Det här är inte ett regelrätt test av Xiaomi Mix 4. Visserligen har vi fått låna telefonen i 14 dagar vilket är tillräckligt med tid för ett utförligt test. Det exemplar vi fått låna är dock kinesiskt, och saknar helt Googles tjänster och svenskt system. Av allt att döma kommer den inte heller i någon annan variant. Enligt Xiaomi är den i dagsläget endast aktuell för den kinesiska marknaden.
Det som ändå gör den intressant att skriva, och läsa, om är att det är något av en experimentmobil, eller kanske snarare demonstrationsmodell, med ett antal nya tekniker som vi förmodligen kommer att få se i kommande Xiaomimodeller som kommer till oss. Förra året fick vi på samma sätt prova Xiaomi Mi 10 Ultra med superzoomkamera. Den såldes inte heller i Sverige, men det gjorde årets Mi 11 Ultra som ärvde samma kamerateknik.
Dolda kameran
Det här är inte ett regelrätt test av Xiaomi Mix 4. Visserligen har vi fått låna telefonen i 14 dagar vilket är tillräckligt med tid för ett utförligt test. Det exemplar vi fått låna är dock kinesiskt, och saknar helt Googles tjänster och svenskt system. Av allt att döma kommer den inte heller i någon annan variant. Enligt Xiaomi är den i dagsläget endast aktuell för den kinesiska marknaden.
Det som ändå gör den intressant att skriva, och läsa, om är att det är något av en experimentmobil, eller kanske snarare demonstrationsmodell, med ett antal nya tekniker som vi förmodligen kommer att få se i kommande Xiaomimodeller som kommer till oss. Förra året fick vi på samma sätt prova Xiaomi Mi 10 Ultra med superzoomkamera. Den såldes inte heller i Sverige, men det gjorde årets Mi 11 Ultra som ärvde samma kamerateknik.
Xiaomis Mix-serie har alltid handlat om att slippa kamerahålet i skärmen. De första modellerna löste det genom att ha selfiekameran i nederdelen av telefonen, Mi Mix 3 hade en selfiekamera som sköts fram, men med Mix 4 (Xiaomi dumpade prefixet Mi på sina produkter under hösten) har man till slut rätt och slätt dolt selfiekameran bakom skärmen. Detta har enligt Xiaomi tagit fem år, hundratals ingenjörer och kostat mer än en halv miljard kronor att utveckla och involverar genomskinliga böjda tennoxidtrådar tillsammans med bildalgoritmer.
Det märks inte, vilket ju är exakt vad som var meningen. Om man tar bort skyddsplasten, som har en utskärning som avslöjar var kamerahålet är, och håller upp den släckta skärmen mot en ljuskälla kan man i vissa vinklar ana var kameran sitter. När skärmen är tänd syns om man tittar noga en svag cirkel i skärmen där selfiekameran är, som inte syns alls om ljuset inte är nära max. Under särskilda omständigheter, som när jag långsamt i kartappen rör en bit text över kameran, kan jag ana en liten förvrängning av bilden också, men det är verkligen en småsak. Tittar jag på rörlig bild är det nästan omöjligt att uppfatta var kameran sitter.
Detta är en värld av skillnad mot Samsung Galaxy Fold 3, som är den enda andra mobil med dold selfiekamera jag testat. Här är kameran snarare hjälpligt maskerad med ett grovt pixelnät som inte går att missta för resten av skärmen, även om man lätt glömmer det när man tittar på film.
Det svåra är ju egentligen inte att göra en skärm utan kamerahål utan att göra en selfiekamera som kan ta bra bilder rakt genom skärmen. Det verkliga testet av tekniken är därför bildresultatet från selfiekameran. När man aktiverar selfiekameran är den delen av skärmen där kameran är förstås släckt. Jag jämför selfiekameran i Xiaomi Mix 4 med den som är dold i skärm i Galaxy Fold 3 och selfiekameran på en Iphone 13 Pro Max.
Jag har inga problem med att avgöra vilken bild som kommer från vilken kamera. Bilderna från Galaxy Fold 3 är gryniga och lågupplösta och kameran är nog mest tänkt att användas i kombination med den stora skärmen vid videokonferenser. Telefonen har ju även en bättre yttre selfiekamera. Bilderna från Iphone 13 Pro Max är å andra sidan betydligt skarpare och detaljrika än de från Xiaomi Mix 4. Selfiebilderna jag får från Mix 4 påminner mig om de jag fick när jag jämförde mobiler för 2000 kronor, och kan i bästa fall beskrivas som acceptabla. Det verkar alltså som att tekniken för att gömma selfiekameran under skärmen fortfarande har ett pris. Men använder du den främst till videosamtal duger kameran i Mix 4.
Kamerauppsättningen i övrigt i mix 4 framstår närmast som konservativ. Huvudkameran och vidvinkelkameran har samma specifikationer som de i vårens Xiaomi Mi 11, och periskopkameran har fem gångers optisk zoom och nöjer sig till skillnad från Mi 11 Ultra med 50 gångers zoom som maximal inzoomning. Det är en riktigt bra kamerauppsättning, men den flyttar inga gränser för mobilkameran.
Snabbare snabbladdning
Detsamma gäller snabbladdningen med den medföljande laddaren på 120 watt. Det är mycket, men Xiaomi visade upp tekniken redan i Mi 10 Ultra för mer än ett år sedan och du hittar den även i den nya Xiaomi 11T Pro. Här handlar det snarare om finputsning, med bättre avledning av värme och kontroll över strömstyrkan som ska försäkra att batteriet inte slits ut i förtid. Denna finputsning gör att man trimmat laddhastigheten ytterligare, och man säger att Mix 4 ska kunna ladda från noll till 100 procent på under 15 minuter utan att det ska slita på batteriet.
Xiaomi ger lite dubbla signaler här, för du måste aktivt välja att slå på denna högre laddhastighet. Utan den påslagen laddar mobilen från noll till 100 procent på 25 minuter med den medföljande 120-wattsladdaren, vilket förstås är ruskigt snabbt det med.
Xiaomi hävdar att funktionen är avslagen för att telefonen kan bli varm vid maximal laddning, men den blir inte mycket varmare än vid vanlig laddning när vi jämför. Vi provar att ladda telefonen med supersnabbladdningen påslagen precis innan den ska stänga ner sig för att batteriet är slut. Om batteriet är helt slut behöver mobilen nämligen först cirka tre minuter på sig att komma igång med snabbladdningen, och de flesta laddar ju trots allt mobilen innan den dör.
Och visst laddar det fort! 25 procent efter två och en halv minut och 50 procent efter 5 minuter 40 sekunder. Trots det kommer vi inte riktigt upp i den utlovade laddhastigheten utan tidtagaruret visar på 17 minuter och 43 sekunder när batteriet når 100 procent. Det är förstås ruskigt snabbt det med.
Keramik på baksida och sidor
En egenskap som i alla fall är unik för Xiaomi Mix 4 är den keramiska baksidan. Att använda keramiska material till mobiler är i sig ingenting nytt, men här har man tagit det ett steg längre, och det finns inte längre någon metallram, utan baksidesmaterialet går hela vägen till skärmen. Eller nästan i alla fall, det finns en rätt tjock plastlist emellan som är lite missprydande, men förmodligen nödvändig för att inte orsaka spänningar mellan glas och keramik.
Det keramiska materialet ska ha en ny sammansättning som gör det 30 procent lättare. Xiaomi Mix 4 är fortfarande en tung mobil på 225 gram, men inte tyngre än många andra mobiler i denna storleksklass.
Sedan är frågan om det är värt det. Förutom att ytan är lite svalare vid beröring är materialet rätt likt plast, åtminstone på det vita exemplar vi testat. Med största sannolikhet åldras det dock med mer värdighet än plast. Det ska även finnas en variant som har en skiftande färgton i grått, grönt och blått, men den har vi alltså inte sett själva.
En annan ny egenskap som är svår att uttala sig om är den Ultra Wideband-baserade funktionen “Point to Connect”. Med hjälp av UWB-teknik ska du kunna peka telefonen mot smarta hemmet-prylar för att koppla ihop dem och styra dem. Detta låter antingen supersmidigt eller väldigt irriterande. Det kräver att även prylen har stöd för tekniken, närmare bestämt Xiaomis AIoT-teknik, och någon sådan har vi inte, så vi har inte kunnat testa just det i praktiken.
Vi kan också nämna att Xiaomi Mix 4 är den första telefon vi fått in med chipsetet Snapdragon 888 Plus, en uppklockad version av vårens toppchipset från Qualcomm. Vi har kört det genom ett antal prestandatest, och resultaten är bra, men inte nödvändigtvis bättre än de bästa telefonerna med Snapdragon 888.
Xiaomi Mi Mix 4 är alltså inte aktuell för Sverige i dagsläget, men det ska bli intressant att se om den gömda kameran bakom skärmen, det keramiska materialet och “point to connect”-tekniken får bredare spridning i Xiaomis mobiler nästa år.