Finslipad framgång

Första intrycket av Samsung Galaxy S2

Föregångaren var en av Samsungs största succéer och vi har tittat närmare på uppföljaren Samsung Galaxy S2 som finslipat konceptet.

Publicerad Senast uppdaterad

Med Samsung Galaxy S2 har Samsung utvecklat utifrån föregångaren Galaxy S till det bättre på flera områden. Galaxy S2 har en utvecklad version av Samsungs skärmteknik som nu kallas Super Amoled Plus. Framförallt märker man en väldigt bra betraktningsvinkel på skärmen, men den ska även ha bättre färgåtergivning. Designen har lite mer karaktär än tidigare modeller och på baksidan av telefonen finns en mönstrad yta och kameralinsen är markerad med en metalldetalj på ungefär samma sätt som på nya surfplttan Galaxy Tab 10.1. När surfplattan levereras med en ren version av Googles Android så skeppas Galaxy S2 med en hel del anpassningar för att man enkelt ska komma igång med olika tjänster. Jag tittar till exempel på Social Hub där sociala tjänster samlas, det finns även Games Hub med både gratisspel och sådana du köper och så finns Readers Hub för att läsa böcker och tidningar samt Music Hub.

Spelhubben är en av flera anpassningar som ska göra det enklare att hitta tjänster och anävndningsområden, Utöver spel finns även Facebook och Twitter samt tidningar, böcker och musik samlat från start.

Översätter mellan språk

En kul funktion som verkar riktigt användbar är möjligheten att översätta olika språk. Du kan läsa in på ett språk och få det översatt och uppläst på ett annat. Det fungerar tyvärr inte på svenska språket ännu, men det gör motsvarande sms-översättning. Får du ett sms på ett främmande språk så håller du bara in fingret på det meddelandet och får det direkt översatt till det språk du väljer och i listan fanns mängder av språk, inklusive svenska. På grund av att mobilnätet var kraftigt överbelastat fungerade det dock inte precis när vi testade, eftersom tjänsten kräver nätuppkoppling.

Skärmen och NFC

På tekniksidan har telefonen som sagt Super Amoled Plus-skärm och utöver det så finns NFC, alltså teknik för att kunna betala med telefonen eller använda den som biljett och även om det inte finns så många tjänster tillgängliga på det området idag så är det mycket på gång inom kort.

För uppkoppling använder Samsung Galaxy S2 turbo-3G med upp till 21 Mbit/s i hastighet och för att även telefonen i sig ska reagera snabbt finns en dubbelkärnig processor som vi rapporterat om tidigare. När vi testar så svarar telefonen mycket riktigt omedelbart på våra instruktioner via skärmen så den verkar göra sitt jobb som det är tänkt.

Galaxy S2 är alltså en telefon som levereras med många färdiga tjänster med de hubbar jag tidigare nämnt för att samla dels Twitter, Facebook och dina kontakter på ett ställe och mediainnehåll som tidningar böcker och magasin på ett annat, för att nu nämna något. Utöver de här funktionerna som kanske mest är riktade till dig som privatperson finns även en del företagsfunktioner så att även chefen och it-avdelningen ska kunna bli nöjda. Det finns en rad olika samarbeten som ska göra det enkelt för företaget att styra telefonen på distans och hantera säkerhet för att nämna något.

Skärmen är en utveckling av Super Amoled och visar till exempel särskilt bra betraktningsvinkel.

Design och Android

Formatet är bra och tunnare än tidigare, men framförallt uppskattar jag designen som inte egentligen kopierar någon annan utan mer satsar på att ge telefonen en unik identitet. Sedan tillför anpassningarna en hel del även om man själv givetvis kan ladda ner appar man vill ha från Android Market. Med så många anpassningar av systemet återstår det att se hur Samsung klarar att leverera uppdateringar när Google släpper nya versioner framöver av Android. Den levereras i alla fall med senaste versionen av Android, 2.3 när telefonen kommer ut i juni.