Litium-luft-teknik
Genombrott kan ge längre batteritid
Ett forskningsgenombrott kan leda till nya batterier med fem gånger högre kapacitet än dagens.
Vi har vant oss vid att elektronik blir bättre i rasande takt, och för skärmar, processorer och liknande har vi kunnat lita på det, men tyvärr gäller det inte batteritekniken i samma utsträckning. Dagens populäraste teknik, litium-jonbatterier förbättras visserligen, men kapaciteten ökar med kanske 10 procent om året, betydligt långsammare än övrig elektronik.
Man har länge sett sig om efter alternativ till litium-jon, och en lovande teknik har varit litiumperoxid, som kan lagra fem gånger så mycket energi som litium-jonbatterier på samma volym. Problemet med tekniken, enligt en forskningsrapport publicerad i Nature, är att det "LiO2 har varit svårt att framställa i fast form eftersom det är termodynamiskt instabilt". Eller som vi skulle säga det: Ämnet har en tendens att fatta eld utan förvarning.
Nu har man dock enligt forskningsrapporten lyckats stabilisera ämnet i kristallin form genom att använda en grafenbaserad katod.
Vänta er dock inte att se litiumperoxidbatterier i Iphone 7. Det brukar ta lång tid, om någonsin, för sån här forskning att bli färdiga produkter. Det kan ju till exempel nämnas att grafen, ett extremt tunt skikt kolkristaller, i sig är ett ämne som är svårt och dyrt att framställa i dag. Författarna av rapporten vill gärna forska vidare på batteriet för att bland annat utvärdera dess livslängd.
Källa