Det är lätt att tro att Samsung leder racet med vikbara telefoner men även om de dominerar så visar Xiaomi med denna Xiaomi Mix Fold 2 att de kan konkurrera.
Mix Fold 2 är en vikbar telefon med en stor yttre display på framsidan, då med påtagligt tunna kanter runt den 6,56 tum stora skärmen och sedan en större, vikbar skärm på insidan då på 8,02 tum. Det mest påtagliga när vi börjar testa Xiaomi Mix Fold 2 är kvalitetskänslan och att den är förhållandevis tunn.
Båda skärmarna i Xiaomi Mix Fold 2 är oledskärmar med 120 hertz uppdateringsfrekvens och de har bra ljusstyrka. I direkt solljus tycker jag att skärmen på Mix Fold 2 är lätt att läsa från jämfört med andra vikbara som lätt kan lida av flera reflektioner än vanliga mobiler med traditionell skärm.
Framförallt reagerar jag på hur tunn telefonen är, hur bra kvalitetskänslan är och att glappet i mitten är ovanligt smalt när telefonen är stängd.
Annons
Klasskillnad
Idag finns det inte särskilt många olika telefoner med vikbar skärm som vi kan jämföra med, men ändå så sticker Xiaomi Mix Fold 2 ut. I det hopfällda läget är telefonen påtagligt tunn och det samtidigt som den yttre skärmen ger en bra upplevelse, väldigt snarlik telefoner med traditionell skärm, även om Mix Fold 2 givetvis är tjockare än de telefonerna.
När jag viker upp telefonen så känns gångjärnet förtroendeingivande och har en lätt fjädrande effekt, så att telefonen hjälper till att vika upp skärmen till platt läge. Gångjärnet är smidigt och reagerar direkt och distinkt.
Ett medföljande skal med utfällbart stöd gör att telefonen ska stå fritt i en bra vinkel för att se till exempel film eller för läsning. Att en fjädring hjälper till att fälla upp telefonen gör att hela upplevelsen blir mer som en surfplatta eller affisch snarare än en uppvikt bok. Det finns alltså inget läge där jag kan använda telefonen på ett bra sätt i halvt uppvikt läge, så det innebär att telefonen är bättre anpassad för mediekonsumtion än för produktivitet, men givetvis går det att ha flera appar igång samtidigt på skärmen och på det sättet utnyttja skärmytan till flera parallella uppgifter.
Inte Sverige-anpassad
Eftersom den enhet vi testar är tänkt för den kinesiska marknaden och Xiaomi inte har några planer idag på att släppa Mix Fold 2 i Sverige är mjukvaran inte helt anpassad. Det innebär att den inte har Googles appbutik Google Play och inte heller den surfplatteanpassade Android 12L. För testets skull lyckas jag i alla fall ladda ner och installera en del appar som Youtube, Instagram, Facebook och Google Maps.
I startskärmen kan jag svepa åt sidan för att få en kolumn med widgets som då lägger sig över halva skärmen.Sveper jag efter det tillbaka så försvinner den och ett svep till tar mig i helskärmssteg genom mina olika hemskärmar. Ett svep skjuter alltså undan vänstersidan av skärmen och visar högersidan tillsammans med nästa hemskärmshalva. Det ger tydlig kontinuitet och får mig att uppleva hemskärmen som en samlad yta istället för mer separata skärmar.
Vilka multitaskingalternativ som finns tillgängliga beror på vilka appar du använder och eftersom appstödet i sin tur är begränsat på grund av utebliven europeisk anpassning stöter vi på en del brister här. Många av de appar jag laddat ner stödjer inte att visas i del av skärmen. Jag kan starta till exempel Youtube i halvskärm, men när jag sedan väljer att ha Instagram i andra halvan stöds inte det utan Instagram öppnas istället i helskärm.
VIssa appar kan jag öppna i ett litet flytande fönster över andra appar, men även det fungerar i långt ifrån alla appar. I telefonens inställningar finns en särskild meny för de anpassningar till stor och vikbar skärm som gjorts och där listas just minifönster, parallella fönster där två appar visas sida vid sida, anpassat skärmtangentbord och särskilda anpassningar av yttre skärmen när du stänger den större.
Tittar vi närmare på kamerorna så har Xiaomi valt att inte ha någon selfiekamera infälld i den vikbara skärmen, vilket gör att du inte får någon möjlighet till videosamtal med den stora skärmen, ingen ansiktsigenkänning när telefonen är uppvikt, men på plussidan följaktligen en skärmvy utan distraherande kamerahål.
Leica har satt sitt namn på baksidans kameramodul och där hittar vi tre kameror, en huvudkamera på 50 megapixel ackompanjerad av telelins och vidvinkel. Leicas avtryck märker vi främst i kameraappen där vi direkt får välja mellan två kameralägen, Leica Vibrant eller Leica Authentic där den senare har en mer naturlig färglook och den tidigare mer mättade färger.