider.

För vanliga telefonsamtal då? Jo, ljudet i den här telefonen är rätt kraftfullt även då, men inte så värst knivskarpt. Men det duger. Och det är förmodligen inte för att få glänsande ljudkvalitet som man köper den här telefonen.

Telefonboken är heller inte så imponerande utan bjuder bara på den mest grundläggande inmatningen av namn och nummer. Det går heller inte att synkronisera telefonbok eller kalender med dator eller internet.

Svenska menyer på den här telefonen går det förresten inte att få. Däremot arabiska, engelska, indonesiska, malay och franska. Personligen föredrog jag engelska. Den som inte kan arabiska bör akta sig för att ställa om till det språket, för då blir det knivigt att återställa menyerna till engelska. Det finns ingen hjälp för textinmatning på svenska när du skriver meddelanden, och textinmatning kan också kännas lite långsamt.

Priset för Ilkone är 1800 kronor inklusive ett kontantkort från operatören Lebara, och med tanke på hur specialiserad telefon det här är så känns priset trots allt ganska bra. Lebara är en operatör som använder Vodafones gsm-nät, men har en prislista inriktad på billiga utlandssamtal. I nuläget säljs Ilkone i800 enbart hos The Phonehouse.

Alternativen

I Sverige finns inget alternativ när det gäller den här typen av telefon.

Innan du köper

För 1800 kronor får en aktivt troende muslim här både en islamisk följeslagare och en mobiltelefon. Det borde kunna vara lockande för en och annan. Menyerna är inte på svenska, och textinmatning fungerar inte så snabbt som man skulle kunnat önska. Men annars är det här en välfungerande telefon med mycket speciella egenskaper.

Plus och minus

Plus

Islamiska program

Koranen

Kraftigt ljud

Arabiska

Minus

Ej svenska

Halvdan textinmatning

Lite långsam

Simpel telefonbok

Betyg: 60%

Telefoni&data6

Multimedia5

System och program7

Användarvänlighet6

Prestanda och minne6

Betyg: 60 %

Ilkone i800

Typ: Trippelband

Vikt: 90 gram

Mått: 85x45x23 mm

Taltid: 3-4 timmar

Standbytid: 200 timmar

Wap: 2.0

Internet och datafunktioner: Gprs

Anslutning till pc/mac: Nej

Röststyrning: Nej

Ringsignaler: Polyfona ringsignaler

Telefonbok: Namn och nummer

Inre skärm: Tft-skärm med 128x160 pixlar och 65000 färger

Yttre skärm: Monokrom med 96x64 pixel

Spel: Levereras med spelen Othello och Aero Phoenix

Kamera: Nej

Övriga funktioner: Koranen, böneutropare, Qibla direction, Ramadan T9, mms, kalender, världsklocka.

Tillbehör: Stereohandsfree, bärväska och laddare ingår vid köp.

Uttag för extern antenn: Ja

Tillverkarens hemsida: http://www.ilkonetel.com/

Pris 1800 kronor inklusive kontantort från Lebara