-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Inte lika öppet i början
Google förändrar utvecklingen av Android

Operativsystemet ska dock förbli öppen källkod, fast på lite andra villkor.
Android, världens mest använda mobila operativsystem, har ända från starten byggts på en modell med öppen källkod - en egenskap som spelat en central roll i dess globala framgång. Nu meddelar Google att den fortsatta utvecklingen av Android internt kommer att ske bakom stängda dörrar. Det innebär att utvecklingsarbetet inte längre delas steg för steg under processen, utan istället hålls internt fram tills den färdiga versionen presenteras.
Enligt en rapport på publikationen Android Authority innebär denna förändring inte att öppenhet offras. Ändringen beskrivs snarare som en "privatisering" av utvecklingsprocessen med syftet att förenkla, effektivisera och strömlinjeforma arbetet. Efter varje officiellt släpp publiceras den kompletta källkoden på Android Open Source Project (AOSP), vilket säkerställer att utvecklare och andra intresserade fortsätter att ha tillgång till systemets alla möjligheter och förbättringar.
För konsumenter och användare väntas inga direkta förändringar märkas i deras enheter. Istället är visionen att den interna, mer fokuserade arbetsprocessen ska kunna leda till en snabbare utvecklingstakt och förbättrade releaser, utan att kompromissa med den öppenhet som Android är känt för. Google framhåller att målbilden är att upprätthålla den tradition av innovation och transparens som länge varit operativsystemets styrka, samtidigt som de optimerar den interna samverkan.