Sportklockor

Garmin Fenix 8 och Enduro 3 lanserade – Toppmodeller för atleter

Fenix 8 med extra allt och Enduro 3 med fokus på lätt vikt och batteritid är Garmins två nya sportklockor.

Garmins klockor finns i varianter för allt från vardagsmotionärer som vill ha koll på hälsan till de som tar träningen på så stort allvar att priset på klockan inte får stå i vägen för alla funktioner du vill ha. Nya Fenix 8 och Enduro 3 är definitivt för den senare kategorin, bägge modellerna börjar på en prislapp över 10 000 kronor.

Att kalla Fenix 8 för en modell kanske är fel. Den kommer med två skärmvarianter, antingen med Amoledskärm, eller solsellskärm. Amoledskärmen är färgstark och har hög ljusstyrka, medan den transflektiva skärmen i Solar-modellen maximerar läsbarheten i solljus och batteritiden. Dels genom att skärmen i sig drar mindre ström, dels genom att den är omgiven av en ny generation av solceller, som denna gång inte sitter över själva skärmen, bara runt kanterna. Bägge varianterna kommer dessutom i flera storlekar, 43, 47 eller 51 mm med Amoled, 47 eller 51 mm med solceller. Om du väljer den största varianten får du upp till 29 dagars batteritid med Amoled men hela 48 dagar med Solar.

I klockan hittar du alla funktioner du väntar dig av både en sportklocka och en smartklocka. Jämfört med föregående generation har klockan fått mikrofon och högtalare och kan fungera som Bluetooth-headset. Garmin vill dock att klockan ska fungera självständigt så mycket som möjligt, så dessa kan även användas till att ge klockan röstkommandon och ta röstanteckningaräven när klockan inte är kopplad till mobilen.

En funktion man behållit från föregångaren är ficklampan, som man säger varit mycket uppskattad av användarna.

Klockan är gjord i titan och safirglas för maximal tålighet, och såväl knappar som högtalare har vattensäkrats, vilket gör att man kunnat lägga till dykning till de aktiviteter du kan mäta med klockan. En annan träningsnyhet är att man lagt till styrketräningspass för den som vill styrketräna för att bli bättre på en annan sport, till exempel stabilitet vid terränglöpning.

Kartorna i klockan har också förbättrats, och till exempel funktionen där du kan lägga in en rundtur i navigeringen har förbättrats så att du kan ändra rutten under pågående tur.

Enduro 3 vänder sig även den till idrottare men har lite annat fokus. Här är det batteritid och låg vikt som är prioriterade, och en del andra funktioner har fått stå tillbaka. Mikrofon och högtalare hittar du inte i denna modell, men ficklampan finns här. Klockan har fortfarande titanram och safirglas men man har skalat bort lite metall ur konstruktionen. Det gör klockan 30 procent lättare än Fenix 8. Enduro 3 finns inte med amoledskärm utan här är det solsceller som gäller, och man har dubblat batteritiden vid gps-navigering jämfört med föregångaren till 320 timmar, och i smartklockeläge räcker batteriet i 90 dagar. Enduro 3 kommer endast i storleken 51 mm.

Bägge klockorna finns att köpa nu. Fenix 8 kostar från 11 900 kronor, och Enduro 3 har ett rekommenderat pris på 10 700 kronor.