-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
Efter rättstvist
Google tar bort Oracles javakod ur Android N

Efter att ha förlorat en rättstvist med Oracle har nu Google börjat skriva om operativsystemets javakod.
I ett meddelande till sajten VentureBeat har Google tillkännagett att man är i färd med att byta ut Androids javaspråkbibliotek mot ett nytt baserat på Open Source-projektet OpenJDK, till nästa version av Android.
I en rättsprocess som pågått i många år stämde Oracle Google för att de senare använt javakod som Oracle anser sig ha copyright på utan att betala licensavgifter. Android bygger i stor utsträckning på programspråket Java som Oracle utvecklat men som är open source och därför licensfritt. Oracle har däremot hävdat att de API:er som Google använder är copyrightade av Oracle. En API är i princip en uppsättning instruktioner och värden som används för att olika program ska kunna kommunicera och dela information med varandra. Lite som en svensk-engelsk ordbok.
I första instans fick Google rätt, när domaren ansåg att ett API var en funktionell nödvändighet för att olika applikationer ska kunna kommunicera, inte ett kreativt verk i sig. När Oracle överklagade dömdes däremot saken till deras fördel, och när Högsta Domstolen slutligen bestämde att inte ta upp ärendet i somras avgjordes saken slutligen till Oracles fördel.
Att Google nu väljer att ersätta koden som Oracle hävdar copyright på innebär att man slipper betala licensavgifter, men samtidigt måste förmodligen de flesta appar och tjänster som hämtar information från varandra skrivas om. Vanliga användare kommer förhoppningsvis slippa märka av något av stöket som pågår i bakgrunden.