Inför Google I/O

Förväntningarna inför Googles utvecklarkonferens

Uppkopplade prylar, molnet och Project Tango under luppen på Google I/O.

Publicerad Senast uppdaterad

Google är i många avseende lite av ett udda företag: huvudaffären handlar om att sälja annons och kräver därmed att Googles tjänster ska finnas tillgängliga på så många enheter och i så många kanaler som möjligt. Men det är inte riktigt det som nödvändigtvis förknippas med varumärket Google. 

Det är inte så konstigt då Google är enormt stort på webbsök, står bakom världens största mobilplattform och är även känt för att investera sina pengar i en lång rad – ibland udda – forsknings- och utvecklingsprojekt. Vissa blir till produkter – tänk Google Glass, förarlösa bilar eller Chromecast för att nämna en sådan som faktiskt är kommersiellt tillgänglig – vissa integreras i Googles tjänster och andra släcks ner helt och hållet.

Vi tittar här på ett antal områden där förväntningarna inom mobila och digitala världen är höga – läs utvecklare är hoppfulla och vissa konkurrenter skräckslagna – inför Googles utvecklarkonferens, I/O, som går av stapel på onsdagen i den 25:e juni. 

För en närmare titt på tjänste- och produktnyheter som är mer tätt relaterade till Android, läs gärna nyhetschefen Daniel Hessels sammanfattning "Inför I/O" här. Vi kan räkna med att en del av nyheterna behandlas redan vid Googles inledande keynote-tal, som vi naturligtvis kommer att bevaka.

I Google I/O:s program finns det tre områden som sticker ut: uppkopplade saker, 3D, robotar, rymden, samt utvecklarverktyg och Googles molnplattform.

Uppkopplade prylar
I januari köpte Google för 20 miljarder svenska kronor Nest Labs, ett företag som tillverkar digitala termostater. I förra veckan blev det klart att Nest Labs i sin tur köper videoövervaknings- och säkerhetsföretaget Dropcam. Google är inte på sitt första försök vad gäller smart uppkopplade hem. Redan 2011 lanserades satsningen Google@home. Det var kanske för tidigt då och det hände inte speciellt mycket kring det hela efteråt. Läge är nog ett annat idag i och med att penetrationen av smarta telefoner, inte minst sådana som drivs av Android, blivit så stor. På I/O kommer bland annat Nest Labs berätta om hur utvecklare kan utveckla mot plattformen.

Google är inte ensamt om att investera i smart uppkopplade hem; Apple presenterade nyligen den egna plattformen Homekit och telefon- och elektronikjätten Samsung är också med i leken. 

Detsamma gäller andra områden inom uppkopplade prylar som kommer att stå i fokus på I/O, i synnerhet kroppsburna prylar, alltså wearables, med fyra spår som behandlar design för wearables, Googles SDK för wearables, Google Wear, eller Google Glass.

Det som återstår att se i sammanhanget uppkopplade prylar är om Google även presenterar den ryktade hälsosatsningen Google Fit, en konkurrent till Apple Healthkit och Samsungs Sami, samt även offentliggör konkreta nyheter kring uppkopplade bilar. 

Utvecklarverktyg och molnet
Det råder stor konkurrens om utvecklare. Där ligger Google rätt bra till i och med att företaget står bakom världens största mobilplattform. Det är dock fortfarande ofta så att utvecklare väljer Ios först. Apple, vid utvecklarkonferensen WWDC i början av juni, lyckades dessutom skapa förnyad entusiasm i utvecklarcommunityn kring Ios8 och OSX. Mycket uppskattade var bland annat nya möjligheter till sömlös kommunikation mellan olika Apple-enheter och nya utvecklarspråket Swift. 

Tolkar man I/O:s program på rätt sätt så verkar det så som Google ska visa sin kärlek till utvecklarcommunityn med en rad nya utvecklarverktyg, bland annat för utveckling på olika plattformar, för wearables och Nest. Googles molntplattform, Google Cloud Platform, kommer sannolikt att ha en central roll i det hela och vi räknar med att Google gör ett stort nummer för att få fler att använda plattformen. 

Robotar och rymden
Project Ara är ett av utvecklingsprojekten som Google ska berätta mer om på I/O. Här handlar det om att använda öppen källskodsmodellen till hårdvaruutveckling. Enligt Google har det redan idag laddats ner över 48 000 utvecklarkit till Ara.

Project Tango är nog bland de mest spännande project som Google håller på med just nu och som kommer att presenteras på I/O. Till sommaren ska en Android-smartphoneliknande enhet (som Google själva beskriver det) lanseras i rymden och användas till att rita en 3D-model av den internationella rymdstationen. Ambitionen är enligt Google att skapa en robotassistant till astronauter.

Plötsligt börjar pusselbitarna falla på plats kring några av Googles senare uppköp av robot- och satelittdataföretag…

Här på jorden är målet att skapa en ny typ av mobil enhet som förstår rörelse. I och med Amazons lansering av sin 3D-telefon, Fire Phone, vore tajmingen inte helt fel från Googles sida att släppa den ryktade utvecklarprototypen av en Tango-surfplatta.