Brott mot EU:s konkurrenslagar

Google och Apple får miljardböter

Efter en mångårig juridisk tvist har EU-kommissionen slagit fast att både Google och Apple brutit mot EU:s konkurrenslagar.

En dom från 2017 mot Google slog fast att företaget bröt mot EU:s konkurrensregler genom att hänvisa till sin egen tjänst för prisjämförelser, något som enligt EU gav europeiska prisjämförelsetjänster en nackdel. Det juridiska efterspelet har pågått sedan dess, men nu har EU-kommissionen den slutgiltiga domen vilken har resulterat i ett bötesbelopp för Google på 2,42 miljarder euro – motsvarande ungefär 27,7 miljarder svenska kronor. 

Även Apple har drabbats av en fällande dom på grund av skattelättnader utfärdade av Irland, där Irland istället för att driva in skatter erbjöd omfattande skattelättnader vilket av EU-kommissionen anses vara ett otillåtet statsstöd. Både Irlands regering och Apple motsatte sig skattekraven när de först tillkännagavs 2016. År 2020 fick de rätt i en lägre domstol, men detta beslut överklagades av EU-kommissionen. Med tisdagens beslut i EU-domstolen är nu debaclet avslutat, och det resulterar i böter på 13 miljarder euro, eller drygt 149 miljarder kronor.