Frivilligt för vuxna, standard för omyndiga

Google Messages skyddar mot nakenbilder

Nu ska det bli lättare att inte behöva drabbas av nakenbilder i Google Messages tack vare ny filterfunktion.

Publicerad Senast uppdaterad

Google har lanserat flera nya säkerhetsförbättringar i sin meddelandeapp Messages. En sådan som kan hjälpa till att slippa ofrivillig hantering av nakenbilder är ett filter som gör nakenbilder suddiga, så att användaren aktivt måste välja att titta på bilden.

Funktionen, som omfattar både mottagna och skickade nakenbilder, är valfri och är avstängd som standard för vuxna, men aktiv för omyndiga. Allt ska enligt Google hanteras lokalt på enheten för att bevara användarens integritet och säkerhet. Eftersom det utförs per automatik, kan det potentiellt även slinka igenom bilder. 

Google Messages får också ett förbättrat bedrägeriskydd där ett filter ska kunna upptäcka bedrägerier som vid första anblick kan verka oskyldiga men som i själva verket kan leda till svindlerier. Till en början fokuserar filtret på meddelanden som utger sig för att vara paketleveranser och jobbsökningar. När Messages upptäcker ett potentiellt bedrägeriförsök varnas användaren, eller så hamnar meddelandet i spam-mappen. Skyddet baseras på lokal maskininlärning, vilket innebär att inget skickas till Google. 

 Nästa år planerar Google att även introducera ett förfinat system för att verifiera andra personer och på så sätt bekräfta att personen som användaren pratar med verkligen är den de utger sig för att vara. Detta är tänkt att skydda mot attacker från angripare som låtsas vara en av dina kontakter. 

Det kommer även att introduceras ett skydd mot potentiellt farliga länkar, och att meddelanden från okända utländska nummer antingen kan döljas eller hamna i skräppostmappen.