-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Fri surf i sociala medier
Fri surf på sociala medier: Telia fälls för brott mot nätneutraliteten

Förvaltningsdomstolen har dömt att Telias erbjudande om fri surf på sociala medier och fri musikstreaming strider mot EU:s regler om ett öppet internet.
EU:s förordning om öppet internet handlar om den så kallade nätneutraliteten, det vill säga att operatörerna inte ska ge en internettjänst en konkurrensfördel framför en annan med hur de styr trafiken. Telias och Tres erbjudanden om fri musikstreaming, och Telias fri surf på sociala medier utmanar den principen. De innebär att ett urval tjänster inte räknas mot konsumentens datapott. Post och Telestyrelsen som är satt att övervaka teleoperatörerna har länge kritiserat detta, och nu får man rätt i domstol.
Det är framför allt på en punkt som Telia dömts bryta mot nätneutraliteten, nämligen hur man hanterar abonnemanget när datapotten tar slut. Då stryps tillgången till Internet, med undantag för de sociala medier och musiktjänster som inte räknas mot potten och därför fortsätter att fungera som vanligt. Förvaltningsrätten dömer att PTS tolkning är riktig och Telia beordras att upphöra med den trafikstyrning som sker när datapotten tagit slut.
Telia har möjlighet att överklaga domen till Kammarrätten.
Tres erbjudande om fri musik har också granskats av PTS och företaget har bland annat beordrats att slå på tjänsten så att den fungerar även i andra EU-länder och inte bara i Sverige. Nu i oktober slutar fri musikstreaming att gälla Googles musiktjänster, detta på grund av att Tre inte kan utskilja dem tekniskt från videostreaming. Det återstår att se om PTS kommer att bedöma även detta som ett brott mot nätneutraliteten.