Sony tar ofta en annan väg än konkurrenterna men med de tre nya telefonerna är det tydligare än vanligt. Xperia 10 med skärm på 6 tum och Xperia 10 Plus med 6,5 tums skärm är båda i formatet 21:9, vilket gör att telefonerna inte känns så stora som skärmstorleken antyder. Även det nya flaggskeppet Xperia 1 har det långsmala formatet och en 6,5 tum stor skärm, men då i 4K HDR och av OLED-typ. De två billigare modellerna är istället utrustade med LCD-skärmar.
Sony Xperia 1 har 4K-skärm
Låt oss börja med flaggskeppet Xperia 1 som alltså är först med en 4K HDR OLED-skärm. Det var vid lanseringen av föregångaren Xperia XZ3 som Sony gick över till oled-skärm, senare än många av konkurrenterna, men Oled fortsätter man alltså med i flaggskepet. Fokus i telefonen ligger Sonys vana trogen framförallt inom underhållning, alltså skärm och ljud. Xperia 1 har stereohögtalare, men denna gång inte frontmonterade. Istället sitter den ena högtalaren på den nedre kortsidan.
Annons
Kameran använder inte Sonys 48-megapixelsensor utan har på baksidan tre kameror på 12 megapixel vardera. Motiveringen till det är att man prioriterar bra mörkeregenskaper framför många megapixel. De tre linserna gör att vi både får tele motsvarande 2x optisk zoom och vidvinkel. Selfiekameran är på 8 megapixel utan autofokus och motiveringen där är att man tycker att autofokus helt enkelt inte behövs där med tanke på användningsområdet.
Annons
Fota och filma som en Hollywood-wannabe
Eftersom 21:9-skärmen ger ett påkostat, filmiskt intryck har Sony så klart även gjort det möjligt att skapa egna proffsiga filmer. Appen för det heter Cinema Pro och där används kamerans möjligheter att filma i HDR, givetvis i 21:9 om du vill det. Vi har inte haft möjlighet att testa appen i praktiken ännu, men vad den erbjuder på pappret känns lovande.
Skiljer sig från mängden på flera sätt
Gemensamt för alla telefoner som Sony lanserar är att de även på andra områden skiljer sig från trenden och vad många andra tillverkare lanserar idag. Ett exempel är att alla saknar möjligheten till trådlös laddning och att de konsekvent undviker såväl sensorpanel som hål i skärmen för selfiekameran. Värt att nämna är även att Sony ersatt batterihanteringen som tidigare skötts av Qnovo för att ladda smart och maximera batteriets livslängd med en egen variant.
Flaggskeppet Xperia 1 dröjer
Telefonerna blir mycket riktigt bekväma att hålla i när de har det här formatet och Sony försöker utnyttja utrymmet för både produktivitet och nöje. På plats är det Xperia 10 och Xperia 10 Plus vi får prova närmare medan flaggskeppet Xperia 1 inte är klar för en närmare titt eftersom den ska släppas till försäljning först senare i vår. Så den får vi inte granska närmare idag. Upplevelsen av skärmformatet kan vi dock få genom de två lite billigare modellerna.
Känns bra och ger yta till mer
Även andra tillverkare har försökt lyfta fram stora skärmars fördelar i samband med multitasking och det gör även Sony. När jag håller in fingret på en ikon får jag där valmöjligheten att öppna den på delad skärm tillsammans med en annan app. Det här fungerar inte med alla appar, men appar för Android anpassas generellt efter skärmytan så du behöver inte vara orolig för att inte kunna utnyttja skärmytan. För multitasking, alltså att köra flera appar samtidigt i delad skärm kan man tänka sig at se en tv-serie i ett fönster samtidigt som du surfar i webbläsaren, eller läsa e-post samtidigt som du har koll på inkommande chattmeddelanden på Messenger. Det här påminner ju på många sätt om det vi redan idag gör i tevesoffan eller vid en dator.
Anpassat gränssnitt
När det gäller att se längre filmer så föredrar nog många att göra det på en större skärm hemma än i mobilen. Därför är kanske inte just filmtittande den främsta fördelen, särskilt eftersom det fortfarande finns gott om rörligt innehåll tillgängligt i 16:9-format.
Sony har anpassat gränssnittet på fler sätt än med de utökade möjligheterna till flera appar i delad skärm. En nackdel med ett långsmalt format är att det blir svårt att med en hand nå längst upp på skärmen där Android visar aviseringar från appar. Det här har Sony tänkt på och låter dig svepa nedåt var som helst på hemskärmen för att kalla fram aviseringarna som du annars måste svepa ner från toppen av skärmen för att se.
Varför långsmal skärm i 21:9?
21:9 är ju formatet vi är vana vid från bio och en snabb titt på utbudet i det här formatet visar till exempel att många filmer på Netflix redan idag finns tillgängliga i 21:9-formatet. Givetvis kan du även själv filma i 21:9-formatet med telefonen om du vill det. På Youtube är det idag framförallt konstnärliga naturskildringar, musikvideos och svepande filmer från stadsmiljöer liksom självklart en del trailers för biofilmer som vi hittar. Överlag är det dock ovanligt med filmer i 21:9 på Youtube och man måste leta för att hitta de som finns. Bred bild är vanligt även i gaming och dagens spelskärmar för datorer är ofta långsmala. Viktigaste fördelen i mobilen är dock att du får en större skärm som trots det inte är större på bredden, när du håller mobilen i handen. Det innebär att du ser mer av varje webbsida, några fler e-postmeddelanden i inkorgen och så vidare innan du behöver scrolla.
Xperia 1 släpps i färgerna vit, grå, svart och lila och kommer ut någon, gång mot slutet av våren, något exakt datum är ännu inte bestämt. Priset är heller inte spikat. Både Xperia 10 och Xperia 10 Plus släpps den 1 mars och priset för Xperia 10 blir 3490 kr och för Xperia 10 Plus 3990 kr. Utöver dessa släpper Sony även en enklare modell kallad Xperia L3. Den finns i butik i mitten av mars och ska kosta 1990 kr.
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)