Specialtestad under 30 dagar

Huawei Mate 30 Pro – kamerorna, skärmen och viktigaste funktionerna

Efter nästan en månad med Mate 30 Pro plockar vi fram de viktigaste funktionerna och visar exempelbilder från kameran.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi har redan skrivit om våra intryck av Mate 30 Pro med fokus på användarupplevelse och mjukvara, men efter att nu ha använt telefonen närmare en månad så vill vi göra en djupdykning i de funktioner som inte är direkt beroende av mjukvaran. Vi sätter inget betyg eftersom telefonen inte är redo för den svenska marknaden och att faktisk släppas till försäljning, men det finns ändå mycket intressant att fördjupa sig i som vi ännu inte skrivit om.

Mest intressant när vi tittar på hårdvaran i Huawei Mate 30 Pro är skärmen och kamerorna. Att Huawei varit ledande på mobilkameror en tid har vi tydligt sett i de senaste versionerna av våra jämförande kameratester, men nu tar man ett steg framåt även när det gäller skärm.

Skärm ut i kanten

Först och främst är det de väldigt böjda sidorna som gör att kanterna blir i stort sett obefintliga. Det ger, även om det fortfarande finns en sensorpanel i toppen och en liten kant i botten, känslan av att innehållet på skärmen verkligen kan ta plats. Det här ger i ett första steg lite av en wow-känsla. Låsskärmen med sina bilder är till exempel tveklöst mer attraktiv och film gör sig definitivt bra i den här skärmen, men det är inte lika säkert att alla appar är praktiska att använda när en del av innehållet flödar över ner över kanten på skärmen. Framförallt text som går över kanten kan man vilja undvika och du kan antingen välja per app eller generellt att svarta remsor ska ligga ute i kanten så att den faktiskt använda skärmytan blir lite mindre. 

Skärmen i Huawei Mate 30 Pro har varken den högre uppdateringsfrekvens som några tillverkare erbjuder idag eller högre upplösning, men intrycket av skärmen är ändå att den ger bra färgåtergivning och fin svärta samt att upplösningen är tillräcklig. Text är till exempel skarp även när man detaljgranskar. 

Säker ansiktsigenkänning

I toppen på skärmen sitter som sagt sensorpanelen och utöver vanlig selfiekamera sitter här en sensorer för att göra ansiktsigenkänning i 3d, betydligt säkrare än de flesta andra telefoner alltså. När du ställer in ansiktsigenkänningen får du under några sekunder vrida på ansiktet så att telefonens sensorer får se dig i alla vinklar, uppifrån och nerifrån och från både höger och vänster. När ansiktet väl är registrerat tar det nån bråkdel av en sekund för telefonen att läsa av ditt ansikte och det tydligaste tecknet på att det här är mer avancerad ansiktsigenkänning är att det fungerar lika snabbt både i dagsljus och i komplett mörker.

Kamerorna bjuder på nyheter

Det här för oss in på kamerorna, de som är fyra till antalet och sitter i en cirkel på baksidan av telefonen. Här får vi inte den extrema zoom som sitter i P30 Pro, utan en mer beskedlig variant. Tre gånger optisk zoom får vi och kombinerat med digital zoom går det att komma ännu närmare, vilket räcker gott för de flesta situationer. Generellt tar Mate 30 Pro bra bilder i såväl dagsljus som i mörker och det som märks tydligast är fin färgåtergivning och dynamiskt omfång. Inomhus tycker jag att Mate 30 Pro är särskilt bra på att pricka vitbalans även med flera olika ljuskällor i närheten. En nyhet i Mate 30 Pro, där specifikationen formligen krossar konkurrenterna är slowmotionläget som tar 7680 bilder per sekund. Det kan fånga även de snabbaste förlopp. Jag har många gånger lite svårt att hitta motiv som faktiskt passar för det snabbaste läget, men lyckligtvis kan man även välja andra hastigheter. I kameraappen läser jag att 7680-läget (256 gånger snabbare än normal inspelning) är till för “explosiva händelser” men du kan även välja 1920, 960, 240 eller 120 bilder per sekund, allt beroende på vad som passar hastigheten på det du vill fånga. 

Till skillnad från P30 Pro har Mate 30 Pro två stycken 40-megapixels sensorer och det ska den dra nytta av bland annat när det gäller film. För film använder Mate 30 Pro den nya vidvinkelsensorn på 40 megapixel och särskilt i sämre ljusförhållanden ska det hjälpa till med att minska brus men där var även P30 Pro bra.

Bland mobiltillverkare idag så satsar en del på bättre bilder framförallt via mjukvara medan andra, som Huawei, framförallt har tagit hårdvaruspåret. Där är såväl periskopzoomen i P30 Pro som de nya sensorerna i denna Mate 30 Pro exempel. Dock har ju givetvis Huawei sina AI-funktioner i kameraappen och de känner igen motiv och ska anpassa inställningarna för bästa resultat. Det här för oss in på andra typer av intelligens som Mate 30 erbjuder.

Sensorer och intelligens

Vi har redan pratat om sensorpanelen och de komponenter som sitter där. Mate 30 har såväl ansiktsigenkänning som geststyrning. Att skärmen är böjd så långt ut på kanterna har gjort att där finns en av- och på-knapp men inga volymkontroller. Vill du ändra volymen får du istället trycka snabbt två gånger på skärmens kant för att på valfri sida av telefonen få upp en virtuell volymkontroll. Sedan sveper du med fingret utmed kanten för att ändra volymen. En nackdel är att det här hindrar dig från att ändra volym utan att låsa upp telefonen. Volymkontrollerna syns helt enkelt först när du kommit förbi låsskärmen. När de väl är där så tycker jag dock att det fungerar bra, Jag har betydligt lättare att komma överens med den här funktionen än med liknande navigeringsexperiment som Sonys Sidesense eller HTC:s funktion när man ska klämma omkring telefonens sidor. Det är bara enstaka gånger som volymkontrollen inte kommer upp på Mate 30 Pro som jag önskar.

Följer mina ögon

En särskilt användbar funktion som selfiekameran ger är att skärmens rotation anpassas efter hur du tittar på den. Ett klassiskt exempel är om du skulle lägga dig i på sidan i soffan och läsa från mobilens skärm. Genom att först hålla telefonen upprätt, låsa skärmrotationen och sedan lägga dig ner kan du läsa från din mobil, men i Huawei Mate 30 Pro behövs inte det. Telefonen håller koll på dina ögon i förhållande till telefonen och ser alltid till att skärmen är rätt vänd i förhållande till ditt ansikte. Det fungerar riktigt bra utom när det är allt för mörkt, så vaknar du mitt i natten kan du behöva sköta skärmrotationen manuellt.

Geststyrning

Utöver dessa funktioner sköter tekniken i sensorpanelen även telefonens geststyrning. Ett exempel på det är när du ska ta en skärmdump. Det gör man ju vanligen genom att trycka in av-på-knappen och volymknappen, men här saknas ju fysisk volymknapp så det är gester framför selfiekameran som gäller istället. Efter att du först aktiverat geststyrningen och tränat på rörelserna är den aktiv och då kan du hålla handflatan framför telefonen på någonstans mellan 20 och 40 centimeters avstånd. När en handikon dyker upp knyter jag näven i luften och då tas skärmbilden. Du ska även kunna scrolla på till exempel webbsidor eller i listan med inställningar, men det är betydligt svårare och jag har, trots att jag tränar efter instruktionerna svårt att få det att fungera mer än någon enstaka gång. Sedan är det inte helt enkelt att se användningsområden för att vinka ner webbsidor istället för att bara scrolla med fingret direkt på skärmen.

Prestanda och design

Sett till formgivningen av telefonen har vi varit inne på skärmen, som ju är en stor del av telefonen och vars böjda kanter gör mycket för intrycket. Cylindern på baksidan samlar de fyra kamerorna symmetriskt i mitten och ringen runt är ett designelement som tillför lite personlighet till formgivningen. Jag tycker personligen att telefonen är väldigt snygg, med en egen stil. Oavsett vad man tycker, för det kan ju vara personligt, så är kvalitetskänslan god och varje detalj tycks noga övervägd. 

Sammantaget är intrycket att Huawei håller en högre innovationstakt än konkurrenterna och det känns synd att telefonen saknar Google-apparna, Googles appbutik och med tanke på hur mycket det begränsar den verkliga nytta av de möjligheter hårdvaran öppnar för är det inte konstigt att vi ännu inte fått se telefonen till försäljning.

Nedan ser du ett par olika bilder tagna med kameran i Mate 30 Pro.

Fakta

Allmänt

Modell Mate 30 Pro

Tillverkare Huawei

Lanseringsdatum 2019-09-19

Mått 158,1 x 73,1 x 8,8 mm

Vikt 198 g, 99 %

Material baksida Glas

Pris ca 10 000 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Kirin 990

Tillverkningprocess 7 nm, 149 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Skärm

Mått 6,53 tum, 98 %

Upplösning 2400 x 1176 pixel

Typ AMOLED

Minne

RAM-minne 8 GB, 81 %

Lagringsminne 8 GB, 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 40 Megapixel, 40 Megapixel, 8 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 3x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 32 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 4500 mAh, 90 %

Trådlös laddning Ja

Medföljande snabbladdare Ja

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

IP-klass IP68

Fingeravtrycksläsare Ja