Första intrycket: Nokia 3120 Classic

Nokias billigaste 3G-mobil känns som en kvalitetsprodukt trots sitt låga pris. Mobil har börjat testa den och berättar vad vi känner så här långt.

Publicerad Uppdaterad

För drygt ett halvår sedan lanserade Tre den kinesiska mobiltelefonen Huawei 120, detta för att kunna ha en telefon för under 1000 kronor i sitt sortiment. Nu kan man sälja en Nokiatelefon till samma pris: 3120 Classic. Köper man den utan operatörsrabatt hamnar priset snarare på 1600 kronor.

a_l.jpg

Lågbudgettelefoner brukar ofta ha sämre skärm eller en sämre version av system, men något sådant märker man inte av i 3120 Classic. Systemet är Nokias standardsystem series 40 utan några uppenbara kompromisser i innehåll eller prestanda, och skärmen är på två tum och håller samma standard som vi vant oss från Nokia: mycket hög.

c_l.jpg

Materialkänslan är det heller inget fel på. Knapparna känns sköna att använda, möjligen med undantag för nedersta raden där det helt omotiverat finns en upphöjd plastkant som kommer i vägen. Formatet är också riktigt trevligt med sina rundade kanter. Telefonen upplevs helt klart som en tunn mobil.

d_l.jpg

Man kan nog uppleva den som en snygg mobil också. Åtminstone om man gillar Nokias svarta ultraplastiga stil som dominerar deras produktion för närvarande. Själv är jag inte helt förtjust i den.

e_l.jpg

Kompromisserna hittar vi framför allt i telefonförpackningen. Headsetet som följer med är inte stereo utan bara mono. Inget minneskort följer med, inte heller någon usb-kabel eller cd med synkprogramvara.

f_l.jpg

Man kanske inte ska överdriva betydelsen av mobilens låga pris. Den är inte unikt billig, Sony Ericsson K530 kostar till exempel ganska exakt lika mycket, och har också likvärdiga specifikationer.

g_l.jpg

Billig 3G är ju trevligt, men man kan få GSM-telefoner med liknande specifikationer ännu billigare. För att det ska vara någon mening med 3G måste man ju nyttja funktioner som videosamtal, e-post, webbsurfande och sociala tjänster. Hur bra klarar Nokias Series 40-system i allmänhet och 3120 Classic i synnerhet av det?

h_l.jpg

För att få svaret på det får ni vänta tills vi är klara med det fullständiga testet av telefonen som kommer i juninumret av tidningen Mobil, och på webben inom kort. Till dess får ni hålla till godo med litet fler bilder på telefonen.

i_l.jpg

j_l.jpg

k_l.jpg