Som utlovat har Google släppt den tredje betan av Android Q i början av maj. Google uppfyllde också sitt löfte att fler mobilmodeller än någonsin skulle kunna vara med i betaprogrammet, närmare bestämt 22 modeller så här långt, inklusive modeller av Nokia, Sony, Oneplus och Xiaomi.
Här samlar vi de nyheter som har dykt upp i Android Q beta jämfört med Android Pie så här långt, med nyheterna från den senaste betan och nyheter som Google utannonserat men som inte dykt upp i någon beta ännu först.
Android Pie introducerade Digitalt Välmående, ett sätt att hålla reda på och begränsa hur mycket tid du spenderar med olika appar. Den funktionen har utökats med ett fokusläge, där du kan gå in och välja appar som du inte vill ska distrahera dig just nu. Dessa appars notifieringar stängs då av i telefonen så länge fokusläget är igång.
Annons
Föräldrakontroll
I dag måste ett barn med en Androidmobil vara kopplat till Googles app Family Link, där föräldern har koll på barnets aktiviteter och kan kontrollera appköp och sätta användartid. I Android Q blir Family Link en integrerad del av systemet i stället för en separat app. Bland nyheterna för föräldrakontroll är en ny knapp för "5 minuter till", för de tillfällen då en fast tidsgräns för när telefonen låser sig är för hänsynslöst strängt och man vill ge sitt barn chansen att avsluta det hen höll på med.
Google har haft ett nästan komiskt ambivalent förhållande till mörkt tema i Android. Det har dykt upp spår av funktionen i koden otaliga gånger bara för att försvinna igen. Men nu är det äntligen dags! I Android Q Beta 3 finns mörkt läge, där bakgrundsfärgen i hela systemet är svart i stället för vit.
Den aktiveras från en genväg i statusfältet eller genom att slå på strömsparfunktionen. Mörkt tema är inte bara mer vilsamt för ögonen om natten utan spar också batteri på mobiler, i synnerhet om de har Oledskärm. Flera tillverkare, som Huawei och Samsung, har redan lagt till mörka teman till sina systemversioner. Att det dröjt för Google beror förmodligen på att man behövt skapa ett gränssnitt så att även tredjepartsappar kan känna av och anpassa sig till mörkt läge.
Simultantextning
På sin presentation av kommande Android Q på konferensen Google I/O visade man upp en imponerande funktion för att tolka tal i samtal i de videofilmer som spelas upp och översätta det till en textremsa i realtid. Funktionen exekveras lokalt i mobilen och fungerar oavsett vilken app som spelar upp ljudet. Funktionen är förstås främst användbar för hörselskadade, men eftersom den kan texta även om du vridit ner mobilens volym till noll fungerar den också som ett sätt att titta på videoklipp utan ljud när du inte har headset och inte vill störa omgivningen.
Smarta svar
Google har i bland annat sin meddelandeapp Allo lagt till möjligheten att ge ett kontextbaserat svar direkt i notifieringsfältet. I praktiken fungerar det så att du kan klicka på ett meddelandes notifiering där du kan läsa meddelandet, och därunder får du ett par knappar med färdiga svarsalternativ du kan ange.
Med Android Q öppnar Google upp denna möjlighet för tredje part, så att den som utvecklar en meddelandeapp kan lägga till färdiga svar till notifieringar. Det behöver alltså inte längre vara en Google-app.
Stöd för vikbara mobiler
När mobilerna blir vikbara öppnar det nya möjligheter och behov för appar. Du behöver till exempel kunna fortsätta där du var även om du viker ihop eller öppnar en mobil och tittar på innehållet på en annan skärm. Med Android Q kommer stöd för detta finnas inbyggt i systemet.
Förättrad dela-meny
I Android 9.0 Pie är standardmenyn för att dela innehåll rörig och öppnar långsamt. Efter en stunds fördröjning får man upp en lista med appar man kan dela informationen genom. Högst upp finns en serie inte särskilt intuitiva snabbgenvägar. I Android Q får du en meny som öppnar sig betydligt snabbare med det mest uppenbara valet högst upp. I webbläsaren är det till exempel rätt och slätt länken du vill dela som du kopierar till urklipp. Här finns också möjligheter för utvecklare att anpassa funktionen så att den blir mer intuitiv.
Förväntad batteritid i snabbmenyn (men ingen genväg till inställningarna)
Android har sedan länge kunnat uppskatta hur länge ditt batteri kommer att räcka, men nu visas den informationen när du sveper ner skärmens snabbmeny. Däremot verkar Google ha behållit den mest störande ändringen från Oreo till Pie, att man tagit bort snabbgenvägen till inställningarna i den kompakta snabbmenyn. Många tillverkare har lagt till den genvägen på egen hand.
Nödnummer från hemknappen
Med Android 9 lade man till möjligheten att ta en skärmdump utöver avstängning och omstart från hemknappen. Nu har man utökat den menyn ytterligare med snabbmeny till nödnummer.
Markering för signal och nya notifieringar
Notifieringar är tänkt att vara ett snabbt sätt att hålla koll på vad som hänt i mobilen för den som har bråttom. I praktiken har det dock blivit ett slags inkorg med diverse ärenden som man kan behöva ta itu med senare, och där notifieringar kan komma att läggas på hög i väntan på åtgärd. Att se varför telefonen just plingade blir inte lätt, i synnerhet som Android sorterar notifieringarna efter vilka den tror du tycker är viktigast snarare än senast inkomna. Känner du igen dig i detta kan du glädja dig åt att Android 9 nu får en klocka som markerar vilka notifieringar som är nytillkomna. På så sätt ser du vilken notifiering det var som nyss plingade. Ikonen är en liten klocka som vara ska ligga kvar någon minut.
Dela Wifi med QR-koder
Om du har gäster och vill låna ut ditt wifi utan att sprida lösenordet till det finns det nu en funktion för att dela wifi med QR-kod. Du väljer dela med QR från wifi-menyn på din mobil och får upp en QR-kod på din skärm som den som vill koppla upp sig kan skanna av. Det här kräver förstås att bägge telefonerna har Android Q eller senare så det lär dröja innan man på allvar har glädje av funktionen.
Välj accentfärg
Accentfärgen går igenom en stor del av Androids system, och har du inte en mobil från en tillverkare som Samsung, Huawei eller Xiaomi som ändrar utseendet på allt i telefonen märker du av den tydligast i snabbmenyn och inställningsmenyn. Nu kan du välja mellan fyra olika färgalternativ i dessa menyer för lite variation av utseendet. Denna möjlighet finns just nu bara i utvecklarläget. Här kan du också ändra form på app-ikonerna i systemet, mellan fyrkantiga, rundade hörn och runda.
Ändrat svep för notifieringar
Vi hoppas att du är van vid att svepa åt vänster när du tar bort dina notifieringar, för i Android Q-betan kan man inte längre göra det genom att svepa åt höger. Då får man i stället upp den kontextmeny som man i dag får när man sveper och håller. Själv sveper jag åt vänster och får nästan alltid upp kontextmenyn av misstag, men Google har säkert lagt in denna ändring i den tidiga betan för att se om folk tycker att det är en förbättring eller försämring.
Nya sekretessinställningar
Google har i Android Q samlat sekretessinställningarna i en särskild menyflik. Här hittar du funktioner som redan finns i dag som appbehörigheter och liknande, men också nya inställningar som att du kan välja om en app har tillgång till din platsinformation hela tiden, eller bara när du aktivt använder den.
Bättre volymkontroll
En av de mer kontroversiella ändringarna i Android 9 var att man ändrade volymkontrollen. I stället för tre olika reglage för ringsignaler, media och alarm fick man ett reglage för media och en av-påknapp för ringsignaler. Vill man justera övrig volym blir man skickad till inställningarna.
Den här versionen av Android Q har fortfarande samma volymreglage som Android Pie, men i stället för att gå till inställningarna får man en expanderad volymmeny när man trycker på en knapp. Där kan man justera ringsignaler, media, alarm och dessutom samtalsvolym. På så sätt kan du justera ringsignalen utan att lämna den app du var inne i.
Bättre svepgester (och möjlighet att välja bort dem)
Googles egen hemknappslösning i Android Pie är en märklig hybrid mellan svepgester och de tre menyknapparna som egentligen saknar både de tre knapparnas tydlighet och svepgesternas frigörning av ytterligare skärmyta. Att man jobbar med att göra denna lösning bättre står helt klart. Den första betan hade en lösning där man avskaffat bakåtknappen, och i denna version har funktionen uppdaterats ytterligare så att du kan växla mellan appar genom att svepa över hemknappen, på samma sätt som du gör med navigeringslisten i Ios. För de som helt enkelt föredrar de tre menyknapparna har man i den tredje betan återintroducerat möjligheten att slå på dem, vilket tyder på att Google väljer att inte tvinga fram en övergång till den nya sveplisten.
Det finns också tecken i koden på att Google experimenterar med formen på hemknappen, och förmodligen har vi inte sett det sista av hur Google tänker sig styrningen i Android Q.
Statusfältet visar hur långt en låt spelats
Sedan länge finns musikkontroller i Android i statusfältet om musik spelas i bakgrunden, men om du till exempel vill se hur långt det är kvar på låten har du varit tvungen att gå in i appen. Nu finns den lilla stapeln som visar hur långt låten spelats även i statusfältet.
Välj svepriktning för notifieringar
I Android 9 Pie och tidigare tar du bort notifieringar genom att svepa dem i endera riktningen, och du kan ändra inställningar för notifieringar genom att svepa och hålla. I första betan av Android Q hade detta ändrats till svep vänster för att ta bort, höger för att ändra inställningar. För den som vant sig vid att svepa bort notifieringar åt höger kan du i andra betan välja att spegelvända svepandet för att slippa lära om.
Chattbubblor
Frågar du mig är de irriterande chattbubblorna från Facebook Messenger det första jag stänger av i Messenger-appen. Jag tycker de lägger sig i vägen oavsett vilken app man befinner sig i, men Google verkar tycka annorlunda, för man har lagt till likadana chattbubblor för sina egna chattjänster. Dessa bubblor finns på systemnivå och kommer att kunna användas av alla chattappar som vill implementera dem. Vi kan bara hoppas att de går att stänga av.