Måste bli öppnare

Google tvingas förändra Play Store

Efter Epics stämning kan Google tvingas öppna upp Play Store på bred front.

För en tid sedan stämde Epic Google då man ansåg att företaget utnyttjade en monpolsituation på ett olagligt sätt. Det blev en fällande dom vilket ska leda till en rad stora förändringar för app-butiken Play Store om Google tvingas genomföra förändringarna. 

En stor förändring blir att Google måste tillåta distribuering av konkurrerande appbutiker direkt i Play Store. Detta innebär att tredjepartsbutiker kan laddas ner från Play Store på samma sätt som andra appar. Tidigare har användare behövt installera alternativa appbutiker manuellt som APK-filer, vilket har varit en mer komplicerad process. 

En annan stor förändring är att Google måste ge tredjepartsbutiker tillgång till Play Stores omfattande bibliotek med över tre miljoner appar, såvida inte utvecklare specifikt väljer att inte delta. Detaljerna kring detta är fortfarande oklara, men i teorin kan det innebära att även alternativa butiker kommer att kunna hantera installation och uppdateringar av appar från Play Store. 

Bland andra förändringar återfinns bland annat att Google inte får kräva att appar i Play Store måste köpas genom Googles betalningssystem. Utvecklare tillåts även berätta om andra sätt att betala på och med helt fri prissättning, och får även i butiken länka till andra sätt att ladda hem appen på, även utanför Play Store. 

Google får inte heller erbjuda förmåner till utvecklare som lanserar sina appar exklusivt eller tidsexklusivt i Play Store, och man får inte heller erbjuda tillverkare eller operatörer pengar eller förmåner för att antingen förinstallera Play Store eller för att inte förinstallera konkurrerande butiker. 

En annan detalj i sammanhanget är att reglerna bara gäller i tre år från första november, vad som händer efter den tiden är inte känt. För tillfället är det också okänt om förändringarna behöver genomdrivas globalt eller enbart i USA. Google har även meddelat att man kommer att överklaga domen, så det sista ordet är inte sagt ännu.