Vi börjar givetvis med flaggskeppet, Nokia 8 Sirocco som namnet till trots inte känns som den har så mycket med den förra Nokia 8 att göra. Här har vi en telefon med glas och rostfritt stål och det gör att kvalitetskänslan är god. Vi får också trådlös laddning och skärm med böjda kanter, som dock främst är ett designstatement och tyvärr inte tillför någon egentlig funktion. När telefoner idag allt oftare får det långsmala 18:9-formatet är det lite överraskande att Nokia 8 Sirocco tvärt om är kort och bred. Kvalitetskänslan är det dock inget fel på och när jag jämför med de telefoner HMD Global under varumärket Nokia släppt tidigare så är det här ett klart steg i rätt riktning. Både Nokia 8 Sirocco och Nokia 7 Plus har optisk zoom i kameran och dessutom ett nytt proffsläge i kameran. Det är lite inspirerad av kameraappen i gamla Nokias telefoner, inte precis som den, men ändå ett steg i rätt riktning även där.
Optisk zoom i kameran
Nokia 7 Plus är en telefon som tillsammans med flaggskeppet Nokia 8 Sirocco är den som känns mest väldesignad och som har högst kvalitetskänsla av de lanserade telefonerna. Med Nokia 7 Plus lägger jag framförallt märke till byggkvaliteten som känns verkligt bra, med en matt yta på baksidan och accentfärger i ringen runt kameran som gör att telefonen får en egen karaktär. Här finns en kamera med dubbla linser, den ena vidvinkel som gör att telefonen liksom Nokia 8 Sirocco får optisk zoom.
Med nya Nokia 6 har den befintliga Nokia 6 alltså fått en uppdatering. Den nya Nokia 6 har bothie-funktion där man kan ta bilder framåt och bakåt samtidigt, som vi tidigare sett i Nokia 8. I övrigt är dock mycket sig likt med en kantig form. Telefonen har i alla fall fått ett litet lyft i prestanda med hjälp av Snapdragon 630.
Nokia 1 billigaste smartphonen
Den är kanske inte så aktuell på den svenska marknaden, men i Nokia 1 tar man en smartphone med Android till ett ovanligt lågt pris. Plastbaksidan känns inte direkt påkostad, men håller ändå god kvalitet och de avrundade kanterna gör at den ligger bra i handen. Operativsystemet är en ny, bantad verison av Android, vilket gör att man inte får tillgång till alla appar, men istället har Go-verisoner av till exempel Gmail, Maps och Files. Allt anpassat för telefoner med sämre prestanda, alltså mindre arbetsminne och enklare systemchipp. Och fördelen med detta är alltså att man kan pressa priset och därmed göra bra smartphoneupplevelser tillgängliga för fler.
Nokia 8110 4G är återkomsten av Nokias så kallade banantelefon och mycket riktigt ligger det klasar med bananer runt telefonen när den visas upp strax efter presskonferensen. Det här handlar om en telefon utan pekskärm men med en lucka du skjuter undan för att få fram knappsatsen. Här finns spelet Snake och här finns en webbläsare och e-post för att nämna något, men man har ändå svårt att se den verkliga nyttan med att ha 4G i en telefon som denna där skärmen och prestandan förmodligen är det som mest är flaskhalsen för en riktigt bra upplevelse. När jag testar telefonen och klickar mig runt med navigationsknappen är telefonen verkligt seg, men så är också priset lågt och telefonen riktar sig främst till mindre utvecklade mobilmarknader än vår egen.
När Nokia lanserade en uppdaterad version av 3310 förra året var det möjligtvis ett smart sätt att få uppmärksamhet, lite gratis marknadsföring, men det är inte lika säkert att man lyckas upprepa den bedriften.